Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 18 sie 2011, 14:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6451835
Samochód: Crafter

Witam!
Pytanie może banalne, jednak dziś myślę nad tym od rana. :D Mianowicie, czy gdy przyczepię tabliczkę TIR (niebieskie tło, biały napis, standardowe wymiary) lub pomarańczową tablicę ADR, czy mają one jakiś wpływ na postrzeganie auta w przepisach?
Wiem, że taką np. ADRkę się w Tesco nie kupi, bo trzeba mieć odpowiednio przygotowane auto, ale przyjmijmy, że znajdę taką na złomie czy coś. :D
No i przyjmijmy wariant takiej tablicy na dostawczaku i ciężarówce.
Po prostu - czy jest to ozdoba, czy już coś więcej?

Pozdrawiam i proszę o nie hejtowanie. :twisted:

Post Wysłano: 18 sie 2011, 14:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania R420

Cytuj:
Witam!
Pytanie może banalne, jednak dziś myślę nad tym od rana. :D Mianowicie, czy gdy przyczepię tabliczkę TIR (niebieskie tło, biały napis, standardowe wymiary) lub pomarańczową tablicę ADR, czy mają one jakiś wpływ na postrzeganie auta w przepisach?
Tak.

"TIR – Międzynarodowy Tranzyt Drogowy (oficjalny skrót TIR, od fr. "Transports Internationaux Routiers"), międzynarodowa konwencja celna z 14 listopada 1975 (z późniejszymi zmianami), dotycząca tranzytu towarów samochodami ciężarowymi w transporcie międzynarodowym, pozwalająca uprościć procedury na granicach i w urzędach celnych, celem większej efektywności przewozów drogowych."

"ADR (fr. L' Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route) to międzynarodowa konwencja dotycząca drogowego przewozu towarów i ładunków niebezpiecznych, sporządzona w Genewie dnia 30 września 1957 r."

A więc jak widzisz każda z tych "tabliczek" coś oznacza i zarazem informuje innych kierowców, celników, ITD, policje o tym np z czym jedziesz (adr) lub ułatwia pracę celników na granicy (tir)
Cytuj:
czy jest to ozdoba,
:|

Post Wysłano: 18 sie 2011, 15:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

pierwsza sprawa, to:
nieuzasadnione użycie karane jest mandatem w wysokości chyba jak pamiętam 3000zł.

mogę sie zapytać po co Ci to?

jeżeli przewozisz materiały niebezpieczne pod plandeką jedynym świadectwem jest wspomniana tablica.
jeżeli masz zwykły towar to sprawdzenie pobiezne zgodności z listem przewozowym, czy jest sensownie umieszczone na pace i to wszystko.

ale jak masz tablicę ADR to już CMR musi być fachowo wypełniony, pojazd musi mieć dwie skrzynki wyposażenia bezpieczeństwa dla kierowcy i dla środowiska.
łopatę aluminiową i wiele wiele innych.

jeżeli jedziesz na karnecie TIR musisz mieć go prawidłowo wypełnionego i musisz mieć plombę, którą łatwo uszkodzić.

reasumując jadą z taką tablicą masz o wiele większe prawdopodobieństwo kontroli.

jeżeli to lubisz i gotowy jesteś zapłacić 3000zł zapraszam.

Post Wysłano: 18 sie 2011, 15:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
czy jest to ozdoba,
Rzecz jasna wiem, że pomarańczowa tabliczka na aucie to nie jest dodatek do proporczyka i kury na zderzaku, źle to sformułowałem. :wink:

W każdym razie dzięki za odpowiedź, obydwu kolegom. :wink:
Cytuj:
Ciekawi mnie, jakbym takie coś założył na zderzak Transita. :lol:
Cytuj:
nieuzasadnione użycie karane jest mandatem w wysokości chyba jak pamiętam 3000zł.
O to chodziło.

Dobra, dzięki za pomoc, wątpliwość rozwiana. :wink:

Post Wysłano: 18 sie 2011, 15:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...Ciekawi mnie, jakbym takie coś założył na zderzak Transita...
mamy dwa typy tablic ADR:
dla przewozu sztuk przesyłki pełne pomarańczowe,
dla przewozu w cysternach z liczbą o zagrożeniu i klasie na górze i UN substancji na dole.
wymiary to 30x40cm.
jednak dla samochodów dostawczych i osobowych (trzeba pamiętać, że są substancje które można przewozić osobówkami), dopuszcza się zmniejszone tablice 12x30cm i takie tablice mieszczą się na zderzaku.
najważniejsze jest to aby tablica miałą obwódkę oszerokości 1,5cm. dlaczego?
jeżeli nie ma takiej obwódki lub jest ona węższa tablica nie jest widoczna z większej odległości.

Post Wysłano: 18 sie 2011, 16:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: brak

Cytuj:
pierwsza sprawa, to:
symboliczne 200pln (w wypadku ADR)

jednak wtedy kontrolujący może potraktować auto jako przewożące ładunek(w tym wypadku niebezpieczny) i odpowiednio karać za wszystkie inne uchybienia

Ostatnio zmieniony 18 sie 2011, 16:40 przez korni8808, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 18 sie 2011, 16:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5115038
Samochód: ładny

I jeszcze jedno sprostowanie, tabliczkę można kupić w pierwszym lepszym sklepie z BHP. Nie jest to jakaś trudno dostępna rzecz.

Post Wysłano: 20 sie 2011, 2:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4819725
Samochód: MAN

I jeszcze jedno tabliczka ADR na ITD działa jak płachta na byka :wink:

Post Wysłano: 20 sie 2011, 15:52

Użytkownik

Użytkownik

GG: 12345722

Cytuj:
Cytuj:
Od tuningu proporczykami i obrysówkami przechodzimy do tuningu tablicami... Może by tak na transita znak drogowy A-33? Przyczepiony oczywiście z tyłu pasowałby jak ulał!

