Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 27 maja 2011, 16:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

Cytuj:
Zmniejszenie DMC, nawet po zakupie nie jest większym problemem, gorzej w drugą stronę.
Otóż to. Najłatwiej jednak to zrobić rejestrując auto pierwszy raz w kraju, później sprawy się komplikują. Warunek w sumie jest jeden - masa własna musi być mniejsza niż 3,5t z jakimś logicznym zapasem ładowności (100-200kg :lol:)
Cytuj:
U mnie w firmie czasem handlowcy wrzucają 4 beczki po 209 litrów każda na DOBLO. To są dopiero przegięcia :lol:
Oj tam, oj tam, mało jeszcze widziałeś - palety z kostką brukową na KIA K2700, wrzucili cztery, ale koła się oparły o nadkola i nie szło jechać :lol: Ściągnęli jedną (byle by dało radę ruszyć) i wio... 30-40km/h max, droga hamowania jak w pociągu.... W sumie nie wiem ile to ważyło, ale ktoś coś wspominał że 1 paleta w okolicach tony, w co jednak nie chce mi się wierzyć, bo by wyszło że na pace były 3 tony... :shock:

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Post Wysłano: 27 maja 2011, 23:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Żółtek

Sprinterem 413 na bliźniaku zdarzyło mi się kiedyś ważyć ponad 7 ton i to było prawdziwe przegięcie, chociaż zdecydowanie godzej jeździło się iveco daily średniakiem z 2700 kg na pace. Hamulce praktycznie nie hamowały, tragedia straszna.

Post Wysłano: 28 maja 2011, 0:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

Cytuj:
Sprinterem 413 na bliźniaku zdarzyło mi się kiedyś ważyć ponad 7 ton i to było prawdziwe przegięcie, chociaż zdecydowanie godzej jeździło się iveco daily średniakiem z 2700 kg na pace. Hamulce praktycznie nie hamowały, tragedia straszna.
Tyle że Sprinter w tej wersji chyba ma homologację do 6 ton (model 613), czyli tylko o tonę przeładowany :lol:

A ja wygrzebałem na forum diagnostów temat o zmianie DMC, w którym czytamy:
Cytuj:
Tak - IVECO to bez wątpienia perspektywiczna firma - lider na rynku pojazdów użytkowych bo potrafi wyjść na przeciw oczekiwaniom klientów :)
Cytuj:
mistrzostwem to jest maxi 65c15 z kontenerem i windą zrobione na DMC 3500 gdzie masa rzeczywista przekracza 3740 :roll: :shock: :razz:
PS
To ja poproszę FH12 na DMCZ 3500 :cool: a co jak się bawić to się bawić. :roll:
Źródło: http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/vie ... 288#107288

Legalnie nawet :lol:

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Post Wysłano: 28 maja 2011, 9:45

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Zmniejszenie DMC, nawet po zakupie nie jest większym problemem, gorzej w drugą stronę.
kiedyś zmieniałem DMC i było to zarówno w jedną jak i w drugą strone.
pierwszy raz był to gdy kupowałem samochód w niemczech. poprosiłem sprzedawcę by zmienił dmc a tym samym ładowność z 11990 na 10000 kg.
nie było żadnego problemu wstęplowali zmianę w brief oraz nabili nowe wartości na tabliczke pojazdu i z takimi papierami przyjechałem do kraju na odprawę i nasze badanie techniczne no i tak mi zarejestrowali. schody zaczęły sie potem gdy trzeba było to wszystko odkręcić. podchodziłem do problemu ze 2 lata ale wszystko dało się odwrócić zarówno u diagnosty jak i w wydziale komunikacji.
wymagało to między innymi nowej tabliczki znamionowej oraz świadectwa od producenta że samochód (podwozie) zostało wyprodukowane z wyższą DMC czyli 11990 kg.

Post Wysłano: 21 lip 2011, 11:20

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: brak

Odkopuje temat ze względu na to że zasięgnąłem nowych informacji. Co grozi za przeładownie auta do 3,5t mandat w wysokości od 50 zł do 500 zł dla kierowcy (przedsiębiorcy nic nie grozi) i dalszy zakaz poruszania się pojazdem po drogach do puki nie zostanie nadwyżka ładunku przeładowana na inny pojazd. Informacje są z ITD. Pozdrawiam Wilk 09 8) .

