Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 22 sty 2012, 21:35

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2323544

Witam posiadam firme od 1994r, do lutego 2011 mialem tylko wpisy w wyciagu o działalnosci gospodarczej na temat naprawy pojazdow itp. W lutym 2011roku dopisalem takze transport ladowy i wszelkie podobne. Z racji tego z w mojej okolicy jest na "wczoraj" potrzebna 'wanna" i ciągnik siodłowy , chciałbym starac sie o licencje na transport. Z tego co wyczytałem robi sie "lekki" młyn aby otrzymać ten glupi dokukment. Moje pytanie jest nastepujące czy wystraczy zatrudnic osobę która ma certyfitkat kompetencji zawodowych, aby osobiscie tego dokumentu nie wyrabiac, jak i gdzie otrzymac tą licencje po tych zmianach. ? 9000 euro? czy moze byc zabezpieczeniem nieruchomość ? koszt + - , otrzymania licencji.
Szukałem na forum ale nie znalazlem jednoznacznej wypowiedzi. Jezeli jest a nie zauwazyłem - przepraszam. Prosze o wytlumaczenie kogos z pojeciem, w ww temacie. Z góry dziękuje.

Post Wysłano: 22 sty 2012, 22:25

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Witam posiadam firme od 1994r, do lutego 2011 mialem tylko wpisy w wyciagu o działalnosci gospodarczej na temat naprawy pojazdow itp. W lutym 2011roku dopisalem takze transport ladowy i wszelkie podobne. Z racji tego z w mojej okolicy jest na "wczoraj" potrzebna 'wanna" i ciągnik siodłowy , chciałbym starac sie o licencje na transport. Z tego co wyczytałem robi sie "lekki" młyn aby otrzymać ten glupi dokukment. Moje pytanie jest nastepujące czy wystraczy zatrudnic osobę która ma certyfitkat kompetencji zawodowych, aby osobiscie tego dokumentu nie wyrabiac, jak i gdzie otrzymac tą licencje po tych zmianach. ? 9000 euro? czy moze byc zabezpieczeniem nieruchomość ? koszt + - , otrzymania licencji.
Szukałem na forum ale nie znalazlem jednoznacznej wypowiedzi. Jezeli jest a nie zauwazyłem - przepraszam. Prosze o wytlumaczenie kogos z pojeciem, w ww temacie. Z góry dziękuje.
tak na gorąco to zacznij od przeczytania rozporządzenia unijnego 1071 o dostepie do "zawodu przewoźnika drogowego" - tam masz najnowsze zasady, kolejna rzecz to zapoznaj się z projektem zmiany ustawy o transporcie drogowym - jest na stronach byłego MI, możesz zasięgnąć języka w swoim starostwie tam fizycznie przyjmuja dokumenty i wydaja licencje.
osoba zarządzająca transportem czyli posiadacz certyfikatu ma sprawować realny i rzeczywisty wpływ na prace przedsiębiorstwa transportowego,
kwota 9000 euro musi byc przedstawiona jako forma bilansu (dla niektórych rodzajów spółek ) lub ubezpieczenie lub gwarancja bankowa.

Post Wysłano: 23 sty 2012, 0:27

Użytkownik

Użytkownik

jezeli chodzi o niekaralnosc to bez problemo - 30 lat pracowałem w PSP, jako funkcjonariusz. odnosnie miejsca prowadzenia działalosci - prowadze warsztat i plac jest dosc duzy - ale nie wiem jakie oni mają wymagania...

Chcę na zestaw przeznaczyc ok. 80tyś. oglądalem juz 2 szt. lecz stan opowiedziany przez tel. nie do konca zgadzal się z faktycznym.. ale jak wczesniej wspominalem - najpierw chce miec uregulowane kwestie prawne

Post Wysłano: 23 sty 2012, 7:40

Użytkownik

Użytkownik

niekaralność a dobra reputacja to sa różne sprawy,
by ubiegać się o licencję musisz dysponować co najmniej jednym pojazdem.
przeczytaj jeszcze ustawę o transporcie drogowym tam również są wskazówki które ciebie dotyczą.

