Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 03 wrz 2011, 13:25

Użytkownik

Użytkownik

Ostatnio miałem następującą sytuację:
zatrzymała mnie niemiecka policja , za zbyt małą odległość od poprzedzającego pojazdu. Na moje pytanie ,gdzie to było i o ile odległość była zbyt mała, nie otrzymałem odpowiedzi, ale nie o to chodzi !
Główny problem to butla gazowa w kabinie, policjant powiedział że w kabinie nie może być przewożona,nawet odpowiednio zabezpieczona tzn.zwór zamknięty i z założonym kapturkiem(moja była z zakręconym palnikiem).Otrzymałem mandat,nie piszę w jakiej kwocie,gdyż chce się dowiedzieć ,na jakiej podstawie prawnej i w jakiej wysokości może być taki mandat.
proszę osoby zorientowane o podanie konkretnego artykułu,oraz wysokości mandatu . google nie pomogło!

Post Wysłano: 03 wrz 2011, 13:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

w Niemczech butla goazowa ma być poza kabiną, w kamperach podczas jazdy butla gazowa ma być zakręcona mimo, że jest w osobnym przewietrzanym, schowku i posiada zawór bezpieczeństwa.

podstawa prawna, tak jak wszędzie: pojazd ma być używany zgodnie z jego przeznaczeniem.
kabina w ciężarówce służy do prowadzenia pojazdu, przewożenia pasażera oraz ich bagażu osobistego.
osobną sprawą jest to, że Niemcy tego przestrzegają, a u nas nie.

natomiast co do odstępu, autostrady w Niemczech nie są pozostawione same sobie, są monitorowane i w takich biało-zielonych budynkach siedzą osoby śledzące obrazy z kamer na wiaduktach on-line.

jeżeli odmówiłbyś mandatu, sprawa trafiłaby do sądu i znalezionoby właściwe nagranie. w większości krajów cywilizowanych Niemcy, Austria, Anglia itp. z definicji przyznaje się rację policjantowi wychodząc ze słusznego założenia, że on nie ma interesu kłamać. co jest zgodne z prawdą.

w Austrii policjant może ukarać Cię za przekroczenie szybkości bez żadnego przyrządu pomiarowego na oko, a jak się odwołasz (akurat znam takie przypadki), sąd przyzna rację policjantowi.

Post Wysłano: 03 wrz 2011, 13:49

Użytkownik

Użytkownik

Panie Cyrylu :) ,a może pokusiłby się Pan o wymierzenie mi mandatu za takie wykroczenie,oczywiście teoretycznie ! Po twojej odpowiedzi wyślę wiadomość na PW ile dostałem :)

Post Wysłano: 03 wrz 2011, 14:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

rozumiem że dla większości z nas jest to niepojęte, ale są takie kraje na ziemi, gdzie zdecydowana większość policjantów jest uczciwa i nakłada kary nie dla własnego wydzimisię, ale dlatego że ktoś robi coś źle.

to że w Niemczech jest porządek na drogach jest efektem między innymi takiej pracy policji.

Post Wysłano: 03 wrz 2011, 14:29

Użytkownik

Użytkownik

Krzysiu,jeżeli startujesz w najbliższych wyborach,obiecuję że zamelduję się we Wrocławiu, aby na Ciebie głosować ! W brew pozorom,uważam się za osobę w miarę inteligentną !(ale to moja opinia, inni mówią inaczej). zdaję sobie sprawę z zaistniałej sytuacji,jednak dziwi mnie, tak niska kwota mandatu i o wysokość mandatu pytałem !

Post Wysłano: 03 wrz 2011, 16:16

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

pewnie był standart czyli 30 -35 euro.
od tej kwoty nawet nie możesz sie odwołać do sądu.

Post Wysłano: 03 wrz 2011, 21:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11516920
Samochód: DAF CF 440 Euro 6 Space Cab

Cytuj:
to że w Niemczech jest porządek na drogach jest efektem między innymi takiej pracy policji.
Tak porządek, zwłaszcza jak jest zakaz wyprzedzania jedzie jakiś gebels 70km/h i sztauje cały ruch na autostradzie, a wszystkie ciężarówki muszą jechać za takim półgłówkiem, a gdy zakaz się kończy nagle dostaje powera i nie można go dogonić. Wg mnie za takie coś też powinny być mandaty, bo faszyści robią to po prostu na złość, a gdy zobaczy Polskie tablice to już w ogóle.

Post Wysłano: 03 wrz 2011, 23:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1466678
Samochód: Serwis 24h

Czepiają sie też podobno jak butla ma czerwony kolor, każdy inny może być byle nie czerwony.

Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!!
tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456
https://www.facebook.com/LKWSERWIS

Post Wysłano: 03 wrz 2011, 23:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Czepiają sie też podobno jak butla ma czerwony kolor, każdy inny może być byle nie czerwony.
Powiedz jakie Ty masz doświadczenie w tej materii?
Podobno...

Podobno to wiesz....

Post Wysłano: 03 wrz 2011, 23:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1466678
Samochód: Serwis 24h

Przepraszam że uraziłem pana kierowce...

Dla tego napisałem podobno żeby sie dowiedzieć czy napewno...

Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!!
tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456
https://www.facebook.com/LKWSERWIS

Post Wysłano: 03 wrz 2011, 23:35

Użytkownik

Użytkownik

W moim poście jest słowo"ZORIENTOWANY" jak do tej pory, tylko Cyryl odpowiada temu określeniu ! :evil:

Post Wysłano: 04 wrz 2011, 18:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Powiedz jakie Ty masz doświadczenie w tej materii?
Podobno...

Podobno to wiesz....
Od roku 1999 starej jeszcze Unii Europejskiej a w Polsce od roku 2000 zaczal obowiazywac przepis zabraniajacy napelniania gazem płynnym butli, których powłoka ma barwę czerwoną lub żółtą.
Prosze przeczytac paragraf 16 pkt 2 :http://www.pogp.pl/mbsite/userUpload/pp/D19990846L.pdf

Post Wysłano: 04 wrz 2011, 20:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

widziałem na stacji benzynowej takie zawieszane pojemniki do pompowania kół ze sprężonym powietrzem, które zawieszone same się uzupełniały. niestety były one w kolorze czerwonym.
na stację podjechał gość i chciał koło dopompować gaśnicą, która akurat była wolna.

dodam jeszcze, że kamper jeżeli chce płynąć promem musi mieć świadectwo szczelności instalacji gazowej, której świadectwm jest złota nalepka http://caravaningekspert.home.pl/archiw ... artykul/12.

Post Wysłano: 04 wrz 2011, 22:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie masz co się odwoływać, butli się w szoferce nie wozi, bo właśnie w D można dostać mandat za to.
Mandat można również dostać za wiele innych rzeczy, np 15e za brak wpisania w tachografie literki "D", np. 20e za podświetlaną tabliczke z imieniem, ja akurat mam taką dużą 30x60cm, na tylnej ścianie, żeby było śmieszniej do było w dzień, ale dowiedziałem się że jest to nieprzepisowe oświetlenie na terenie niemiec, i trudno. Wyprzedzając utrzymywałem się wg pana policjanta 12metrów od auta które jechło z przodu, za to jest 80e, plus 25e za jazdę na boso.
Jakiś czas temu, kręciłem pauze na A1, było mało miejsca i ustawiłem się tak, że przejazd był, ale trzeba było zwolnić prawie do zera, no i akurat obok mojego auta zatrzymał się radiowóz, zobaczyli jak ich krajan męczy się z przejazdem, w tym czasie ja spacerek z piwkiem po parkingu, obserwuję całą sytuację z bezpiecznej odległości, nie byli by sobą, więc zainteresowali się autem, nie chciałem problemu(tym bardziej że miałem niezapłacone te 105e :] ) więc się przyznałem że to moje auto, powiedział mi że mam iść poszukać innego miejsca, na nic niezdały się tłumaczenia, że brak miejsca, że już stoję 1h, a pracowałem dziś 15h, pytam o stępel na wydruku, a on mi, że albo odjadę, albo mandat, a wtedy musiałbym jeszcze zapłacić w/w 105e, wolałem przeparkować, pieczątki nie dostałem.
Jak nieznasz się na ich przepisach, a właściwie tym że niemcy wszystkiego skrupulanie się czepiają, to nie wygrasz, przyjmij ten mandat z pokorą i niech to będzie nauczką na przyszłość.

Post Wysłano: 11 wrz 2011, 9:33

Użytkownik

Użytkownik

Butla z gazem w kabinie - 250 E , czy to normalny mandat ?

Post Wysłano: 11 wrz 2011, 15:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

A mnie ciekawi w jaki sposób znaleźli u Ciebie butle z gazem ? Weszli do Ciebie do samochodu podnieśli łóżko
i stwierdzili ze jest butla ? Można ot tak przetrząsnąć komuś kapinę ? Czy miałeś butle na widoku ?

Post Wysłano: 12 wrz 2011, 21:20

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: XF 105.460

Witam.
Z tego co wiem to na pewno ZOLL'e mogą Ci wejść do auta, a nawet do mieszkania bez żadnego nakazu i skontrolować co mamy w kabinie. Niestety nie wiem jak jest w przypadku policji, chociaż podejrzewam ( znając umiejętność posługiwania się językiem niemieckim przez niektórych kierowców ) że i policjant wciśnie nam bajer że może kontrolować i nie mamy nic do gadania.

Post Wysłano: 12 wrz 2011, 21:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: MAN

Panowie tu macie dokładny w PDF wykaz cen mandatów za wykroczenia drogowe w Niemczech.

Niektóre przetłumaczone na stronie ambasady Polski :

http://www.berlin.polemb.net/index.php?document=1576

Oraz w języku niemieckim pełno prawny dokument ( link niżej ) :

http://www.bmvbs.de/cae/servlet/content ... r-2010.pdf

Myślę, że musisz spojrzeć na swój mandat zobaczyć jaki paragraf na nim wpisali, i być może znajdziesz w powyższym wykazie za jakie prawdopodobnie wykroczenie drogowe zostałeś ukarany. Prawdę mówiąc Niemieccy Policaje nie są tacy do końca Feer, i potrafią "naginać" pod siebie zakres wykroczeń wtedy gdy widzą , że Polski kierowca nie bardzo potrafi się z nimi dogadać. Nie wspomnę o terenie dawnego DDR. Z tego rejonu większość Policjantów potrafi się na Polskich kierowcach wyżywać na maxa.

Pozdrawiam

Uriah Heep - Sunrise

Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]