Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 25 lip 2011, 16:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witam,
Taka kwestia nie była jeszcze chyba poruszana na forum.
Otóż w związku z tym, że moi rodzice przeszli na rentę strukturalną (to taka z ARiMR jakby ktoś nie wiedział), czego warunkiem było przekazanie ich gospodarstwa młodemu następcy. Celem było "wyciągnięcie kasy z Unii", jak to niektórzy nazywają. Tą darowizną obdarowali mnie. Moim zadaniem było wejście w jej posiadanie i wstąpienie do KRUS (Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego) oraz opłacanie składek przez co najmniej 3 lata. Nastąpiło to w Kwietniu b.r.
W Kwietniu zrobiłem też CE. Miałem nie robić KW, ale siostra jakoś w na początku Lipca dała mi cynk, że jej znajomy ma firmę i przydałby mu się kierowca. Troszkę się zdziwił, bo mam dopiero ledwo ukończone 18 lat, ale powiedział że jak zrobię papiery mam się do niego zgłosić. Więc ja szybko się sprężyłem i już jestem w trakcie KW i co się okazało na kursie, że jeżeli chcę pracować jako zawodowy, to MUSZĘ być zatrudniony na Umowę o pracę!!
Dla mnie wielkie wow, przecież nie mogę, bo jestem rolnikiem. Myślałem, że będę mógł na umowę zlecenie, o dzieło itp. Jedynie co, to mogę otworzyć swoją działalność, i to nie na pełnym ZUS-ie, tylko na podwójnym KRUS-ie. I teraz pytanie: Czy tak można??
Że otwieram działalność i wystawiam faktury VAT mojemu "pracodawcy" za to, że jeżdżę u niego?? Czy jak to usłyszy, to podziękuje, bo woli sobie wziąć niezagmatwanego pracownika??
Czy miał ktoś może z czymś takim styczność?? Jakieś doświadczenia życiowe??

Kurczę trochę jestem zrażony, bo wywaliłem prawie 8 kafli, i na razie mam same przeciwności na swojej drodze :roll:

Co do tej umowy o pracę to jest napisane tak: Kierowca musi być zatrudniony na podstawie umowy o pracę. Umowy zlecenia, o dzieło lub wykonywanie usługi nie jest dopuszczone w orzecznictwie GITD. W takich przypadkach nakładana jest sankcja karna w kwocie 8000zł za brak licencji na wykonywanie przewozu drogowego.

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi w tej pogrubionej frazie, to orzecznictwo itp.?? Ja to rozumiem tak, że niby jest to dopuszczalne, że jestem na Krusie i mogę być zatrudniony, i pracodawca normalnie mnie rozlicza jak każdego pracownika w Zusie, tylko ITD tego nie kwestionuje.

Jak to do cholery z tym jest :!:

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi od naszego Forumowego Koła Prawniczego :D

PS. Czy KK jest "wbita" gdzieś w PJ?? Bo nie wiem, czy czekać, aż zrobię KW i jednocześnie ze wszystkim do Urzędu Komunikacji o wydanie KK i wymianę PJ??

Post Wysłano: 29 lip 2011, 23:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Powiem, co wiem :)

Rodzice, dla samej renty strukturalnej, nie musieli przekazywać gospodarstwa Tobie, jeśli nie chcesz być rolnikiem. Mogli je oddać notarialnie w dzierżawę innemu rolnikowi. Chyba że połasiłeś się również na 70 tys. zł zapomogi dla młodego rolnika... Nie zapomnij, że 70% tej kwoty ma wrócić do gospodarstwa w formie inwestycji.

Działalność gospodarcza automatycznie powoduje przejście na ZUS - ZTCW nie ma czegoś takiego, jak "podwójny KRUS". Może być tylko tzw. "mały ZUS" - dla otwierających działalność gospodarczą, pod pewnymi warunkami oczywiście.

