Witam
Siedząc przed kompem ( z nudów
) postanowiłem przybliżyć niektórym temat "Czytników ebooków i e-papieru".
Zdaję sobie sprawę z tego, że nie wszyscy są na bieżąco z elektronicznymi nowinkami, a lubią czytać książki.
Zatem do brzegu - parę słów o temacie :
Czytniki ebooków i e-papier – co to jest?
Czytnik e-booków to urządzenie na którym czytasz książki.
Niektórzy mogą się odezwać mówiąc : " Po co? Specjalnie do czytania książek? Nie można na ekranie komputera? "
Rzecz w tym, aby ich czytanie było tak wygodne, jak czytanie zwykłych książek. Dlatego czytniki wygrywają z komputerami. Ludzie mają dosyć patrzenia się w monitor.
Mamy dziś masę książek elektronicznych Dlatego czytniki wygrywają z komputerami.
Nie byłoby jednak czytników, gdyby nie papier elektroniczny.
Jeśli nigdy nie widziałeś takiego papieru, pewnie będziesz zaskoczony. Papier elektroniczny to wyświetlacz, który … nie świeci. Wygląda podobnie jak tradycyjna książka.
Tak naprawdę trudno wyjaśnić, czym jest e-papier komuś, kto nie miał z nim na żywo do czynienia.
Jak działa e-papier?
W skrócie – e-papier to małe kuleczki atramentu, które za pośrednictwem impulsów elektrycznych układają się w piksele. Mamy więc jasne tło i ciemny atrament, który pokazuje tekst.
Zalety czytników z e-papierem:
- Ekran nie świeci, a więc nie męczy oczu, tak jak przy monitorach LCD.
- Tekst jest czytelny pod dowolnym kątem.
- Ekran nie odbija światła – można zatem czytać w pełnym słońcu. Im bardziej słońce świeci w ekran, tym wygodniej się czyta!
- Długi czas pracy na baterii. Energia elektryczna zużywana jest przede wszystkim do przełączania stron. Kindle 3 WIFI wytrzymuje z włączonym internetem do 10 dni, a z wyłączonym do 30 dni. Przy intensywnym używaniu mniej, ale i tak czas się liczy w dniach, nie w godzinach jak w przypadku tabletów.
- Czytniki są lekkie i małe. Większość czytników waży około 250 gram i ma grubość ołówka.
Są i pewne wady:
Do czytania potrzebne jest źródło światła, czyli jeśli jest ciemno, musimy zapalić lampkę. No, ale nikt nie mówi, że to jest wada książki papierowej.
Słabszy – w stosunku do prawdziwego papieru – kontrast wyświetlaczy e-papierowych, choć lepszy z każdym modelem. Wyświetlacz Pearl zastosowany w nowych Kindle (i Sony) jest już naprawdę niezły.
Brak koloru. Lepsze czytniki mają 16 poziomów szarości, gorsze 4-8. Zdjęcia wyglądają podobnie jak w czarno białych gazetach.
Jak działa e-czytnik?
Na czytnik musimy wrzucić swoje książki. Mogą być pliki PDF, HTML, DOC, RTF – to są formaty znane nam ze świata komputerowego.
Są też formaty stworzone specjalnie na potrzeby książek elektronicznych, takie jak EPUB i MOBI. Jeśli mamy książkę w „zwykłym” formacie, możemy ją łatwo przekonwertować do formatów e-książkowych. Służą do tego darmowe programy, takie jak Calibre.
Teraz coś o ebookach czytanych na ekranie komputera.
Jest już parę dostępnych programów, za pomocą których można poczytać książki, jednak nie spotkałem się by jeden program czytał kilka różnych formatów.
W związku z tym byłem zmuszony ściągnąć kilka programów do czytania elektronicznych książek. Przetestowałem chyba wszystkie, pozostawiłem 3 programy na komputerze.Moim zdanie najlepsze. Jednak to nie jest to, miałem okazję dorwać w swe ręce do testowania czytnik ebooków Kindle - zajebista sprawa. Jestem już " chory" i wiem, że sobie coś takiego zamówię w najbliższym czasie.
Bardzo często w trasie człowiek ma chęć poczytać jakąś dobrą książkę ( mam ich bardzo dużo - parę tysięcy tytułów ), więc to urządzenie powinno spełnić me oczekiwania.
Mało tego w opisie urządzenia doczytałem się, że w wersji 3G jest możliwość korzystania z darmowego internetu. Zresztą syn mój kupił sobie takie urządzenie z opcją internetu - zajefajna sprawa.
Jak temat chwyci i będą zainteresowani napiszę więcej
.
Pozdrawiam
================================================================================================