Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 26 lip 2011, 23:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania 94 260

Witam...Mam dość dziwne pytanie odnośnie właśnie podświetlanej tabliczki i potrzebuję pilnej odpowiedźi..Czy jadąc za granicą (głównie Niemcy,Francja,Czechy) może się ktoś (chodzi mi o służby) doczepić o tego typu dodatek w aucie ?.Znam przepisy jeśli chodzi o oświetlenie (barwy światła ) itd,wiadomo też że ktoś mi powie że taka tabliczka zmniejsza widoczność ale nigdzie nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi.Pozdrawiam..

Post Wysłano: 27 lip 2011, 8:28

Użytkownik

Użytkownik

Zgodnie z prawem niemieckim nie mogą Ci się doczepić do samej tabliczki, jeśli nie ogranicza pola widzenia.
Istnieje jedynie obostrzenie co do barwy podświetlenia - nie może do przodu świecić światło innej barwy niż biała!!!!!!
Wiem, bo zapłaciłem na ringu miłej Pani z BAG 20 euro za kolor podświetlenia....
pozrawiam

Post Wysłano: 27 lip 2011, 15:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania 94 260

Dzięki wielkie kolego,tak myślałem właśnie...Otóż tabliczka świeci na czerwono,jednak nikogo przy tym nie oślepia a widoczności nie ogranicza...Rozumiem że w innych krajach sprawa ma się tak samo,czy może nie zwracają na to szczególnej uwagi przy kontroli ? Wychodzi na to że w razie kontroli można mieć samą tabliczkę jednak bez włączonego podświetlania..Pozdrawiam.

Post Wysłano: 28 lip 2011, 20:20

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: eFHacz

Pozwolisz, że podepnę się pod ten temat- Mogę sobie z przodu na globie założyć zielone żarówki do obrysówek górnych? Tz. domyślam się, że nie, ale ile mogę za to mandatu dostać? Jeżdżę tylko po Polsce.

Post Wysłano: 31 lip 2011, 23:00

Użytkownik

Użytkownik

W niemczech do mnie BAGowiec mial tylko raz obiekcje do tabliczek ale ostatecznie odpuscil , natomiast w Czechach , kiedy sprawdzili tarczki ,stan techniczny itp staneli naprzeciw auta zobaczyli swiecaca tabliczke i logo Scani na tylnej scianie i stwierdzili ze tego nie moze byc ,usmiechnalem sie i powiedzialem ze u niejednego czeskiego dopravcy widzialem cos takiego i w innych krajach rowniez z tym bylem i nikomu niewadzilo ,jednak pan policjant powiedzial ze u nich tak se ne da i bedzie pokutu :D az cale 5Euro czyli jakies 100 koron ,wzieli sobie chyba na piwo chociaz kwit wypisali ;) i poki co na razie odpukac nie mam z tym przygod .

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]