Post Wysłano: 21 sie 2011, 2:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6907984
Samochód: Mercedes-Benz 1224 '96

Chyba se jutro kupie tabliczke ze przewoze materialy prmieniowrcze, bedzie cool !
Niedosc ze mnie policja i ITD a moze nawet BAG zaslachtuja to jeszcze Green Peace powiesi moje zdjecie w kazdym supermarkecie!
Kolego co to za pytania? czy ty jestes powazny?
Posluchaj Cyryla, to jest facet ktory jako jeden z niewielu wie najwiecej na tym forum, sam mnie uczyl ciezarowka jezdzic.
Mozesz sobie ak tablczke przyczepic, nie ma problemu.
Ale jesli nie masz uprawnien i sprzetu ddatkowego ujetego w calej tej posrnej konwencji ADRto bron cie Boze ja otwierac!
Z 50 ciezarowek jadacych po szosie, ty jeden bedziesz mial tak tabliczke otwarta, zgadnij kto bedzie mial kontrole?!

Pzdrawiam

Post Wysłano: 25 sie 2011, 21:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Posluchaj Cyryla, to jest facet ktory jako jeden z niewielu wie najwiecej na tym forum, sam mnie uczyl ciezarowka jezdzic.
Ale jesli nie masz uprawnien i sprzetu ddatkowego ujetego w calej tej posrnej konwencji ADRto bron cie Boze ja otwierac!
Z 50 ciezarowek jadacych po szosie, ty jeden bedziesz mial tak tabliczke otwarta, zgadnij kto bedzie mial kontrole?!
Pytałem z czystej ciekawości, bez spiny, nawet nie mam najmniejszego zamiaru jej zakładać. :shock:

Post Wysłano: 25 sie 2011, 21:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Pytałem z czystej ciekawości, bez spiny, nawet nie mam najmniejszego zamiaru jej zakładać. :shock:
Cytuj:
Czyżby ?

Nie stresujcie się Stefkiem, chłopak ma na oko z 14 lat i chce zostać trakjjjerem :wink:

Post Wysłano: 25 sie 2011, 21:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Czyżby ?

Nie stresujcie się Stefkiem, chłopak ma na oko z 14 lat i chce zostać trakjjjerem :wink:
ad.1
Czytaj uważnie - JAKBYM założył. A nie, ;założyłem i mnie ITD trzepie, WTF?!?!'

ad.2
16 i chcę zostać sprzątaczką.

Post Wysłano: 25 sie 2011, 21:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Czyżby ?

Z całym szacunkiem do ciebie i całej sytuacji jaka ostatnio miała miejsce nie wiem co cie tak mocno [wycenzurowano] w głowę ale musiało być ciężkie, ogranicz swoją głupią gadkę bo bo od paru dni przeginasz, robisz z większości napalone dzieci którym tak na prawdę sam jesteś udowadniając to w paru tematach, działasz na nerwy nie tylko mi więc zacznij myśleć co piszesz bo jest to do tego stopnia żenujące że na przyszłość ośmielę się użyć bardzo dosadnych słów.

Recykling 1 tony papieru pozwala oszczędzić 17 drzew, 26 500 litrów wody, od 2,3 m3 miejsca na składowisku śmieci, 320 litrów ropy, 24kg zanieczyszczeń odprowadzanych do atmosfery, 4200 kWh energii- jest to wystarczająca ilość energii, aby zasilić nią przeciętny dom przez 6 miesięcy !

Post Wysłano: 25 sie 2011, 21:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To jest też napiszę dosadnie. Kładę przysłowiową lache na Twoje zdanie, gdyż tak samo jak ja Ciebie denerwuje, denerwują mnie posty tego typu ludzi. Ja moge być napalony, ale przepraszam bardzo... jestem już co najmniej w połowie wszystkich potrzebnych mi uprawnień to raz, dwa, siedzę w "branży" od lat także nie napaliłem się na trakjjerke wczoraj.

Pytanie Stefka było osłabiające i żenujące dla mnie. Cos w stylu użytkownika robciotrakera w temacie "Jak powinien wyglądać pokój trakera" . Będę to "tępił" pisząc w cudzysłowu takie posty bo zawalają forum i moderatorzy muszą tracić czas na poźniejsze kasowanie tego.

Mówisz że większość traktuje jak dzieci. Uwierz że przez 3,5 roku wiem kto tutaj ma coś mądrego do powiedzenia, a kto nie.

Oczywiście również szanuje Cię jako osobę i użytkownika forum ; )

Post Wysłano: 25 sie 2011, 21:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie każdy od lat siedzi w branży i nie każdy ma połowy uprawnień więc podziel się wiedzą, albo chociaż nie hejtuj. :roll:

Kończę pisanie tutaj, w temacie, hej.
Modki, możecie pognieść i rzucić do kosza. Chyba, że Eryk coś ma do dodania.

Post Wysłano: 25 sie 2011, 22:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cyryl odpowiedział Ci na zadane pytania więc powinien być koniec dyskusji. Pytanie-Odpowiedź.

Zresztą nie tylko mnie to zdenerwowało kolego tracker bo i sszymon i zembron nie byli wobec tego obojętni

Jak dla mnie closed.

Ostatnio zmieniony 25 sie 2011, 22:48 przez Bajzel, łącznie zmieniany 1 raz.
Każdy ponad każdym... Co do zamykania tematów - zostaw to moderatorom, a sam zajmij się czymś pożytecznym (możesz zapoznać się z funkcją "raportuj")