Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5652541

Witam, posiadam certyfikat kompetencji zawodowych na krajowy i międzynarodowy przewóz rzeczy. Znajomy chciałby wyrobić międzynarodowa licencję, jednak nie posiada owego certyfikatu. W sieci można znaleźć wiele ogłoszeń w których mowa jest, iż certyfikat udostępniony będzie na zasadzie umowy współpracy, bez potrzeby zatrudniania posiadacza certyfikatu. Większość osób proponuje comiesięczne wystawianie faktur VAT, więc domyślam się, iż prowadzą działalność gospodarczą. Czy ja, będąc osobą fizyczną, również mogę udostępnić znajomemu mój certyfikat poprzez zawarcie umowy współpracy, czy w przypadku osoby fizycznej konieczne będzie zatrudnieni przynajmniej na 1/8 etatu?? Będę wdzięczny za wszelką pomoc w tej sprawie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Cytuj:
(...) Czy ja, będąc osobą fizyczną, również mogę udostępnić znajomemu mój certyfikat poprzez zawarcie umowy współpracy, czy w przypadku osoby fizycznej konieczne będzie zatrudnieni przynajmniej na 1/8 etatu?? Będę wdzięczny za wszelką pomoc w tej sprawie.
Zastosowanie tu może mieć tzw. kontrakt menedżerski. Dochód, jako przychód osoby fizycznej, rozliczasz w PIT. Nie ma potrzeby (jeszcze) zatrudnienia.

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5652541

Cytuj:
Zastosowanie tu może mieć tzw. kontrakt menedżerski. Dochód, jako przychód osoby fizycznej, rozliczasz w PIT. Nie ma potrzeby (jeszcze) zatrudnienia.
Czy takie rozwiązanie również jest możliwe w przypadku, gdy nie posiadam na tę chwilę żadnego zatrudnienia, czyli nie odprowadzam żadnych składek z tytułu ubezpieczeń? (student)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Cytuj:
Cytuj:
Czy takie rozwiązanie również jest możliwe w przypadku, gdy nie posiadam na tę chwilę żadnego zatrudnienia, czyli nie odprowadzam żadnych składek z tytułu ubezpieczeń? (student)
Tak, pod pewnymi warunkami. Poczytaj w Sieci, jest sporo informacji na ten temat.

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]