Umowa o pracę także automatycznie kwalifikuje Cię do ZUS-u. Osobiście nie wyobrażam sobie sytuacji, gdzie jeździłby dla mnie kierowca prowadzący własną działalność gospodarczą... Nie znam tej materii, ale decyzja o formie zatrudnienia należy do twego pracodawcy.

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Post Wysłano: 30 lip 2011, 0:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7261507
Samochód: Scania R420

a patrząc od ludzkiej strony, znaczy np. nie chcialbys miec podwojnego dochodu? dzialalnosc gospodarcza, np. wynajem sieci mieszkan, a do tego praca jako zawodowy kierowca? nie wiem jak to jest z dzialalnoscia dla krus w rolnictwie, ale im wiecej pieniedzy w domu tym lepiej chyba :) ps. jakby sie mial ktos mnie czepić, to zawsze mozna byc szefem i zatrudniac ludzi, a jednoczesnie pracowac u kogos. nie da sie tak w polsce? jedna robota nie zajmujaca czasu a przynoszaca korzysci, plus druga robota dla zabicia wolnego czasu z pewnym dochodem?

przewóz rzeczy - sierpień 2009
karta kierowcy - marzec 2011

Post Wysłano: 30 lip 2011, 1:06

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

marzysz chlopie marzysz :)

ps. nie cytuje sie postu wyżej żeby dać odp. taka techniczna uwaga :)

Post Wysłano: 30 lip 2011, 9:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

a do kogo ta techniczna uwaga? bo ja tu nie widze nikogo kto by cytowal tego wyzej? a swoja droga, nawet jesli to niespelnione marzenia, to prawnie nie jest to w polsce dozwolone?

Post Wysłano: 30 lip 2011, 12:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Rodzice, dla samej renty strukturalnej, nie musieli przekazywać gospodarstwa Tobie, jeśli nie chcesz być rolnikiem. Mogli je oddać notarialnie w dzierżawę innemu rolnikowi. Chyba że połasiłeś się również na 70 tys. zł zapomogi dla młodego rolnika... Nie zapomnij, że 70% tej kwoty ma wrócić do gospodarstwa w formie inwestycji.
W dzierżawę nie mogli, ponieważ musieli całkowicie zaprzestać działalność gospodarczą i "pozbyć" się ziemi. Jeżeli już, to oddać innemu rolnikowi na powiększenie gospodarstwa.
Połasiłem się, połasiłem na tą kasę, na pewno dużo inwestycji bez tych pieniędzy bym nie zrobił i akurat te przepisy znam :wink:
Cytuj:
Działalność gospodarcza automatycznie powoduje przejście na ZUS - ZTCW nie ma czegoś takiego, jak "podwójny KRUS". Może być tylko tzw. "mały ZUS" - dla otwierających działalność gospodarczą, pod pewnymi warunkami oczywiście.
No właśnie nie w każdym przypadku. Ojciec przez niecałe 25 lat prowadził pozarolniczą działalność gospodarczą: Usługi Transportowe i Handel, będąc jednocześnie rolnikiem, pod warunkiem, że przychody, NIE obroty, nie przekraczały... kiedyś to było 40 tyś. zł rocznie.
Wówczas działalność była zarejestrowana również w US i odprowadzany był podatek na zasadzie nie pełnej księgowości (można tylko odliczyć dodatkowo paliwo i części mech. samochodu). Podwójny KRUS istnieje, ponieważ za każdym razem jak mi przychodzi blankiet do opłaty, jest dołączona taka klauzula.
Tak więc różnica nie jest mała, bo KRUS przez cały rok= 1200zł, podwójny z działalnością 2400zł.
A ZUS niestety na początku by mnie zżarł, 700 zł miesiąc w miesiąc.

Umowa o pracę także automatycznie kwalifikuje Cię do ZUS-u. Osobiście nie wyobrażam sobie sytuacji, gdzie jeździłby dla mnie kierowca prowadzący własną działalność gospodarczą... Nie znam tej materii, ale decyzja o formie zatrudnienia należy do twego pracodawcy.

