Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 14 gru 2011, 23:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11426561
Samochód: IVECO STRALIS (tandem)

Cytuj:
Witam, Nie dawno zrobiłem prawo jazdy na C+E bez świadectwa na przewóz rzeczy.Ze względu,że nie mam jeszcze 21 lat ,mam spory dylemat czy opłaca się zrobić na nowy rok tą przyspieszoną kwalif... czy może przecierpieć do dwudziestu jeden i zrobić pełną kwalifikacje,tam w tej przyspieszonej kwalif jest bodajże tonaż do 7,5T ? a mało jest pracy na takie ciężarówki,Nie wiem zupełnie czy może z nowym rokiem zmienią się przepisy odnośnie tego. Z góry dziękuje (:
Mając 18 lat mozesz robic KW pełne 280 godzin i jeździsz bez ograniczen C i CE ale możesz tez przyśpieszoną i bedziesz miec ograniczenia tonażowe czyli tak jakbyś jeździł na C1E. No ale jakbyś skonczył 21 lat to ograniczenia znikają i jeździsz.
Od 21 lat robisz KW przyśpieszoną 140 godzin i jeździsz bez ograniczen.

Czyli moze faktycznie poczekać rok i zrobic przyśpieszoną mniej kasy wydasz a za ten czas pojeździsz mniejszym.

Post Wysłano: 15 gru 2011, 0:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: Melex

Faktycznie warto się trochę wstrzymać, a przez ten czas najpierw zacząć od jakiegoś furgona do 3,5T i trochę praktyki nabrać.Pytam bo ostatnio maiłem telefon ze szkoły gdzie robiłem C+E i gość proponował KW przyspieszoną za 2800 pln mówił że zbiera dopiero grupę na nowy rok i dał Mi do myślenia.

Post Wysłano: 15 gru 2011, 15:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11426561
Samochód: IVECO STRALIS (tandem)

Wiemy wszyscy ze ten wynalazek jakim jest KW czy to pelne czy przyśpieszone jest drogie niestety. Dobrze ze mozna sie starać o dofinansowania w UE czy PUP ale w UE są dość wysokie wymagania zeby je spełnic a w PUP tłumaczą sie ze nie mają pieniędzy. Ale mozna próbowac.
Sam jestem w podobnej sytuacji bo jak skoncze szkołe tez bede miec 20 lat i nie wiem czy czekac na KW przyśpieszoną i za ten czas zarobic na to czy chodzic za dofinansowaniem.
Na poczatku moze warto jakimś dostawczakiem pojeździć.
Ale człowieka ciągnie do takiego większego auta...