Cytuj:
znalazłem tylko coś takiego : CYTUJĘ : "Nie stosuje się go również do wykonujących przewóz na potrzeby własne osób, pojazdów wolnobieżnych nie przekraczających 40 km/h oraz do wykonujących przewozy krajowe, które mają jedynie nikły wpływ na rynek transportowy z uwagi na rodzaj przewożonych rzeczy lub niewielką odległość. " czyli ma ona dotyczyć tylko transportu międzynarodowego ???
źródło :
http://logistyka.infor.pl/transport/art ... udnia.html
Mam pytanie czy ktoś się orientuje odnośnie tej wzmianki a dokładnie chodzi mi o "...o wykonujących przewozy krajowe, które mają jedynie nikły wpływ na rynek transportowy z uwagi na rodzaj przewożonych rzeczy lub niewielką odległość..." czyli np dla uzyskania licencji a pojazd typu wywrotka solówka, te wymagania nie obowiązują ???
Jutro przejdę się do urzędu i zapytam pań, jak ma się to w praktyce, spytam też mecenasa bo mam znajomego jak interpretować taki przepis, i znów pewnie nasunie się Polska rzeczywistość biurokratyczna, ale noc nie bd pisał jak nie się nie upewnię.
znalazłem jeszcze jedno na stronie inforu:
nagłówek brzmiał :
Komunikat Ministerstwa Transportu: Uwaga przewoźnicy - wszystkie licencje ważne także po 4 grudnia!
a cytat
"II. Krajowy transport drogowy
W odniesieniu do starostów wydających nowe licencje na krajowy transport drogowy osób i rzeczy, które po wejściu w życie rozporządzenia nr 1071/2009 WE traktowane będą jako równoważne z wydaniem zezwolenia na wykonywanie zawodu przewoźnika drogowego organ stosować będzie odpowiednio zasady wskazane w komunikacie dla wydania licencji wspólnotowej.
Opłaty za wydanie licencji na transport krajowy i wypisów z tej licencji pozostają na niezmienionym poziomie i będą pobierane na dotychczasowych zasadach. "