Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 28 lis 2011, 4:32

Cytuj:
Cytuj:
To kiedy sie tego kwadracika używa przekreslonego?
ten kwadracik to koperta i uzywasz go jak jesteś "w dyspozycji" (dyżur)
Również przerwę 45 min można "zrobić" na kopercie.

Post Wysłano: 28 lis 2011, 17:09

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: mercedes 124 200D

Nie. Pauza to jest czas którym dowolnie dysponujesz. W czasie dyżuru musisz być przygotowany że w kazdej chwili możesz dostać sygnał do rozpoczęcia pracy.

Post Wysłano: 28 lis 2011, 17:12

Cytuj:
Nie. Pauza to jest czas którym dowolnie dysponujesz. W czasie dyżuru musisz być przygotowany że w kazdej chwili możesz dostać sygnał do rozpoczęcia pracy.
Można*. Poszukaj sobie czym różni się przerwa od odpoczynku.

źródło: 280h wysiedzianych na kwalifikacji wstępnej

Post Wysłano: 28 lis 2011, 17:17

Użytkownik

Użytkownik

ROZPORZĄDZENIE (WE) nr 561/2006 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY
z dnia 15 marca 2006 r.
w sprawie harmonizacji niektórych przepisów socjalnych odnoszących się do transportu
drogowego oraz zmieniające rozporządzenia Rady (EWG) nr 3821/85 i (WE) 2135/98, jak
również uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 3820/85
[...]
Artykuł 4
Dla celów niniejszego rozporządzenia zastosowanie mają
następujące definicje:
[...]
d) „przerwa” oznacza okres, w którym kierowca nie może
prowadzić pojazdu ani wykonywać żadnej innej pracy,
wykorzystywany wyłącznie do wypoczynku;
[...]
f) „odpoczynek” oznacza nieprzerwany okres, w którym
kierowca może swobodnie dysponować swoim czasem;

Ja odbyłem KW przyspieszoną ale poza "wysiedzeniem" 140h coś się nauczyłem i zdobyłem materiały ;)

Post Wysłano: 28 lis 2011, 17:21

Cytuj:
Ja odbyłem KW przyspieszoną ale poza "wysiedzeniem" 140h coś się nauczyłem i zdobyłem materiały ;)
No tak: a ja sobie pochodziłem, posiedziałem i nic z tego nie wyniosłem... bez komentarza.

Zacytowałeś odpowiednie przepisy i widzisz, że w przypadku odpoczynku kierowca musi mieć możliwość swobodnego dysponowania swoim czasem, a w czasie przerwy nie może wykonywać innej pracy więc można odbyć przerwę na "kopercie".

Post Wysłano: 28 lis 2011, 17:34

Użytkownik

Użytkownik

Pogrubiłem Ci fragment "wykorzystywany wyłącznie do wypoczynku". To dalej się odnosi do okresu przerwy. Troche srakowate okreslenie ale traktowane jest jako odpoczynek. Wykłady na moją KW prowadził człowiek który zawodowo zajmuje się czasem pracy kierowców w wielu firmach i również zwrócił uwagę że kombinowanie dyżurem zazwyczaj kończy się źle, tak samo jak z "inną pracą" i najlepiej jak najwięcej wykorzystywać funkcję przerwy (czyli krzesełko/łóżko na tacho)

Z tą KW to tak śmiechem żartem, bez napinki.

Ostatnio zmieniony 28 lis 2011, 17:42 przez bially33, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 28 lis 2011, 17:35

Cytuj:
Z tą KW to tak śmiechem żartem, bez napinki.
Luz. Nam na K.W. inspektor wytłumaczył, że przerwę 45 min można zrobić na "kopercie" bo to właśnie przerwa, a nie odpoczynek. Kierowcy jadącemu jako drugi w podwójnej obsadzie tacho rysuje "kopertę" i wtedy on ma przerwę, ale nie odpoczynek więc nie widzę przeszkód, żeby 45 min przerwę też zrobić na "kopercie".

Post Wysłano: 28 lis 2011, 17:53

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Kierowcy jadącemu jako drugi w podwójnej obsadzie tacho rysuje "kopertę" i wtedy on ma przerwę, ale nie odpoczynek więc nie widzę przeszkód, żeby 45 min przerwę też zrobić na "kopercie".
Punkt dla ciebie kolego. W książce napisali:

"Do czasu pracy kierowcy nie wlicza się:
-czasu dyżuru, jeżeli podczas tego dyżuru kierowca nie wykonywał żadnej pracy,
[...]"

