Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam
Panowie mam pytanie przewozimy towar Hiszpania-Litwa(docoelowo do rosji w Litwie jest tylko przeładunek na inne auto z innej firmy). Teraz tak zlecenie mam od polskiej spedycji. Na zleceniu jest aby wystawić fakture ze stawką 0%. Czy to jest poprawne jesli ja wykonuje przewóz towaru Hiszpania - Litwa a dalej do rosji inna firma? W CMR mam wpisane ze towar na rosje jedzie

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: co się trafi

może się mylę, ale jeżeli zlecenie masz od polskiej spedycji, oni są Twoim zleceniodawcą, na nich wystawiasz fakturę, są zarejestrowani w Polsce, mają nip no to musisz wystawić fakturę z 23% stawką Vatu i tu nic nie ma do tego co zawiera zlecenie czyli skąd dokąd...

nie można wystawić sobie faktury bez VAT bo oni tak chcą, nie wiem

może ktoś sprostuje, ale to tak na "chłopki rozum"

Użytkownik

Użytkownik

Witam. Słuchaj sprawa wygląda nastepujaco. Fakture powinneś wytawić ze stawką 23 % ponieważ towar wiozłeś tylko na litwe, i nie masz pewności ze towar rzeczywiscie dotarł na rosje, ( no chyba ze sam chcesz z wlasnej kieszeni vat zapłacic). I mozesz później zrobić korekte faktury jesli spedycja dośle Ci cmr ze ten towar rzeczywicie dotarł na rosje i tam został odprawiony

Użytkownik

Użytkownik

Nie obchodzi Cię to, że towar jedzie na RUS. Ty wykonujesz usługę po UE i wystawiasz fakturę z VATem. Co najwyżej możesz dostać zapłatę na fracht w euro, a oddzielnie od tego VAT.

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]