Cytuj:
Witam! mam pytanko! gdzie mogę znaleźć dane techniczne dotyczące zużycia pliwa naczepy ciężarowej chłodnia KRONE SDR 27, dokładniej to ile procentowo zużywa się więcej paliwa przy włączonej chłodnii , o ile więcej paliwa zużywa naczepa chłodnia od zwykłej naczepy, ile włączona chłodnia spala na km a nie na mth, a i jakie paliwo tankujemy do chłodni? Pozdr.
Pytania zostały zadane trochę nieprecyzyjnie. Spalanie chłodni to orientacyjnie około 3.5l/h, czasem dochodzi do 3, to uzależnione jest od wielu czynników. Naczepa "zwykła" nie spala paliwa sama z siebie w ogóle. Nie da się przeliczyć spalania na kilometr, chyba, że agregat działa w trybie ciągłym, wtedy łatwo przeliczyć samemu, jeśli ciężarówka średnio pokonuje 80 km w ciągu godziny na autostradzie to można przyjąć, że na każde 100km agregat potrzebuje ok. 4.5l paliwa - choć to naprawdę uproszczone obliczenie i jest mocno poglądowe. Do agregatu tankujemy olej napędowy (ważne by nie był bio - jeszcze nie spotkałem się z naczepą, na której producent nie umieściłby naklejki z rodzajem paliwa tuż przy wlewie do zbiornika.
Co do tej różnicy w spalaniu, jeśli chodzi nie o spalanie naczepy, a samochodu ciągnącego chłodnie, a firanę czy inną "zwykłą" lub mniej zwykłą naczepę to jej nie ma. Masa na pusto różni się około 1 - 1.5t, ale nie wpływa to znacząco na spalanie zestawu. Zaś pełne zestawy z racji przepisów osiągają te same masy, a to ona ma kluczowe znaczenie (podobnie jak ukształtowanie terenu) odnośnie spalania.