Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 23 lis 2011, 14:07

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: vw

Witam!
Koledzy jest taka sprawa: zdalem kwalifikacje wstepna przyspieszona i czekam na swiadectwo ktore ma podpisac wojewoda.I tu jest problem bo musze pilnie wyjechac za granice na co najmniej miesiac wiec jezeli oni wysla je poczta a mnie nie bedzie to jak wroce to gdzie sie mam po nie zglosic.
Z gory dziekuje za odp.

Post Wysłano: 23 lis 2011, 18:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6907984
Samochód: Mercedes-Benz 1224 '96

Do urzedu wojewodzkiego najlepiej :wink:
Skontaktuj sie najpierw z nimi czy sprawy nie mozna przyspieszyc lub zeby twoje swiadectwo moglo u nich polezec do twojego powrotu í odbierzesz je osobiscie.

Pozdrowienia

Post Wysłano: 23 lis 2011, 18:26

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: vw

Tez tak myslalem.Jutro do nich zadzwonie.
Dzieki za odpowiedz :)

Post Wysłano: 23 lis 2011, 18:50

ja ten "papier" dostałem chwilę po zdanym egzaminie.

Post Wysłano: 23 lis 2011, 19:53

Użytkownik

Użytkownik

Witam wszystkich forumowiczów .Zaświadczenie o ukończeniu kursu dokształcającego kierowców przewożących rzeczy ukończyłem i odebrałem w dniu 16,01,2007 . Przez dwa lata śmigałem ciężarówką ,zmieniłem prace ale ciągnie mnie znowu za kierownice i tu moje pytanie ,jak długo jest ważny taki kurs ??

Post Wysłano: 23 lis 2011, 21:45

Użytkownik

Użytkownik

Witam
5 lat ale..
Do tego słynna tabelka, data zdobycia uprawnień.

Tabele terminów szkoleń

» Dla kategorii C, C+E, C1, C1+E

Osoby które uzyskały uprawnienia kat. C, C+E, C1, C1+E Termin odbycia szkolenia okresowego
do 31 grudnia 1980 - do 10 września 2010
od 1 stycznia 1981 do 31 grudnia 1995 -do 10 września 2011
od 1 stycznia 1996 do 31 grudnia 2000 -do 10 września 2012
od 1 stycznia 2001 do 31 grudnia 2005 -do 10 września 2013
od 1 stycznia 2006 do 10 września 2009 -do 10 września 2014

Tak czy siak, musisz zrobić :]

Post Wysłano: 23 lis 2011, 22:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11426561
Samochód: IVECO STRALIS (tandem)

Pytanie moze nie do tematu ale do ostatniego postu. Otóż napisałes ze osoby które uzyskały uprawnienia C, CE i termin odbycia szkolenia okresowego:
prawko szkolenie okresowe
do 31 grudnia 1980 - do 10 września 2010
od 1 stycznia 1981 do 31 grudnia 1995 -do 10 września 2011
a jeżeli sie w tym czasie nie wyrobie powiedzmy bo juz jest prawie grudzien to co mam zrobic? przepadło i obowiązuje KWP czy jeszcze mozna sie wcisnąć na szkolenie okresowe?

Post Wysłano: 24 lis 2011, 20:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
a jeżeli sie w tym czasie nie wyrobie powiedzmy bo juz jest prawie grudzien to co mam zrobic? przepadło i obowiązuje KWP czy jeszcze mozna sie wcisnąć na szkolenie okresowe?
Witam,
kierowca,który zamierza wykonywać przewóz drogowy i nie zrobił w terminie szkolenia okresowego, na szczęście robi szkolenie okresowe .

Post Wysłano: 11 gru 2011, 12:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: VOLVO

Podpinając się pod temat aby nie śmiecić forum chciałem was zapytać o moją sytuację, która wiąże się ze zmianą prawa jazdy i kodem 95 ,a wygląda następująco :
szkolenie okresowe wypada mi do września 2012, chce je zrobić w styczniu. Jednocześnie w styczniu zdaję na kat D -zakładając że zdam egzamin- w wydziale komunikacji będzie zaświadczeni o odbyciu kursu i nowa kategoria PJ.
Badania lekarskie i psychotechniczne mam do 05 2014.
Teraz pytanie czy na podstawie tych dokumentów kod 95 wpiszą mi ważny do 2014 ? Jeśli tak, to w 2014 po zrobieniu badań będę musiał wyrabiać kolejne prawo jazdy.
Dlatego jak dobrze kombinuje i nic nie namieszałem, to lepiej będzie dorzucić teraz badania lekarskie i psychotechniczne i kod 95 będzie ważny przez kolejne 5 lat.

Post Wysłano: 11 gru 2011, 13:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

Cytuj:
5 lat
to że niby to szkolenie mamy zaliczać co 5 lat???? bo że lekarza odwiedzać to naturalne

Post Wysłano: 11 gru 2011, 13:25

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Podpinając się pod temat aby nie śmiecić forum chciałem was zapytać o moją sytuację, która wiąże się ze zmianą prawa jazdy i kodem 95 ,a wygląda następująco :
szkolenie okresowe wypada mi do września 2012, chce je zrobić w styczniu. Jednocześnie w styczniu zdaję na kat D -zakładając że zdam egzamin- w wydziale komunikacji będzie zaświadczeni o odbyciu kursu i nowa kategoria PJ.
Badania lekarskie i psychotechniczne mam do 05 2014.
Teraz pytanie czy na podstawie tych dokumentów kod 95 wpiszą mi ważny do 2014 ? Jeśli tak, to w 2014 po zrobieniu badań będę musiał wyrabiać kolejne prawo jazdy.
Dlatego jak dobrze kombinuje i nic nie namieszałem, to lepiej będzie dorzucić teraz badania lekarskie i psychotechniczne i kod 95 będzie ważny przez kolejne 5 lat.
bardzo dobrze kombinujesz najepiej robic wszystko w jednym terminie.
Cytuj:
Cytuj:
5 lat
to że niby to szkolenie mamy zaliczać co 5 lat???? bo że lekarza odwiedzać to naturalne
szkolenie mamy zaliczać co 5 lat tak jak badania i wymiana prawa jazdy też w takim samym okresie.

