Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 23 sty 2012, 22:49

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Man TGL 8.240

Witam.

Chciałbym się dzisiaj od was dowiedzieć jakie są mandaty za przekroczenie dopuszczalnej długości w Niemczech.Podam teraz przykład jadę swoim zestawem , który składa się z dwóch pojazdów ma długość 21m wiadomo , że przekracza i gdy mnie zatrzymają jakieś służby dajmy bag czy policja i zmierzą mi zestaw i będzie przekraczał to co wtedy będzie? Jakie będą tego konsekwencje?

Post Wysłano: 25 sty 2012, 22:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 2004 volvo vnl64t300

Przepraszam że nie odpowiem na twoje pytanie ale podepnę się do tematu. Jakie bedą konsekwencje jeżeli przekroczę długość całkowitą o orurowanie jakie posiadam z przodu ciągnika ok 30 cm ?

Post Wysłano: 25 sty 2012, 23:03

Nie miałem do czynienia z taką sytuacją ale na chłopski rozum to pewnie zabiorą dowód a konsekwencje finansowe też napewno będą ale kwotowo nie jestem w stanie podać.

Post Wysłano: 25 sty 2012, 23:28

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Przepraszam że nie odpowiem na twoje pytanie ale podepnę się do tematu. Jakie bedą konsekwencje jeżeli przekroczę długość całkowitą o orurowanie jakie posiadam z przodu ciągnika ok 30 cm ?
Pewnie zależy od wnikliwości kontroli. Akurat swoim samochodem zwracasz uwagę, ale wiesz, że jak łapią na prędkość to jeszcze czasem dmuchasz, a już np. stanu technicznego nie sprawdzają. Natomiast jeśli zdarzyłby się wypadek, ktoś mógłby zmierzyć długość zestawu.
Z drugiej strony, orurowanie można ściągnąć i jeździć bez stresu z tym związanego. Chociaż ciekaw jestem jak wychodzą z długością typowo europejskie zestawy po założeniu kangura.

Post Wysłano: 26 sty 2012, 18:58

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Cytuj:
na chłopski rozum to pewnie zabiorą dowód
Na chłopski rozum to niezbyt.
Dopuszczalna długość pojedynczego pojazdu to 12 metrów. Jeśli Volvo same mieści się w tej długości i naczepa ma 13,6m bodajże, to dlaczego ktoś miałby zabierać dowód? Należy wtedy rozłączyć zestaw i dalsza kontynuacja zestawem spełniającym wymagania dla zestawu (16,5m?). Należy się wtedy mandat za przekroczenie długości zespołu i ewentualnie zakaz dalszej jazdy tym zespołem.
Zakładając, że ciężarówka i naczepa są sprawne technicznie, a rozchodzi się tylko o długość.

Post Wysłano: 26 sty 2012, 21:43

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Man TGL 8.240

Dowiedziałem się , że za przekroczenie dopuszczalnej długość jest mandat 5000E i trzeba odpiąć przyczepę/naczepę i przyjechać takim autem , który spełnia dopuszczalną długość.

Post Wysłano: 26 sty 2012, 21:50

Gorzej jak solówka przekracza dopuszczalną długość. Co wtedy ? Demontaż na parkingu czy holownik na koszt właściciela ?

Post Wysłano: 26 sty 2012, 22:00

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Cytuj:
Gorzej jak solówka przekracza dopuszczalną długość. Co wtedy ? Demontaż na parkingu czy holownik na koszt właściciela ?
To już sprawa jeszcze bardziej przyziemna. Jeśli jest to jakaś pierdoła, którą łatwo zdemontować, to można to zrobić od razu. Tak, jak z przyciemnianymi szybami. Jeśli jest to już jakaś poważniejsza konstrukcja, to niestety DR zostanie zatrzymany, a dalsza jazda z holownikiem.

Post Wysłano: 27 sty 2012, 0:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Pilot'olot

Lub z odpowiednim zezwoleniem dla pojazdu ponadnormatywnego. :roll:

www.utkonkel.com.pl

Post Wysłano: 30 sty 2012, 9:06

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Dowiedziałem się , że za przekroczenie dopuszczalnej długość jest mandat 5000E i trzeba odpiąć przyczepę/naczepę i przyjechać takim autem , który spełnia dopuszczalną długość.
Koledze chyba chodziło o 50 euro... Taka kwota jest zapisana w niemieckim katalogu mandatów (wersja aktualna, ze strony tamtejszego odpowiednika Ministerstwa Transportu).

Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]