Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 21 wrz 2011, 19:13

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Man TGL 8.240

Mam Dafa LF 45.180 przystosowanego do przewozu samochodów ma on całkowitej długości 10,70m i do niego będzie podczepiana laweta o całkowitej długości 10,10m . I mam tutaj do was pytanie jak to się ma z przepisami chodzi mi głównie o Polskę i Niemcy . Z tego co słyszałem to jest 18,75m całkowita długość zestawu , ale z załadunkiem 20,75m czy to prawda ? Z góry dziękuje za odpowiedź !

Post Wysłano: 21 wrz 2011, 19:24

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

długość max pojazdu z przyczepą wynosi 18,75 z tym że :
ładunek nie może wystawać z tyłu pojazdu na odległość większą niż 2 m od tylnej płaszczyzny obrysu pojazdu lub zespołu pojazdów; w przypadku przyczepy kłonicowej odległość tę liczy się od osi przyczepy;
oraz punkt dotyczący ładunku z pzrodu :
ładunek nie może wystawać z przodu pojazdu na odległość większą niż 0,5 m od przedniej płaszczyzny obrysu i większą niż 1,5 m od siedzenia dla kierującego.

Ostatnio zmieniony 21 wrz 2011, 19:36 przez zzx, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 21 wrz 2011, 19:33

Użytkownik

Użytkownik

A dobra to wiem . Tylko chodzi mi czy jest coś takiego jak długość z załadunkiem . A jak takiego czegoś nie ma to powiecie mi co może zrobić policja , inspekcja jak nasz zestaw nie mieści się w normie a najbardziej chciałbym się dowiedzieć co zrobi w Niemczech policja , bag i inne .

Post Wysłano: 21 wrz 2011, 19:37

Użytkownik

Użytkownik

poprawiłem ci mój post

Post Wysłano: 21 wrz 2011, 19:44

Użytkownik

Użytkownik

Czyli mój zestaw łamię przepisy teraz tylko proszę was co może z tym zrobić policja , inspekcja i policja , bag i inne w Niemczech ?

Post Wysłano: 21 wrz 2011, 19:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

1. "Długość zespołu 2 pojazdów nie może przekraczać 18,75 m".
ten DAF i przyczepa to niewątpliwie zespół dwóch pojazdów.
2. "ładunek nie może wystawać z tyłu pojazdu na odległość większą niż 2 m od tylnej płaszczyzny obrysu pojazdu lub zespołu pojazdów; w przypadku przyczepy kłonicowej odległość tę liczy się od osi przyczepy".
więc możesz mieć zespół pojazdów 18,75m + 2m wystający ładunek, czyli max 20,75m, jednak sam zespół pojazdów tylko 18,75m.

jeżeli pojazd, zespół pojazdów przekracza dopuszczalne masę, wymiary, naciski na oś kontrolujący (policja, ITD i ich odpowiedniki w innych krajach UE) może uniemożliwić dalszą jazdę i może nakazać usunięcie pojazdu na Twój koszt. w tym przypadku odczepić przyczepę i zezwolić odjechanie DAF-em oraz odcholowanie przyczepy na parking takim pojazdem, który razem z przyczepą nie przekroczy 18,75m.
poza tym dochodzi oczywiście grzywna.

Ostatnio zmieniony 21 wrz 2011, 19:56 przez Cyryl, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 21 wrz 2011, 19:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Najprościej w świecie zabronią Ci dalszej jazdy :wink:

Post Wysłano: 21 wrz 2011, 19:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10770724

W Polsce jest mozliwosc w starostwie wykupienia zezwolenia ktore pozwala jezdzic dluzyszym zestawem.

Post Wysłano: 21 wrz 2011, 20:25

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
2. "ładunek nie może wystawać z tyłu pojazdu na odległość większą niż 2 m od tylnej płaszczyzny obrysu pojazdu lub zespołu pojazdów; w przypadku przyczepy kłonicowej odległość tę liczy się od osi przyczepy".
więc możesz mieć zespół pojazdów 18,75m + 2m wystający ładunek, czyli max 20,75m, jednak sam zespół pojazdów tylko 18,75m.

jeżeli pojazd, zespół pojazdów przekracza dopuszczalne masę, wymiary, naciski na oś kontrolujący (policja, ITD i ich odpowiedniki w innych krajach UE) może uniemożliwić dalszą jazdę i może nakazać usunięcie pojazdu na Twój koszt. w tym przypadku odczepić przyczepę i zezwolić odjechanie DAF-em oraz odcholowanie przyczepy na parking takim pojazdem, który razem z przyczepą nie przekroczy 18,75m.

Jeszcze jedno pytanie kolego do ciebie dajmy w pierwszą stronę jak jadę na pusto wrzucę na dafa lawetę i wtedy spokojnie się mieści a z powrotem będę wracał z ładunkiem to wtedy będzie mój zestaw mieścił się w normach , bo napisałeś , że z załadunkiem 20,75m ?