Zgadza się, pracodawca mógłby mnie zatrudnić na umowę o pracę, tylko płacił by składkę zdrowotną, czy jakoś tak, i tego właśnie nie wiem. To tak jak bym był zatrudniony w dwóch firmach, w jednej (rolnictwo) opłacał bym swoją składkę, a tam gdzie mnie zatrudniają tylko wypadkową i zdrowotną.

Moim zdaniem nawet lepiej pracodawcy zatrudnić kogoś z działalnością, bo wtedy jak idę na urlop nie musi mi płacić. To taki jeden plus dla niego, i w moim przypadku również dla mnie.

Dzięki kastyk za poświęcony czas na odpowiedź i przemyślenia, jak i każdemu, który podłączył się do tematu :wink:

PS. MaX771, właśnie o to mi chodzi o tą ludzką stronę :D Ja np. rolnikiem jestem tylko na papierku. Ktoś zapyta, to o co chodzi w tym wszystkim, oczywiście, że o kase, czego nie robi się dla forsy :wink:

Post Wysłano: 31 lip 2011, 13:18

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2729781

[quote="tomekkomar"]

Co do tej umowy o pracę to jest napisane tak: Kierowca musi być zatrudniony na podstawie umowy o pracę. Umowy zlecenia, o dzieło lub wykonywanie usługi nie jest dopuszczone w orzecznictwie GITD. W takich przypadkach nakładana jest sankcja karna w kwocie 8000zł za brak licencji na wykonywanie przewozu drogowego.

Kolego to raczej dotyczy firmy posiadającej transport na potrzeby własne. W takim wypadku firma wykonuje przewozy na podstawie zaświadczenia o transporcie na potrzeby własne, a nie licencji transportowej. Żeby przewóz był przewozem na potrzeby własne muszą być spełnione trzy warunki w tym ten, że kierujący pojazdem musi być zatrudniony na podstawie umowy o pracę (lub właściciel osobiście).

W firmie transportowej wykonującej normalne usługi transportowe nie ma wymogu zatrudniania kierowcy na podstawie umowy o pracę, przynajmniej nie wymaga tego ustawa o transporcie drogowym.

Post Wysłano: 31 lip 2011, 16:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
W firmie transportowej wykonującej normalne usługi transportowe nie ma wymogu zatrudniania kierowcy na podstawie umowy o pracę, przynajmniej nie wymaga tego ustawa o transporcie drogowym.
Właśnie dlatego byłem zdziwiony, że piszą, że musi być zatrudniony na umowę o pracę, i nie wiedziałem, że dot. to tylko przewozu na potrzeby własne.
Teraz muszę przewertować ustawy. :D

Dzięki kolego za odp. :wink:

Pozdrawiam wszystkich rolnikuf :lol:

Post Wysłano: 03 sie 2011, 12:12

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Cytuj:
A ZUS niestety na początku by mnie zżarł, 700 zł miesiąc w miesiąc.
Nie wiem, jak to się ma do Twojej sytuacji (czyli podleganie pod KRUS i inne zabawy), ale jeśli nie prowadziłeś działalności gospodarczej ileś tam lat wstecz, to przez pierwszy rok, lub dwa, obowiązuje Cię "mały ZUS", czyli coś w okolicach 200-300zł.

Post Wysłano: 03 sie 2011, 14:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...PS. MaX771, właśnie o to mi chodzi o tą ludzką stronę :D Ja np. rolnikiem jestem tylko na papierku. Ktoś zapyta, to o co chodzi w tym wszystkim, oczywiście, że o kase, czego nie robi się dla forsy :wink:
ludzka strona dla mnie jest taka, że chciałbyś zarabiać więcej niż inni kierowcy i płacić mniej niż oni, a o to jak to zrobić pytasz właśnie tych kierowców, których chcesz wyślizgać.

Post Wysłano: 03 sie 2011, 17:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

mysle ze cyrylu jestes w bledzie, kazdy mysli tak jak ferdynand kiepski, jak tu zarobic by sie nie narobic, jak w kazdym bedziesz widzial przeciwnika to nie wiem czy w zgodzie z natura pozyjesz...

Post Wysłano: 03 sie 2011, 21:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ale chciałbyś mieć taką sama opiekę zdrowotną jak inni, chciałbyś aby Twoje dzieci chodziły do takich samych szkół, itp.
ale chcesz płacić za to mniej od innych lub inaczej mówiąc chciałyś aby to inni płacili za Ciebie przynajmniej część.

myślenie, że wszystko w państwie jest niczyje i trzeba maksymalnie to wykorzystywać to myślenie rodem z Alternatywy 4.

opieka zdrowotna, oświata, policja, drogi itp są finansowane z naszych wspólnych podatków. jeżeli chcesz płacić mniej, co rozumiem, zgódź się na mniejsze świadczenia.

gdy otworzysz działalności i będziesz płacił mniejszy ZUS 200-300zł to gdy zachorujesz za miesiąc chrobowego dostaniesz około 130zł.
jeżeli chcesz pełne świadczenie musisz płacić pełny ZUS (niezależnie od tego czy wysokość jest zasadna).

Ty chciałbyś płacić 200zł i mieć pełne świadczenia, ale te świadczenia będą finansowane z kieszeni innych, którzy płacą i chciałbym abyś miał tego świadomość.

Post Wysłano: 04 sie 2011, 13:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Mam też świadomość tego, że idąc do pracy jako kierowca i mając de facto zatrudnienie, bo jestem rolnikiem, nie powinienem zajmować tego stanowiska (kierowca), bo są inni, chętni, bezrobotni, którzy też by chcieli. Więc teoretycznie mają pierwszeństwo.
Ale też nie zamierzam rezygnować, bo za młodu największy zapał i ambicja. :)

Post Wysłano: 04 sie 2011, 20:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

i na forum na którym większość użytkowników szuka pracy pytasz o poradę w jaki najskuteczniejszy sposób dadzą się wyrolować.

czy nie widzisz w tym nic nieetycznego?
rozumiem, że szukasz pracy jako kierowca, ale wspominanie że masz handicup w postaci papierowej profesji rolnika jest lekką przesadą.

przypomina mi to dowcip rysunkowy A. Mleczki gdy na pierwszej randce facet mówi do koleżalnki:
"przejdźmy do konkretów pani Majewska, chciałbym odbyć z panią stosunek płciowy".

Post Wysłano: 04 sie 2011, 21:08

Cytuj:
mysle ze cyrylu jestes w bledzie, kazdy mysli tak jak ferdynand kiepski, jak tu zarobic by sie nie narobic, jak w kazdym bedziesz widzial przeciwnika to nie wiem czy w zgodzie z natura pozyjesz...
Jak Ci odpowiadają warunki i sposób w jaki żyje ferdek to myśl tak dalej. Zobaczymy czy zmienisz zdanie jak na browara nie będziesz miał.
Cytuj:
PS. Czy KK jest "wbita" gdzieś w PJ?? Bo nie wiem, czy czekać, aż zrobię KW i jednocześnie ze wszystkim do Urzędu Komunikacji o wydanie KK i wymianę PJ??
Tak, jest wbijany specjalny kod w tabelce z kategoriami więc na wymianę zaczekaj do skończenia KW.
Cytuj:
Że otwieram działalność i wystawiam faktury VAT mojemu "pracodawcy" za to, że jeżdżę u niego??
Możesz i dla twojego pracodawcy jest to jak najbardziej na ręke. Ty wystawiasz mu fakture za wykonaną usługę co miesiąc a on wypłaca Ci gotówkę za tą fakturę i nie musi się niczym przejmować. ZUS i podatek jest na twojej głowie. Ty nie płacisz, Ty masz problem. Tylko jeżeli chcesz kupić lub dzierżawić auto to musisz miec licencje na przewóz drogowy.

Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]