Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 15 sie 2011, 18:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Koledzy mam pytanie, jak w temacie, chodzi mi o zasady jazdy w wymienionych krajach.
Co prawda jeździłem przez LT, rzadziej przez LV ale tranzytem. Wiem, że na LT są winiety do kupienia na granicach. Można kupić winietę na 2, 3 dn? Gdzie jeszcze mozna kupic winiety poza granicami ? Jak tam z parkingami ? Gdzie stac gdzie nie stać ? Przelatywałem zawsze przez LT, tylko 45 robiłem. Czy można stać w mieście, np. w Czechach nie można w nocy stać na terenie zabudowanym. Jak jest w LV, EST bo o tamtych krajach praktycznie nic nie wiem.

Post Wysłano: 15 sie 2011, 21:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Jak masz za dużo paliwa to stawaj na noc na Litwie :mrgreen:

Filmy z tras

Post Wysłano: 15 sie 2011, 21:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No to co, nigdzie tam nie mozna stać ? Jeździ tam troche naszych to gdzie stają bo nie wieze że kazdy na noc na Budzisko wroci...

Post Wysłano: 16 sie 2011, 7:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Z tego jak ja jeździłem przez Litwę lub inni to tak planowali czas jazdy żeby Litwę przejechać jak nie do Polski to np na Łotwę

Filmy z tras

Post Wysłano: 16 sie 2011, 14:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Aha, czyli na LV bezpieczniej ?
A jak tam z zakazami są jakies zakazy ? Jak jeździłem tranzytem to nic nie słyszałem o zakazach, ale co prawda zawsze jeździłem w tyg. chyba nigdy w weekend.

Post Wysłano: 18 sie 2011, 1:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Cytuj:
Aha, czyli na LV bezpieczniej ?
A jak tam z zakazami są jakies zakazy ? Jak jeździłem tranzytem to nic nie słyszałem o zakazach, ale co prawda zawsze jeździłem w tyg. chyba nigdy w weekend.
Tutaj znajdziesz zakazy na Europę. Są tam również kraje nadbałtyckie. Zakazy są rzadko, ale bywają. Możesz zajrzeć także choćby na UTA lub DKV - mają podstrony z zakazami.

Na LT możesz wykupić kilka winiet dobowych na parę dni do przodu, nie ma z tym problemu. Jeśli jednak często tam jeździsz, zastanów się nad winieta miesięczną - kosztuje (OIDP) 180 litów, czyli jakieś 210 zł. Korzystanie z dróg w LV i EST jest bezpłatne.

Przypadki kradzieży paliwa w LT i LV są jeszcze dosyć częste, szczególnie gdy auto stoi na parkingu więcej niż jedną noc. Sam kupowałem polskiemu koledze, który spędził weekend w Bauska, LV, paliwo, a zimą pocięto mi plandekę, na oświetlonym parkingu autostradowym jakieś 60 km przed Kłajpedą, LT. Jeśli zdarza mi się parkować na Litwie, wolę zapłacić 10 litów za parking strzeżony niż nadstawiać ucha nasłuchując złodziei. Na Łotwie, na dużych stacjach, jest w miarę bezpiecznie, najgorzej jest w okolicach Rygi. Staraj się stawać choćby na terenie firmy, gdzie masz załadunek/rozładunek. W EST raczej nie trzeba się obawiać kradzieży.

Na drodze (chyba gdzieś już o tym pisałem) mieszkańcy Pribałtyki nie zwracają uwagi zbytni na oznakowanie poziome dróg, traktując je raczej jako upiększenie drogi, a nie coś, co się przestrzega. Poziom tzw. "kultury jazdy" w miastach jest tragiczny. Mało który kierowca widzi twoje kierunkowskazy, co nie oznacza, że policjant nie zwróci uwagi, gdy ich nie użyjesz ;) Trzeba mieć oczy wszędzie. Stosunkowo często wyprzedzają na trzeciego albo i czwartego, a nawet próbują uczyć jazdy poboczem, bo po to pobocza przecież są, by ciężarówki nimi jeździły ;) Mnie tam już mało co zdziwi, ale na początku polecam ostrożność. Stosunek do przestrzegania prędkości jest bardzo różny, z tendencją jednak do jazdy raczej wolniej niż znaki pokazują. Kary za przekroczenie są dotkliwe, w większości przypadków policjanci skorzy są jednak do "alternatywnego" sposobu naliczenia mandatu (to ostatnie zasłyszane wielokrotnie, osobiście nie miałem "przyjemności" bycia karanym w tamtych krajach). No i STOP to stop, a nie tylko zwolnienie. W Rosji zabierają prawo jazdy za przekroczenie podwójnej ciągłej (u nas IMHO także powinni), na Litwie za niezatrzymanie się na stopie.

Tyle na szybko :)

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Post Wysłano: 18 sie 2011, 14:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No fajnie, dzieski kolego za info. Co nie co nt. jazdy na LT, LV wiedziałem. Głownie interesowały mnie własnie zakazy i parkingi.

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]