Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Art. 97a.3.
Wpis dokonywany jest w formie wymiany prawa jazdy. Prawo jazdy w zakresie kategorii, której dotyczy wpis, wydaje się na okres 5 lat, liczony od daty wydania świadectwa kwalifikacji zawodowej, o którym mowa w ustawie z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, przy czym termin ten nie może być dłuższy niż okres ważności orzeczenia, o którym mowa w art. 39j ust. 4 lub art. 39k ust. 3 tej ustawy.

Czyli chodz jej o to, że wpis kwalifikacji jest dokonywany w formie wymiany, ale co szkodzi aby byla to jedna wymiana razem z wpisaniem CE to już nie wiem.

Użytkownik

Użytkownik

No i tu wprowadziliscie mnie w maliny bo teraz i tak bede musial wymienic 2 razy PJ a przy tym glupio sie bedzie patrzec na babeczke bo miala racje.
Chyba ze sie znajdzie osoba ktora faktycznie zapyta sie w WK o ta cala sprawe jak to wyglada i naswietli moja sytuacje

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Moim zdaniem te przepisy co ci podała nie świadczą o tym, że muszą to być dwie wymiany. A poza tym praktyka w innych WK jest taka, ze wymienia się raz.

Użytkownik

Użytkownik

No nie wiem czy praktyka jest w innym miastach w WK jezeli posiadaja ten sam system a babeczka powiedziala mi ze za nikogo nie bedzie placic poniewaz system tego i tak nie przyjmie

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: mercedes 124 200D

Zwykłe rżnięcie kasy pod osłoną wątpliwej interpretacji ustawy :roll: Ja w poniedziałek bezproblemowo "dołożyłem" wniosek z KW do zdanego 9 listopada egzaminu na kat D.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
No nie wiem czy praktyka jest w innym miastach w WK jezeli posiadaja ten sam system a babeczka powiedziala mi ze za nikogo nie bedzie placic poniewaz system tego i tak nie przyjmie
również niektórzy urzędnicy sami interpretują przepisy jak im wygodnie, ale w każdym WK jest kierownik, który ma godziny dla petentów i możesz do niego udać się. wtedy dostaniesz wiążącą odpowiedź.

Użytkownik

Użytkownik

Przeciez bylem u kierowniczki i zawolala ta Pania z okienka by mi wytlumaczyla

Użytkownik

Użytkownik

Witam. Dzisiaj postanowilem zadzwonic do 5 losowych miast polski i rzeczywiscie nie ma z tym zadnych problemow. Zadzwonilem do mojego Urzedu Miejskiego dzial Spraw Obywatelskich by zglosic to cala systuacje i czekam na odpowiedz bo jak mi Pani w WK z Opolszczyzny powiedziala ze to jest ewidentne wyciaganie pieniedzy.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: mercedes 124 200D

Prawidłowa postawa :!: :D

Użytkownik

Użytkownik

I niestety w tej sprawie nie pomogla Pani z Urzedu Miejskiego dzwoniac do Wydzialu Komunikacji Pani zaslania sie wlasnie tymi ustawami ktore wyzej opisalem :/ Jedyne wyjscie ktore mi powiedziala jest zlozenia pisam u Prezydenta miasta w celu wyjanienia dlaczego jest tak w tym miescie a w innych bez problemow a wrecz przeciwie pomagaja ludziom z podniesieniem kwalifikacji chociaz jest ten sam system wprowadzania danych na cala polske. Calosc nagrania telefonicznego Pani z Legnicy mam nagrane na telefonie w ktorym mowi ze oni pomagaja ludziom a nie szkodza by dolaczyc zaswiadczenia na podniesienie kwalifikacji. Dziwny jest jednak sam fakt ze takie postepowanie administacyjne jest u mnie w miescie stosowane i tolerowane bo chyba nikt o tym nie wie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cerwone eFHa

Masz rację, tak trzymaj. Czego te urzędasy nie zrobią, żeby od człowieka kasę wyłudzić :roll: Trzymam kciuki za pozytywne rozwiązanie sprawy, oby się znalazł ktoś, kto tego babona wyprowadzi z błędu.
A swoją drogą to chciałabym zobaczyć jej minę, gdyby system to jednak przyjął 8)

Użytkownik

Użytkownik

Po przeczytaniu przepisów, na pierwszy rzut oka, w mojej ocenie, chodzi tutaj o datę przeprowadzonych badań psychologicznych. Chociaż mogę się mylić, gdyż zupełnie się na tym nie znam ;). Zgodnie z art. 39j ust. 4 ustawy o transporcie drogowym ( do którego odwołuje się art. 97a ust. 3 ustawy Prawo o ruchu drogowym): „... Pierwsze badanie psychologiczne, o którym mowa w ust. 1, jest wykonywane przed dniem wydania świadectwa kwalifikacji zawodowej potwierdzającego ukończenie kwalifikacji, a każde następne dla kierowcy w wieku do 60 lat – w terminie właściwym do ukończenia szkolenia okresowego, jednak nie później niż do dnia wydania świadectwa kwalifikacji zawodowej potwierdzającego ukończenie szkolenia okresowego...” Tak sobie myślę, że skoro masz zaświadczenie o ukończeniu kursu na przewóz rzeczy z września 2011 ( i chyba ono w ocenie Pani z urzędu jest nieważne ) a badania psychologiczne późniejsze czy tez znacznie wcześniejsze, to raczej o to będzie chodziło. Jednak nie rozumiem dlaczego by dokonali wpis na przewóz rzeczy muszą w kolejności pierwszej wpisać C+E. Hmmm.. może te badania psychologiczne wykonane przy kursie na C+E będą aktualne i zakwalifikowane również przy wpisie na przewóz rzeczy.
W każdym razie dla zaspokojenia własnej ciekawości poczytam o tym jeszcze i jeśli dojdę do jakiegoś 100 % wniosku to napiszę.

P.S. Nie urażając nikogo na tym forum, ale zauważyłam, że w temacie dość sporo lat jest : Misztal i Marix , może ich dopytać ?

Użytkownik

Użytkownik

A wiec wymienilem 2 razy prawo jazdy poniewaz inaczej sie nie dalo :roll:
Natrafilem na kolejny problem podczas wymiany mianowicie babeczka kazala mi przyniesc ponowne orzeczenie lekarskie bo inaczej nie moglem wymienic :shock: wiec to rowniez uczynilem.
Jestem jeszcze ciemny w tej sprawie bo przed otrzymaniem wpisu 95 mialem wbite w PW kategorie B+E i C+E a teraz mam tylko C z wpisem 95 i C+E z wpisem 95 a przy kategorii B i B+E jest tylko kreska
Czy to tak ma byc?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cerwone eFHa

B i BE masz bezterminowo, kod 95 ich nie dotyczy :)

A w ogóle to może przypadkiem Twojego WK zainteresowałby się program http://www.tvnturbo.pl/program/turbo-kamera-seria-1-8 ?

Użytkownik

Użytkownik

Dzieki za info bo juz mam naprawde tego dosc :shock: Zeby wyrobic dokumenty to trzeba sporo czasu stracic, nerwow jak rowniez kasy. Najlepiej panstwo niech wyciagnie ile sie da kasy od czlowieka a pozniej niech pracodawca go zatrudni na umowe-zlecenia za tysiac zlotych jako kierowca. Zryta ta polska coraz gorzej :shock: Gdyby nie male dziecko juz dawno bym stad wyjechal :shock: