Cytuj:
acha czyli nie ma żadnego czytnika ... jadac po normalnych drogach mozna wjechac na teren niemiec bez opłat ??
Moge wykupic trase w tą i z powrotem w Polsce ?
Jest to ograniczone czasem czy moge jechac i wrocic za tydzien po opłaceniu w polsce trasy ??
Czytniki są ale montowane przez serwis, nie tak jak w PL, CZ, SK itp. że sam sobie naklejasz na szybe. Mapa płatnych dróg w D jest na stronie TC (adres podawałem wczesniej). Tak możesz wykupić trase w tą i z powrotem. Możesz nawet w PL kupić autostrade na odc. Berlin -> Monachium. A to jak dostaniesz się do Berlina to bedzie twój problem. Opłacając myto wybierasz date i godz. wjazdu, tylko nie wiem czy można np. w poniedziąłek opłacić drogę na piatek, nigdy tak nie robiłem. To nie jest tak jak pisał
Mr.X Cytuj:
Po wykupieniu danego odcinka masz 24h na przejechanie go.
Jak kupisz odcinek o dł. 2 km to dostaniesz krótszy czas niż np. na odcinek ze wschodu na zachód. Na odc. z granicy PL do granicy z F pewnie dostaniesz tyle czasu że spokojnie zmieści Ci się 11 godz. pauza i jeszcze troche czasu powinno zostać.
Cytuj:
Na terminalu nie wpisuje się numeru zjazdu z autostrady, tylko miejscowość,
Często jest tak że do 1 miejscowości jest wiele zjazdów. Najlepiej to na nawi popatrzeć gdzie sie chce jechać i wybrac odpowiedni zjazd. Na igo z mapami navteq sa zaznaczone zjazdy. Jak sie kupuje recznie myto to lepiej wziac 1 zjazd dalej. To kwestia 1- 2 e. a mozna sobie zaoszczędzić kłopotu gdy się okaże że danym zjazdem nie można akurat zjechać.
Cytuj:
To szwaby jeszcze bardziej maja zagmatwane niz my
Szwaby mają terminal TC w samochodzie i nie kupują recznie autostrady, chyba że sie urządzenie popsuje. Wiec maja znacznie lepiej niż my mieliśmy przed wprowadzeniem winiet. Wiadomo u nas winieta dobowa skasowana 1.01.2011 o godz. 23 była wazna tylko do 1.01.2011 do 23:59
Cytuj:
Skad ktos ma wiedziec czy sie wyrobi na danym odcinku
No to chyba proste jak pojeździsz troche to będziesz wiedział skąd ktoś wie
Logiczne jest że jak wjeżdzasz na Świecko i zostaje ci 4.5 gdzo. jazdy to do F nie dojedziesz.
Cytuj:
A jak zachce sie spac ?
To sie śpi