Witam
Cytuj:
tak, ale sprawy takie stają się coraz tańsze, a do tego komfort korzystania jest większy - nic nie trzeba robić, informacje wyskakują na ekraniku no i do tego nie trzeba tych bluzgów słuchać, bo kultura na CB jaka jest każdy z nas chyba wie. Dla mnie to argument jest - ja wolę w podrózy słuchać audiobooka, niż tego, że k**** za wioską to w lesie ssaki leśne stoją i że jeb*** krokodyle znowu łowią tu i tam i trzeba od tyłu [wycenzurowano]ć.
Taaaa hmmm ciekawie piszesz
, zauważ tyko dlaczego tak się stało iż trzeba słuchać tzw. " kulturalnych rozmów" na CB ???
Ano dlatego gdyż CB w pewnym okresie czasu stało się " modne i bardzo powszechne". Zniesiono obowiązek rejestracji. Każdy nie mający pojęcia do czego służy CB, potrafił zrobić "zadymę", ot dla przykładu słynna "PYSIA". Znalazł się jeden "mądry", który zapoczątkował a potem kolejni "mądrzy zaczęli "kopiować" go. Następni nerwowi musieli jak zwykle wrzucić komentarz - no i po " ptokach" - zadyma na kanale na 1000%. Takich przykładów można by podać sporo, niemniej domyślam się o co chodzi
Jaccu. Osobiście byłbym za tym by ponownie wprowadzić obowiązek rejestracji CB, tylko dlatego by wyeliminować niepożądane słownictwo oraz złe zachowania i nawyki. Dawniej nie bylo problemu by zmienić kanałek, dzisiaj jeden przez drugiego po 100 razy pyta o "dróżkę lub ścieżkę", no cóż jak ma badziewie a nie radio i zła antenę , to czemu się dziwić. Myślę, że wrócą jeszcze DOBRE czasy dla PRAWDZIWYCH użytkowników CB radia.
Dzisiaj mało kto ( nie wspomnę o prawdziwych ) pamięta o tym, że CB-radiowcy organizowali swoje kluby, by w razie np. powodzi zabezpieczyć łączność na walach ODRY , dowóz piachu , worków , dyżury itd. To były niezapomniane chwile i jest co wspominać.
Również jak Jaccu , byłem mocno zaangażowany w dalekie łączności na CB oraz pracowałem w paśmie krótkofalarskim. Do dzisiaj gdzieś tam leżą "albumy" z kartami QSL z całego świata, a jak to była frajda uzyskać daleką łączność np. z Japonią na mocy 0,5 Wata. Ho ho
Nie twierdzę, że te wszystkie dzisiejsze gadżety są złe, lecz nie zastąpią tego hmmmmmm czegoś .....
I wydaje mi się, że kto tego nie przeżył nie był w CB oraz krótkofalarstwo zaangażowany ..... po prostu tego nie zrozumie. I cała taka rozmowa - myślę że nie doprowadzi do tego by udowadniać sobie rację wyższości jednego sprzętu nad drugim.
To tak jakby rozmawiać o Harleyach - i o dzisiejszych ścigaczach.
Mam nadzieję, że jeszcze wrócą dobre czasy dla CB radia.
Dla przypopmnienia dawniej:
- kanał 9 - ratunkowy
- kanał - 28 - ogólny wywoławczy
- kanał 19 - dla kierowców
- za granicą 28 kanał - dla kierowców ciężarówek z Polski
- oraz lokalne kanały dla tych co zawsze pomagali kierowcom ciężarówek by przejechać przez miasta.
Nie wspomnę o używanych cyferkach : np 73, 88, 55, itd
Jakież to było miłe i kulturne
Dzisiaj tego brak, i nie dziwię się, że oburza Ciebie to, no cóż - nie wszyscy są "BURAKAMI". Jest wielu porządnych ludzi trzymających w ręku mikrofon
Pozdrawiam i sorry za przydługi wywód, ale myślę że takie rozmowy oraz dyskusje będą "owocować".
-
-