witam koledzy mam problem z hamulcem ręcznym w dafie a mianowicie po puszczeniu hamulca recznego hamulec trzyma dłuszą chwilę i dopiero odpuszcza z góry dziękuję za pomoc
Samochód: orange i grafitowy
Cytuj:
witam koledzy mam problem z hamulcem ręcznym w dafie a mianowicie po puszczeniu hamulca recznego hamulec trzyma dłuszą chwilę i dopiero odpuszcza z góry dziękuję za pomoc
może się zdarzyć że zacisk lub dźwignie lub wałki rozpieraka sa zatarte to uwaga bardziej ogólna ale odnosząca sie do wszystkich pojazdów w zależności od układu hamulcowego.
_________________ nie cytuję postów innych użytkowników
może się zdarzyć że zacisk lub dźwignie lub wałki rozpieraka sa zatarte to uwaga bardziej ogólna ale odnosząca sie do wszystkich pojazdów w zależności od układu hamulcowego.
W takim przypadku hamulce powinny 'trzymać' nawet po krótkim hamowaniu w czasie jazdy.
zmierz cisnienie w komorze ze sprezyna w momencie puszczania recznego i bedziesz wiedzial czy zawory czy silownik. Cisnienie powinno pojawic sie natychmiast. A jesli w tym momencie trzyma to znaczy ze cos nietak od tego miejsca w strone kola. Jesli natomiast cisnienie bedzie pojawiac sie powoli albo z opoznieniem to na pewno cos z pneumatyka. Wtedy idz po przewodach "w gore" i sprawdzaj po koleir
Kolego jesli daf na ebs-sie to sprawdź najprostszą rzecz to znaczy sitka pod zaworem ebs-u takie czarne korki od dołu to są one...często jest tak ,że jest tam pełno soli...i powietrze nie jest spuszczane od razu tylko schodzi wolniej...
_________________ SPEC.RENAULT TRUCK, VOLVO..DĄBROWA NAD CZARNĄ WOJ ŁÓDZKIE DK74 TEL. 509-036-498
-WYJAZDY NA AWARIE ELEKTRYKI I ELEKTRONIKI RENAULT I VOLVO- ADBLUE, APM, DEFEKT 200,DEFEKT WTRYSKU,DEFEKT IMMOBILIZERA,WYŁ.IMMOBILIZERA, ITP.). zapraszamy do grupy: https://www.facebook.com/groups/235395747040110/
Kolego nie napisałeś o jakiego Dafa ci chodzi , w temacie postu masz 95xf (Euro 2), a w awatarze masz xf95(Euro3). Kiedyś spotkałem się z czymś takim w E2 że zawór przytrzymywał powietrze po odpuszczeniu hamulców jeszcze ok 2-3s (nawet hamulców roboczych) a winą był zawór na błotniku pod kabiną po stronie kierowcy. Popatrz na żółty kabel sterujący hamulcami na naczepę i idź po tekalanie w stronę auta to cię doprowadzi do tego zaworu.
A jak długo Ci przytrzymuje?
Normalnym jest, w "nowszych" autach, że po puszczeniu ręcznego hamulce jeszcze trzymają ( "wspomaganie ruszania na wzniesieniach" ). Tylko to jest kwestia ja wiem może 2sekund.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 27 gości