Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 13 sty 2012, 16:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Polski

Szanowni forumowicze,

Proszę Was o pomoc w rozstrzygnięciu następującego zagadnienia:

Posiadam prawo jazdy kat. C wydane przed wrześniem 2009. Na tej podstawie odbyłem w zeszłym roku szkolenie okresowe, badania psycho-techniczne oraz lekarskie i uzyskałem wpis do prawa jazdy. Kwestia wieku w moim przypadku nie gra roli. W obecnym roku zamierzam uzyskać prawo jazdy C+E i nurtuje mnie kwestia kwalifikacji wstępnej/szkolenia okresowego. Czy w moim przypadku będzie to (mogłem pokręcić nazwy, ale wymiar godzin powinien się zgadzać):

1. Kwalifikacja pełna - 240 godzin
2. Kwalifikacja uzupełniająca 140 godzin
3. Kwalifikacja przyspieszona - 70 godzin
4. Kwalifikacja przyspieszona uzupełniająca - 35 godzin
5. Zwykłe szkolenie okresowe

???

Wydaje mi się, że 4, lub 5, chociaż w wordzie powiedzieli mi że 3 lub 4 ale sami dokładnie nie wiedzą. Może ktoś z Was doradzi mi precyzyjnie, żebym nie musiał wydawać niepotrzebnie pieniędzy, a później przez mój błąd wydział komunikacji odmówi mi wpisu do prawa jazdy.

Post Wysłano: 13 sty 2012, 16:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cerwone eFHa

Skoro KW obejmuje blok dla C1, C, C1E, CE, to ze szkoleniem okresowym też tak powinno być ;) Jeśli zrobisz KW mając tylko C, to po zrobieniu CE, kod 95 będzie tam automatycznie, bez dodatkowych szkoleń.

Post Wysłano: 13 sty 2012, 18:27

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Skoro KW obejmuje blok dla C1, C, C1E, CE, to ze szkoleniem okresowym też tak powinno być ;) Jeśli zrobisz KW mając tylko C, to po zrobieniu CE, kod 95 będzie tam automatycznie, bez dodatkowych szkoleń.
ok, z tym, że w dokumencie potwierdzającym odbycie szkolenia okresowego mam napisane, że z kat. C. Na zdrowy rozum powinno być tak jak napisałaś. Przecież to szkolenie jest takie samo dla C i C+E, ale już np. badania lekarskie i psycho-techniczne muszę w moim przypadku powtórzyć dla C+E, chociaż też są takie same...

Post Wysłano: 17 sty 2012, 13:04

Użytkownik

Użytkownik

Czy ktoś z Was, drodzy użytkownicy, znalazł się w podobnej sytuacji, tj. posiada już prawo jazdy kat. C wraz ze szkoleniem okresowym i w późniejszym terminie, objętym już kwalifikacjami wstępnymi, przyspieszonymi itp zdobył prawo jazdy C+E? Na podstawie jakiego szkolenia uzyskał wpis do prawa jazdy?

Post Wysłano: 17 sty 2012, 14:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

otóż szkolenie to odbywa się w zakresie przewozu rzeczy, a czy to będzie pojazdem kat. C, czy C+E nie ma znaczenia.
w dokumencie o ukończeniu KW wpisuje sie numer i kat. prawa jazdy.
teraz gdy zrobisz C+E będziesz miał wymianę prawa jazdy z tą sama datą ważności co poprzednie kat. C.

więcej możesz zobaczyć w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 2 lipca 2008 w sprawie szkolenia kierowców wykonujących przewóz drogowy.

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]