Cytuj:
Rodzice, dla samej renty strukturalnej, nie musieli przekazywać gospodarstwa Tobie, jeśli nie chcesz być rolnikiem. Mogli je oddać notarialnie w dzierżawę innemu rolnikowi. Chyba że połasiłeś się również na 70 tys. zł zapomogi dla młodego rolnika... Nie zapomnij, że 70% tej kwoty ma wrócić do gospodarstwa w formie inwestycji.
W dzierżawę nie mogli, ponieważ musieli całkowicie zaprzestać działalność gospodarczą i "pozbyć" się ziemi. Jeżeli już, to oddać innemu rolnikowi na powiększenie gospodarstwa.
Połasiłem się, połasiłem na tą kasę, na pewno dużo inwestycji bez tych pieniędzy bym nie zrobił i akurat te przepisy znam
Cytuj:
Działalność gospodarcza automatycznie powoduje przejście na ZUS - ZTCW nie ma czegoś takiego, jak "podwójny KRUS". Może być tylko tzw. "mały ZUS" - dla otwierających działalność gospodarczą, pod pewnymi warunkami oczywiście.
No właśnie nie w każdym przypadku. Ojciec przez niecałe 25 lat prowadził pozarolniczą działalność gospodarczą: Usługi Transportowe i Handel, będąc jednocześnie rolnikiem, pod warunkiem, że
przychody, NIE obroty, nie przekraczały... kiedyś to było 40 tyś. zł rocznie.
Wówczas działalność była zarejestrowana również w US i odprowadzany był podatek na zasadzie nie pełnej księgowości (można tylko odliczyć dodatkowo paliwo i części mech. samochodu). Podwójny KRUS istnieje, ponieważ za każdym razem jak mi przychodzi blankiet do opłaty, jest dołączona taka klauzula.
Tak więc różnica nie jest mała, bo KRUS przez cały rok= 1200zł, podwójny z działalnością 2400zł.
A ZUS niestety na początku by mnie zżarł, 700 zł miesiąc w miesiąc.
Umowa o pracę także automatycznie kwalifikuje Cię do ZUS-u. Osobiście nie wyobrażam sobie sytuacji, gdzie jeździłby dla mnie kierowca prowadzący własną działalność gospodarczą... Nie znam tej materii, ale decyzja o formie zatrudnienia należy do twego pracodawcy.
Zgadza się, pracodawca mógłby mnie zatrudnić na umowę o pracę, tylko płacił by składkę zdrowotną, czy jakoś tak, i tego właśnie nie wiem. To tak jak bym był zatrudniony w dwóch firmach, w jednej (rolnictwo) opłacał bym swoją składkę, a tam gdzie mnie zatrudniają tylko wypadkową i zdrowotną.
Moim zdaniem nawet lepiej pracodawcy zatrudnić kogoś z działalnością, bo wtedy jak idę na urlop nie musi mi płacić. To taki jeden plus dla niego, i w moim przypadku również dla mnie.
Dzięki
kastyk za poświęcony czas na odpowiedź i przemyślenia, jak i każdemu, który podłączył się do tematu
PS.
MaX771, właśnie o to mi chodzi o tą ludzką stronę
Ja np. rolnikiem jestem tylko na papierku. Ktoś zapyta, to o co chodzi w tym wszystkim, oczywiście, że o kase, czego nie robi się dla forsy