Post Wysłano: 28 lis 2011, 17:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Cytuj:
Zacytowałeś odpowiednie przepisy i widzisz, że w przypadku odpoczynku kierowca musi mieć możliwość swobodnego dysponowania swoim czasem, a w czasie przerwy nie może wykonywać innej pracy więc można odbyć przerwę na "kopercie".
Oj, wolfzan, aleś Ty uparty :)
Artykuł 15 ust. 3 lit c rozp. 3821/85/WE mówi, że:
Cytuj:
„okresy gotowości” zdefiniowane w art. 3 lit. b) dyrektywy
2002/15/WE są rejestrowane pod symbolem (przekreślonego kwadratu, czyli twojej "koperty")
Dyrektywa we wspomnianym artykule mówi:
Cytuj:
„okresy gotowości” oznaczają:
— okresy inne niż te odnoszące się do przerw i okresów odpoczynku, podczas których pracownik wykonujący czynności związane z przewozem nie jest zobowiązany pozostawać na swoim stanowisku pracy, ale musi być dostępny, aby odpowiedzieć na każde wezwanie do rozpoczęcia lub kontynuowania jazdy lub wykonania innej pracy. W szczególności do takich okresów gotowości należą okresy, w których pracownik wykonujący czynności związane z przewozem towarzyszy pojazdowi transportowanemu promem lub koleją, jak również okresy oczekiwania na granicy lub wynikające z zakazu ruchu.
Okresy te i ich przewidywalna długość będą z góry znane pracownikowi wykonującemu czynności związane z przewozem, to znaczy albo przed odjazdem, albo tuż przed właściwym rozpoczęciem odnośnego okresu lub na mocy ogólnych warunków wynegocjowanych przez partnerów społecznych, lub na warunkach wynikających z ustawodawstwa Państw Członkowskich,
— dla pracowników wykonujących czynności związane z przewozem jadących w zespole czas spędzony na siedzeniu obok kierowcy lub na kuszetce, gdy pojazd jest w ruchu
Poza tym, jeszcze raz cytat z rozp. 561/2006/WE:
Cytuj:
art. 4
d) "przerwa" oznacza okres, w którym kierowca nie może prowadzić pojazdu ani wykonywać żadnej innej pracy, wykorzystywany wyłącznie do wypoczynku;
Jak widzisz w pierwszym zdaniu, "okresy gotowości" są inne niż te odnoszące się do przerw i okresów odpoczynku. Odbywanie więc przerwy, z "kopertą" na selektorze, nie powinno zaliczyć jej do przerwy w jeździe rozumianej wg rozp. 561.
Poza tym - jeśli pytający ma wątpliwości, to zamiast kłócić się tu, trzeba napisać do ITD. Twój inspektor na KW, IMHO, się mylił.

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Post Wysłano: 28 lis 2011, 17:59

Cytuj:
Poza tym - jeśli pytający ma wątpliwości, to zamiast kłócić się tu, trzeba napisać do ITD. Twój inspektor na KW, IMHO, się mylił.
Ja tu widzę dyskusję, a nie kłótnię :>

Post Wysłano: 28 lis 2011, 20:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Cytuj:
Cytuj:
Ja tu widzę dyskusję, a nie kłótnię :>
i tam, "kłótnię" czytaj z --> :wink:

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Post Wysłano: 29 lis 2011, 20:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dyzur nie jest pauza w obsadzie jedno osobowej

Post Wysłano: 29 lis 2011, 22:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Czyli dajmy na to w sytuacji, gdy jest wypadek i stoimy na amen, a nie wiadomo kiedy się ruszy (jesteśmy w gotowości), to stoimy na kopercie i choćbyśmy stali 3 godziny to nie jest to liczone nawet jako 45 minutowa przerwa w jeździe? Zaś stanie na łóżku w tej sytuacji jest niedozwolone?

Post Wysłano: 29 lis 2011, 22:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Czyli dajmy na to w sytuacji, gdy jest wypadek i stoimy na amen, a nie wiadomo kiedy się ruszy (jesteśmy w gotowości), to stoimy na kopercie i choćbyśmy stali 3 godziny to nie jest to liczone nawet jako 45 minutowa przerwa w jeździe? Zaś stanie na łóżku w tej sytuacji jest niedozwolone?
Czysto teoretycznie - tak.

Post Wysłano: 29 lis 2011, 23:00

Użytkownik

Użytkownik

Dyżur byłby napewno najodpowiedniejszy wg przepisów. Ja osobiście bym stał na łóżku :roll: