Cytuj:
...Mandacików mam już na jakieś no z 5 tys będzie nie zdarzyło żebym któryś zapłacił jedynie w łapę dał...
pierwsza sprawa: proszę nie narzekać na system, kórego częściowo jesteś autorem. oni są złodziejami (według Ciebie), ale Ty utrzymujesz korupcję, chwaląc się jeszcze tym.
wielu z nas jest zwykłymi ludźmi, jednak jeżeli któremuś z nas zdarzy się puścić bąka w operze nie wbiega na scenę krzycząc: TO JA PIERDNĄŁEM.
druga sprawa: mandaty są za łamanie prawa o ruchu drogowym, więc jeżeli sam kradniesz nie miej pretensji do innych, że są złodziejami. jeżli ktoś przejedzie na czerwonym i uderzy w Ciebie, to taki sam gość jak Ty dla którego prawo jest czymś abstrakcyjnym. musisz go zrozumieć
trzecia sprawa: są wykroczenia przeciw obywatelowi i przeciw systemowi. jeżeli ktoś oszuka Cie na grube miliony, to szukaj ich sam, system będzie się martwił jak go ukarać, ale nie jak naprawić Twoje szkody. jeżeli jednak Ty będziesz miał zobowiązanie wobec systemu na powiedzmy 10gr, to system wyda nawet 10 tyś zł aby to wyegzekfować. oczywiście te pieniędze będą z naszych podatków.
czwarta sprawa: czy rzeczywiście nie będziesz płacił? nasz system powoli ale zmienia się, kiedyś panował faktycznie taki bałagan, że połowa mandatów nie płacona nie przychodziła. dzisiaj jest inaczej, a jutro może być jak w Niemczech, gdzie jeden z kierowców, którzy mi podlegali, tak długo nie płacił, aż dostał pisemko z BAG mniej więcej tej treści:
ponieważ Pan zalega z mandatami wysokości 600euro, proszę w dniu ... o godzinie .... zgłosić się do Frankfurtu nad Odrą (adres) celem odbycia kary zastępczej aresztu 3 miesięcy. w razie nie zgłoszenia się będzie Pan ścigany na terenie Niemiec jak pospolity przestępca.
narzekamy na bałagan na naszych drogach, na kierowców nie szanujących prawa o ruchu drogowym i jeżeli takimi postępowaniami jesteśmy autorami tej sytuacji nie narzekajmy, że u nas jest źle, bo widocznie tak nam odpowiada jeżeli tak robimy.