Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 22 wrz 2011, 15:13

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Atego 815

Witam!

Z zawodu jestem wiertnikiem. W mojej firmię został zakupiony samochód ciężarowy do transportu "narzędzi" które są własnością mojego szefa czyli firmy. Transportem zajmuje się ja ponieważ on nie posiada uprawnień. Troche gubie się w kwestiach formalnych. Odnośnie pojazdu oraz moich wymagań jako wykonującego przewóz jestem zorientowany. Interesuje mnie jakie musze mieć papiery przewozowe odnośnie tych narzędzi. Wystarczy że będe mial oryginały/ksera dokumentów zakupu wspomnianych narzędzi czy moze szef musi mi co innego wystawić (np. list przewozowy?)

Z góry dziękuję za odpowiedz.

Post Wysłano: 23 wrz 2011, 21:07

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Witam!

Z zawodu jestem wiertnikiem. W mojej firmię został zakupiony samochód ciężarowy do transportu "narzędzi" które są własnością mojego szefa czyli firmy. Transportem zajmuje się ja ponieważ on nie posiada uprawnień. Troche gubie się w kwestiach formalnych. Odnośnie pojazdu oraz moich wymagań jako wykonującego przewóz jestem zorientowany. Interesuje mnie jakie musze mieć papiery przewozowe odnośnie tych narzędzi. Wystarczy że będe mial oryginały/ksera dokumentów zakupu wspomnianych narzędzi czy moze szef musi mi co innego wystawić (np. list przewozowy?)

Z góry dziękuję za odpowiedz.
domyślam się że "zestaw" narządzi jest stały albo prawie stały.
w/g mnie wystarczy dokument podpisany orzez własciciela że pojazd o nr rej. przewozi towar na potrzeby własne i można tu wyszczególnić pozycja po pozycji co jest ładunkiem.
nikt nie powinien sie przyczepić.

Post Wysłano: 24 wrz 2011, 5:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

jeżeli te narzędzie są stałym wyposażeniem auta, to leiej zrobić jak pisze kolega, jednak jeżeli przewozimy coś z punktu A do B, może to być zestaw narzędzi, to lepiej wypisać na to list przewozowy.

dlaczego?

a no niech zdarzy się wypadek i ładunek (ten zestaw narzędzi) ulegnie zniszczeniu/uszkodzeniu. w jaki sposób przekonasz ubezpieczyciela, że akurat podczas tego wypadku te narządzia znajdowały się na samochodzie?

Post Wysłano: 25 wrz 2011, 14:19

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Atego 815

Dziękuje za odpowiedź!

Stwierdzenie narzędzi odnosi się do 6 metrowych rur osłonowych, tonowych dług wiertniczych oraz łyzek wiertniczych ale tak są one stałe. Często przewożone są z bazy na odwiert i później po wykonaniu odwiertu do bazy lub na inny odwiert.
Więc mówicie że lepiej by szef wydał mi list przewozowy gdy będe z tym jechał?
Mam tylko jeszcze jedną pytanie odnośnie listu przeowozowego. To są jakieś spejclane druki? Bo wydawcą i odbiorcą towaru jest mój szef. Musze mieć konretny druk czy moge zrobić samemu taki druk np. w wordzie bądź exelu?

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]