Jestem nowy na forum, więc na wstępie wszystkich serdecznie chciałbym powitać.
Postanowiłem poprosić Was o pomoc w następującej kwestii.
Moja firma zakupiła pojazd specjalistyczny na podwoziu Volvo FL 614 – na którym zamontowano zbiornik + wysięgnik koszowy.
Pojazd jest używany i pochodzi z importu. Urząd Dozoru Technicznego dopuścił mi zabudowę do użytku, ale dokonując odbioru, urzędnik zapytał mnie czy posiadam
zaświadczenie dotyczące typu opon jakie powinienem stosować po tym jak pojazd został wyposażony w zbiornik i wysięgnik????
Przyznam że wcześniej nie zajmowałem się "wagą ciężką", ale zadzwoniłem do rzeczoznawców PZM, następnie do ITD, oraz rozmawiałem z diagnostą który dokonywał przeglądu podwozia – wspomniane osoby nie za bardzo wiedziały o jakim zaświadczeniu mówię…
Do UDT próbowałem się dodzwonić, ale mam za słabe nerwy na rozmowę z tymi ludźmi
Stosuję rozmiar opon wskazany przez producenta a zabudowa nie spowodowała przekroczenia dopuszczalnej masy całkowitej określonej dla tej ciężarówki.
Może ktoś wie o czym mówił Pan z Urzędu Dozoru Technicznego, będę wdzięczny za pomoc i ewentualne sugestie gdzie takie zaświadczenie można zdobyć…