Cytuj:
Firma, która Cię zatrudnia ma obowiązek wystawić Ci zaświadczenie na okresy kiedy nie prowadziłeś pojazdu. Jeżeli zostajesz zatrudniony 14 Stycznia, a przez ostatnie 28 dni nie prowadziłeś pojazdu to firma powinna Ci wystawić na ten okres zaświadczenie. Przecież podpisujesz się na nim, a jest tam wyraźnie napisane, że jako kierowca potwierdzasz, iż w podanym okresie nie prowadziłeś pojazdu. Ja nowym kierowcom bez probelmu wystawiam zaświadczenie za okres przed zatrudnieniem w naszej firmie. Wytłumacz im, że przecież ich to nic nie kosztuje, tarczek za ten okres nie posiadasz i na karcie kierowcy jest czysto co jest łatwo sprawdzić, a tobie jest to bezwzględnie potrzebne.
Gdybyś jeszcze mógł podać na to jakiś paragraf, to byłoby malinowo. Miałbym czym się podeprzeć przy egzekwowaniu zaświadczenia.
Edit:
Wykonałem telefon do Inspekcji Transportu Drogowego w Białymstoku i uzyskałem informację, że w razie kontroli, jeśli pokażę dokumenty potwierdzające zakończenie pracy w jednej firmie i rozpoczęcie w innej, to nie powinno być problemu. Skoro znana ze skrupulatności polska służba podchodzi do tego w ten sposób, to może należy się spodziewać, że na zachodzie będzie podobnie? ;|