Post Wysłano: 22 lip 2011, 16:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6451835
Samochód: Crafter

Cytuj:
Oj tam, oj tam, mało jeszcze widziałeś - palety z kostką brukową na KIA K2700, wrzucili cztery, ale koła się oparły o nadkola i nie szło jechać :lol: Ściągnęli jedną (byle by dało radę ruszyć) i wio... 30-40km/h max, droga hamowania jak w pociągu.... W sumie nie wiem ile to ważyło, ale ktoś coś wspominał że 1 paleta w okolicach tony, w co jednak nie chce mi się wierzyć, bo by wyszło że na pace były 3 tony... :shock:
Czemu? Krótko na tym świecie żyje, ale jako, że poruszam się w klimatach kamieniarskich i kopalnianych, ale już dużo widziałem i coś takiego jest całkiem możliwe. ;) Mieliśmy na Transicie 2,6 tony piachu i jakoś dojechaliśmy do domu, ale są większe talenty w okolicy - na Mercedesie kaczce woża po 3 oflisy (waga zbliżona do tych 3 ton).

Kolega mechanik własnie szykował kaczke - miała robić w budowlance i kamieniu, więc koleś się jasno określił 'wzmocnij rame, wzmocnij pake, wzmocnij zawieszenie, bo będzie grubo' :wink:

Post Wysłano: 22 lis 2011, 20:25

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: iveco daily

moj wazy 3 tony DCM 3.5t jutro mam 5 ton towaru :evil:

Post Wysłano: 22 lis 2011, 23:28

Użytkownik

Użytkownik

czym to wieziesz ?

Post Wysłano: 23 lis 2011, 18:11

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3477552
Samochód: MAN 12.224 Sprinter 412 Atego 1528

5ton to sporawo my jak 3 tony na 412 wrzucimy to już jest hardcore a mamy założone bycze jajka i wzmocnione heble

Post Wysłano: 24 lis 2011, 14:23

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Cytuj:
poza tym możesz dostac karę za jazdę bez uprawnień bo masz np.tylko "B"
Trochę za daleko poszedłeś.
Cytuj:
Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.
2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
3) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
A przecież pojazd ten ma DMC 3,5t, więc w czym problem? Licencja również dotyczy pojazdów o DMC >3,5t, więc również nie ma podstaw do ukarania. Kara będzie tylko za przeładowanie.

Post Wysłano: 26 lis 2011, 19:57

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
poza tym możesz dostac karę za jazdę bez uprawnień bo masz np.tylko "B"
Trochę za daleko poszedłeś.
Cytuj:
Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.
2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
3) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
A przecież pojazd ten ma DMC 3,5t, więc w czym problem? Licencja również dotyczy pojazdów o DMC >3,5t, więc również nie ma podstaw do ukarania. Kara będzie tylko za przeładowanie.
tu bym sie spierał, ale proponuje test ty ładujesz samochód tak by miał 5 ton masy calkowitej, a ja załatwiam kontrole z ITD i policji i wagę.
gotowy na próbę?

Post Wysłano: 26 lis 2011, 20:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Żółtek

Jest tylko mandat bodajże do 500 zł(nie jestem pewien) za używanie pojazdu niezgodnie z przeznaczeniem. Te teksty, że dowalają za brak licencji i tacho można wsadzić między bajki.

Post Wysłano: 26 lis 2011, 20:58

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Jest tylko mandat bodajże do 500 zł(nie jestem pewien) za używanie pojazdu niezgodnie z przeznaczeniem. Te teksty, że dowalają za brak licencji i tacho można wsadzić między bajki.
tu jak raz masz przykład dotyczący busów, ale dostawczaki do 3,5t dmc czekaja w kolejce.
http://media.wp.pl/kat,1022943,wid,1399 ... caid=1d73c

Post Wysłano: 26 lis 2011, 23:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Dlaczego te "autobusy" są w ogóle rejestrowane. Trzeba się zabrać za stacje diagnostyczne i wydziały komunikacji.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Post Wysłano: 27 lis 2011, 0:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Brak