Post Wysłano: 23 sty 2012, 10:37

Użytkownik

Użytkownik

Byłem dzis w starostwie i tak naprawde odesłano mnie z kwitkiem... Po zmianach z 4 grudnia po dzisiejszy dzien tak naprawde w urzędach nie wiedzą jak sie ustosunkowac do tych mądrych nowelizacji. powiedziano mi ze czekac do konca lutego początku marca.. Oni sami nie rozumieja jak rozgryśc temat zabezpieczenia finansowego, bazy eksplotacyjnej itp.., najsmieszniejsze jest to ze aby ubiegac sie o licencje trzeba miec wczesniej zakupiony pojazd, wszystkie na dzien dzisiejszy spelniac wymagania ale w marcu moze sie okazac co innego - co oznacza ze tą licencje można nie uzyskać - PARANOJA a kosztów narobic na 100tyś.

Post Wysłano: 23 sty 2012, 12:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ciężarowy

Prościej jest wyrobić licencję międzynarodową. Jak na razie żeby ją wyrobić nie potrzeba licencji krajowej. Co do zabezpieczenia finansowego to najlepiej teraz przechodzi auto casco pojazdu własnościowego które jest gwarancją. Nie trzeba też mieć zaświadczenia o niekaralności, spisujesz tylko odpowiednie oświadczenie, że jesteś nie karany. Jeżeli nie masz certyfikatu kompetencji to wcale nie musisz zatrudniać tej osoby od której go użyczasz, również przechodzi umowa o współpracę. Co do bazy to również opierają się na Twoim oświadczeniu. Polecam skorzystanie z usług tej firmy: http://www.cltm.pl, na pewno pomogą Ci w uzyskaniu licencji, wytłumaczą co i jak. Pozdrawiam!

Post Wysłano: 23 sty 2012, 12:23

Użytkownik

Użytkownik

Tylko najśmieszniejsze jest to ze urząd odrzuca kazdego kto by chciał to założyc, tłumacząc sie ze nie wie jak odniesc sie do tych ustaw, pozostalo mi przeczekac do konca lutego, chyba ze ktos jest w podobnej sytuacji i moze temat załatwia, takze prosilbym o wszelkie rady.

Post Wysłano: 23 sty 2012, 14:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ciężarowy

Cytuj:
Tylko najśmieszniejsze jest to ze urząd odrzuca kazdego kto by chciał to założyc, tłumacząc sie ze nie wie jak odniesc sie do tych ustaw, pozostalo mi przeczekac do konca lutego, chyba ze ktos jest w podobnej sytuacji i moze temat załatwia, takze prosilbym o wszelkie rady.
Twoje starostwo powiatowe, tak? Ja opisałem jak załatwia się licencję na transport międzynarodowy w GITD.

Post Wysłano: 23 sty 2012, 14:52

Użytkownik

Użytkownik

tak starostwo, ale ztego co sie dowiedzialem najwiekszy młyn jest przy krajowej to co Ty podales, zadzwonilem tam i juz problemy duzo mniejsze

Post Wysłano: 11 lut 2012, 9:47

Użytkownik

Użytkownik

Troszke odświeżam temat, coś moze wam wiadomo nowego, bo u mnie w miejscowym starostwie nadal bez zmian.. mozna napisac, ze to jeden wielki znak zapytania..

Post Wysłano: 11 lut 2012, 14:04

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Troszke odświeżam temat, coś moze wam wiadomo nowego, bo u mnie w miejscowym starostwie nadal bez zmian.. mozna napisac, ze to jeden wielki znak zapytania..
w moim mieście przyjmuja polisy OCP na kwoty wymagane w rozporządzeniu unijnym.

Post Wysłano: 02 kwie 2012, 0:20

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
...najsmieszniejsze jest to ze aby ubiegac sie o licencje trzeba miec wczesniej zakupiony pojazd
Nie trzeba. Możesz podpisać z zaprzyjaźnioną firmą umowę dzierżawy, użyczenia - cokolwiek na podstawie czego będziesz mógł dysponować pojazdem.
Z tymi licencjami wcale nie jest takie głupie - przynajmniej nie ma sytuacji, gdy na rynku jest tysiące firm, które mają licencję a nie mają samochodu.

Post Wysłano: 02 kwie 2012, 0:21

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
w moim mieście przyjmuja polisy OCP na kwoty wymagane w rozporządzeniu unijnym.
Może też być autocasco na samochód, akt notarialny na nieruchomość, opinia bankowa - trzeba się dowiadywać w urzędach.

Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]