Post Wysłano: 21 wrz 2011, 20:33

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:

Jeszcze jedno pytanie kolego do ciebie dajmy w pierwszą stronę jak jadę na pusto wrzucę na dafa lawetę i wtedy spokojnie się mieści a z powrotem będę wracał z ładunkiem to wtedy będzie mój zestaw mieścił się w normach , bo napisałeś , że z załadunkiem 20,75m ?

nie będzie dobrze bo pojazdy nie skórczą się.
poza tym jak załadujesz tą przyczepę na dafa to ile bedzie ci z tyłu wystawać? chyba więcej jak 2 metry

Post Wysłano: 21 wrz 2011, 20:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

zgadza się, każde auto ciężarowe ma kabinę dłuższą niż 2m, ale przyjmijmy, że Twój DAF na skrzynię ładunkową na 8,10m, więc ta przyczepa będzie wystawać 2m.
ale tu pojawia się kolejny problem, bo długość pojazdu samochodowego (z wyjątkiem autobusu) nie może przekraczać 12m, a Twój DAF 10,70 + te wystające 2m = 12,70m i kicha.

ale jak wspomniał kolega jak dojedziesz na miejsce i przyczepę podepniesz do samochodu zestaw pojazdów będzie nadal miał 10,70 + 10,10m, więc ponad dopuszczalne 18,75m i znowu kicha.

skąd biorą się ograniczenia długości jednego pojazdu?
stąd że drogi, szerokość i łuki na zakrętach są przystosowane do standardowych pojazdów. jeżdżąc pojazdem dłuższym pojawią się problemy z wymijaniem na zakrętach na drogach lokalnych, w Niemczech na BS i LS, a u nas nawet na niektórych drogach krajowych.

Ostatnio zmieniony 21 wrz 2011, 21:17 przez Cyryl, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 21 wrz 2011, 21:03

Użytkownik

Użytkownik

zastanawia mnie skąd wziął sie taki "zestaw" chyba to jakis składak.
najlepiej by było poszukac krótszej przyczepy i bedzie po sprawie bo nie sądzę by tą twoją można było by skrócic no chyba że jest bez obrotnicy to wtedy tak.

Post Wysłano: 21 wrz 2011, 22:11

Użytkownik

Użytkownik

Moim zdaniem nie macie racji , bo znalazłem coś takiego na necie :

§22 Kodeksu Drogowego (StVO) odnosi się do każdego, kto jest odpowiedzialny za należyte zapakowanie ładunku (bagażu) i wyznacza techniczne warunki przewozu i zabezpieczenia przed upadkiem oraz niepożądanym hałasem

Ładunek do 2,5 m wysokości nie może wykraczać poza przód samochodu. Ładunek od 2,5 m może wystawać do 50 cm poza przód samochodu. Z tyłu – ładunek może wystawać do 1,5 m. Jeśli wystaje do 3 m poza samochód dopuszczany jest przewóz na odległość do 100 km. Mierzona jest odległość od miejsca załadunku do wyładunku. Pojazd z ładunkiem nie może być dłuższy niż 20,75 m.

Jak wymierzyłem pakę dafa to spokojnie laweta mieści się z dafem w 12m . Więc moim zdaniem daf z lawetą podczepioną z ładunkiem mieści się w normach >?

Post Wysłano: 21 wrz 2011, 22:52

Użytkownik

Użytkownik

Czekam na odpowiedź od kogoś kto wie z doświadczenia ?

Post Wysłano: 21 wrz 2011, 23:22

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Pojazd z ładunkiem nie może być dłuższy niż 20,75 m.
18,75m + 2m = 20,75m. Sam zestaw nie może przekroczyć 18,75m, a ładunek nie może wystawać o więcej jak 2m poza obrys czyli razem 20,75m i koniec kropka.

Post Wysłano: 22 wrz 2011, 3:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Moim zdaniem nie macie racji...
...Więc moim zdaniem daf z lawetą podczepioną z ładunkiem mieści się w normach...
to po co pytasz?

musisz sobie samemu zadać pytanie: czy zakładając ten temat szukałeś rzetelnej informacji, czy potwierdzenia własnych przypuszczeń?

jeżeli takie jest Twoje zdanie - jedź, Twój samochód, ze swoich pieniędzy będziesz płacił.

Post Wysłano: 22 wrz 2011, 10:31

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: co się trafi

to jest proste

zestaw pojazdów może mieć maks. 18,75 i koniec, Twój jest za długi i już, ja też bym sobie z chęcią podczepił do solówki z paka 8,2 przyczepę tez 8,2 wtedy 40epal i jazda, ale wyjdzie ponad 18,75m i nie moża

a do dwóch metrów to może Ci np wystawać deska, albo nie wiem blacha za tylny obrys auta który musi się kończyć na 18,75m

Post Wysłano: 11 paź 2011, 21:11

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

a mi się przypomina wypowiedź jedneo z inspektorów na szkoleniu na przewóz rzeczy który mówił ze dlugość zestawu własnie inaczej się liczy dla pojazdów autolawety oraz cyrkowców którzy to ciągają po kilka przyczep jednoczesnie

Post Wysłano: 11 paź 2011, 21:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

Cytuj:
W Polsce jest mozliwosc w starostwie wykupienia zezwolenia ktore pozwala jezdzic dluzyszym zestawem.
poza granicami Polski też jest taka sama możliwość :D

Post Wysłano: 11 paź 2011, 22:16

Czyli co, można wykupić np. stałe zezwolenie na Niemcy ?