Mnie przeładowanie nie dziwi, wystarczy być na Ukraine, Białoruś, a nawet wystarczy przekroczyć granicę Białorusi, tam jest to norma, więc jak wracam do Polski i widze dostawczaka gdzie mu dupa siedzi, nie jest to dla mnie żadna nowość, natomiast na zachodzie , busy służą jako auto auta dowożące towar do sklepów

Post Wysłano: 27 lis 2011, 0:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Jak obserwuję Polskę to utwierdzam się coraz bardziej w przekonaniu że bliżej nam do tych państw niż do zachodu.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Post Wysłano: 27 lis 2011, 3:42

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
tu bym sie spierał, ale proponuje test ty ładujesz samochód tak by miał 5 ton masy calkowitej, a ja załatwiam kontrole z ITD i policji i wagę.
gotowy na próbę?
Jak najbardziej. Przeczytaj dokładnie to, co podałem z przepisów i wyciągnij wnioski. Niby dlaczego mieliby karać za brak odpowiedniej kategorii PJ, skoro kategoria i pojazd są w porządku, a tylko masa pojazdu przez jego ładunek jest nielegalna? Tak btw. to nawet według Twojej teorii, mandatu za brak PJ bym nie dostał, bo mam kat. C.

Post Wysłano: 27 lis 2011, 12:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: midlum

BUSIARZE a czy nikt z was nie pomyślał o wypadku.przeładowany samochód to podstawa so odmowy wypłaty odszkodowania nawet jeśli nie będzie z waszej winy zapłacicie za obie naprawy, pozatym w przypadku rannych /odpukac/ konsekwencje karne.A szef wam napewno pomoże

Post Wysłano: 27 lis 2011, 20:09

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
gotowy na próbę?
Jak najbardziej. Przeczytaj dokładnie to, co podałem z przepisów i wyciągnij wnioski. Niby dlaczego mieliby karać za brak odpowiedniej kategorii PJ, skoro kategoria i pojazd są w porządku, a tylko masa pojazdu przez jego ładunek jest nielegalna? Tak btw. to nawet według Twojej teorii, mandatu za brak PJ bym nie dostał, bo mam kat. C.
bardzo orginalne tłumaczenie - proponował bym poczytać materiały które powstały po wypadku w którym zginęło 18 osób(niedawno była rocznica).
tam tez było ""wszystko w porządku"" poza drobiazgami jak:
nieprzystosowanie pojazdu do przewozu takiej liczby osób, o czymś takim jak brak licencji na zarobkowy przewóz osób nawet nie wspominam.
po to ktoś stworzył przepisy mówiące zarówno o masie całkowitej pojazdu, a tym samym o jego możliwościach technicznych jak i o dokumentach, które należy posiadać w przypadku gdy te wartości sie przekracza pisze tu o licencji, odpowiednich kursach i zabezpieczeniach finansowych - dlaczego inni moga te warunki spełniać a np. ty nie?
dla mnie jest to nieuczciwa konkurencja i tyle.

Post Wysłano: 27 lis 2011, 20:30

Użytkownik

Użytkownik

Ale czy Ty rozumiesz, co Ty wypisujesz? Tamten T4 nie był przystosowany do 18 osób, ale był zarejestrowany na 6 osób i z pewnością nie więcej, niż 3,5t. Dlaczego chciałbyś karać za brak odpowiedniej kategorii PJ, skoro sama definicja tej kategorii mówi o 9 osobach i 3,5t? Za brak licencji również nie mógłbyś ukarać, bo sam samochód i jego przeznaczenie tego nie wymagały. A to, że kierowca zdecydował się na więcej osób, lub ładunku, niż jest dozwolone, to już jego odpowiedzialność i na to są inne paragrafy, a nie Twoje płytkie widzimisię. Również jestem przeciwko jakimkolwiek naruszeniom, jeśli chodzi o przeładowanie/przepełnienie, ale skoro chcesz rozmawiać o prawie i karaniu na podstawie tegoż, to najpierw je przeczytaj, a nie wymyślasz na siłę.