Witam
Panowie mogł by ktoś napisac do jakiej kategorii zalicza się ciągnik siodłowy z naczepą o dmc 40 ton? teraz zerkam ze na jednym mam kategorie 5 a na drugim 6. jak to powinno byc prawidłowo?
Samochód: orange i grafitowy
a jaki jest rok produkcji każdego z pojazdów ?
no i jaka masz ekologię na certyfikatach?
sądzę że właśnie o to chodzi jeden jest starszy a drugi nowszy.
_________________ nie cytuję postów innych użytkowników
zzx auta z róznych roczników ale Ekologa ta sama. Jak się loguje na strone to własnie zaówazyłem ze auta jechały razem tą samą droga o tym samym czasie a przy jednym ściągło mniej za via tolla niz przy drugim i to mnie zaciekawiło.
w temacie dotyczącym viatolla podawałem jak sa klasyfikowane pojazdy w zależności od roku produkcji jeżeli nie posiadają stosownych certyfikatów fabrycznych polecam poniższą lekturę:
1994 EURO 1
1995-1999 EURO 2
2000-2004 EURO 3
2005-2007 EURO 4
since 2008 EURO 5
pełny wykaz dotyczący klasy emisji znajdziesz w moich postach tutaj: viewtopic.php?f=2&t=29480&st=0&sk=t&sd=a&start=120
Z tego co wiem i widziałem pracownicy viatolla przy rejestracji sugerowali się właściwie tylko w/w tabelką. Natomiast później, przy kontrolach zaczęło wychodzić, że tak naprawdę samochody nie spełnia zadeklarowanych norm EURO i był problem. http://www.viatoll.pl/pl/pojazdy-ciezki ... sji-spalin
Moim zdaniem powinieneś przedstawić certyfikaty na obydwa samochody i wyprostować sprawę w jakimś punkcie viatolla.
nie wiem czy dobrze zrozumieliście logując się na strone via tolla mam do wyboru moje auta. Kiedy robie transakcje poboru opłat przy dwoch autach(rocznik 2005 i 2006 mam kategoria pojazdu 6 natomiast przy dwoch kolejnych rocznik 2007 kategoria 5).Auta wymienione wszystkie euro4. Kategoria 5 ma większe opłaty za autostrady natomiast 6 mniejsze. wiec jakie powinny być poprawne kategorie w tych pojazdach bo wszystkie mieszczą sie w rocznikach 2005-2007 i wg ich tabelki posiadają euro4(technicznie również spełniają te wymogi) mogli byście sprawdzić jak to jest uwas w ciagnikach siodlowych z euro4. niechce płacić za duzo viatolowi. na jednym przejeździe z wrocka do granicy jestem ok 15 zł w plecy lub tez jest stratny via toll
być może przy rejestracji w przypadku roczników 2005-2006 przedstawione były dokumenty o spełnieniu wymagań euro 5 lub wyżej czyli EEV, a w przypadku rocznika 2007 kategoria poszła z tabelki bo nie było dokumentów na ekologie euro 5.
u mnie w rubryce dotyczącej kategorii jest podany tekst
"not specified" mimo że pojazd został zaklasyfikowany z tabelki do EURO 3
Cytuj:
zapewniam Cie ze nie było nic takiego przedstawione bo sam rejestrowałem te pojazdy...
w tej sytuacji polecam wizytę w punkcie obsługi klienta tam na pewno uda ci się wyjaśnić sprawę - może podczas rejestracji pracownik POK źle wpisał klasę i stąd jest błąd.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 17 gości