Post Wysłano: 11 gru 2011, 15:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

no okey a którą datę umieszczają w kolumnie 12 PJ ??? wg badań lekarskich czy do następnego szkolenia?? bo kolumna 11 zostaje pusta?? po wymianie PJ

Post Wysłano: 11 gru 2011, 20:25

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
no okey a którą datę umieszczają w kolumnie 12 PJ ??? wg badań lekarskich czy do następnego szkolenia?? bo kolumna 11 zostaje pusta?? po wymianie PJ
u mnie w 11 kolumnie jest data badań lekarskich, a w 12 kolumnie jest data z kodem 95.

Post Wysłano: 11 gru 2011, 22:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
u mnie w 11 kolumnie jest data badań lekarskich, a w 12 kolumnie jest data z kodem 95.
i to jest właśnie zastanawiające że ktoś ogranicza moje uprawnienia(
poprzez wpis w kolumnie 11),które uzyskałem na czas bezterminowy (do śmierci) a co potem?? mam na uwadze sytuacje że nie chce już pracować bo nie musze :lol: ale kupuje sobie wielkiego kampera i co ?? mam wymieniać PJ bo poprzez ten wpis moje uprawnienia choć nie wykonuje zawodu kierowcy są ograniczone? temat kiedyś był ostro poruszany przez jakieś stowarzyszenie transportowców małopolskich bodajże na poziomie WSA ale jaki miał finał nie wiem

Post Wysłano: 11 gru 2011, 22:14

Użytkownik

Użytkownik

nikt nie ogranicza twoich uprawnień musisz spełnić tylko wymagania które nakłada ustawodawca.
ja od ponad 30 lat miałem prawo jazdy bezterminowe wydane zgodnie z ówczesnymi przepisami a obecnie mam tak jak napisałem dodam że w przypadku kategorii niższych niż "zawodowe" mam dalej bez określenia terminu.

Post Wysłano: 11 gru 2011, 22:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
nikt nie ogranicza twoich uprawnień musisz spełnić tylko wymagania które nakłada ustawodawca.
ja od ponad 30 lat miałem prawo jazdy bezterminowe wydane zgodnie z ówczesnymi przepisami a obecnie mam tak jak napisałem dodam że w przypadku kategorii niższych niż "zawodowe" mam dalej bez określenia terminu.
ależ ja mam roszczenia wobec ustawodawcy :lol: bo załóż inną wersje- nie wykonuje zawodu kierowcy, nie muszę wymieniać PJ i wtedy mam je nadal bezterminowe to w tym momencie czuje sie poszkodowany z tytułu wykonywanej pracy :D

Post Wysłano: 11 gru 2011, 22:35

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
ależ ja mam roszczenia wobec ustawodawcy :lol: bo załóż inną wersje- nie wykonuje zawodu kierowcy, nie muszę wymieniać PJ i wtedy mam je nadal bezterminowe to w tym momencie czuje sie poszkodowany z tytułu wykonywanej pracy :D
pretensje do garbatego że ma proste dzieci.
skoro nie wykonujesz zawodu kierowcy to po co ci uprawnienia?
zaraz bedziesz musiał wymieniać prawo jazdy na niższe kategorie i też bedziesz miał wpisany termin.
jak masz jeszcze jakies uwagi to prosze napisz na wiejską.

Post Wysłano: 11 gru 2011, 22:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

myślałem że forum jest po to żeby podyskutować :lol:
na wiejskiej nie chcą nas słuchać i szukają tylko kasy (choćby w naszych portfelach :lol: )
a dyskusja czysto hipotetyczna mająca na celu ukazać że ktoś mający uprawnienia a nie wykonujący zawodu ma PJ nadal bezterminowe a pracujący jako kierowca traci ową bezterminowość bezpowrotnie

Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, 22:44 przez krzysiekjx1, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 11 gru 2011, 22:44

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
myślałem że forum jest po to żeby podyskutować :lol:
na wiejskiej nie chcą nas słuchać i szukają tylko kasy (choćby w naszych portfelach :lol: )
dyskusja musi do czegoś prowadzić jeżeli jest bezcelowa to po co?
a pisałeś do nich? pewnie nie więc spróbuj napisać.

Post Wysłano: 14 gru 2011, 23:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Melex

Witam, Nie dawno zrobiłem prawo jazdy na C+E bez świadectwa na przewóz rzeczy.Ze względu,że nie mam jeszcze 21 lat ,mam spory dylemat czy opłaca się zrobić na nowy rok tą przyspieszoną kwalif... czy może przecierpieć do dwudziestu jeden i zrobić pełną kwalifikacje,tam w tej przyspieszonej kwalif jest bodajże tonaż do 7,5T ? a mało jest pracy na takie ciężarówki,Nie wiem zupełnie czy może z nowym rokiem zmienią się przepisy odnośnie tego.Prosiłbym o jakieś rady, Z góry dzięki (:

Ostatnio zmieniony 14 gru 2011, 23:58 przez Widlak 787, łącznie zmieniany 1 raz.