Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 02 lut 2012, 12:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1047857

Witam
Znalazłem pracę jako kierowca busa, mam pytanie jakie są plusy i minusy zatrudnienia na umowę zlecenie ? w poprzedniej pracy miałem umowę o pracę.

Jak jest w takim wypadku z ubezpieczeniem (przyszły szef twierdzi że będę ubezpieczony + ubezpieczenie grupowe) i czyta forma zatrudnienia liczy się do stażu pracy i emerytury ?

Post Wysłano: 02 lut 2012, 14:20

http://www.google.pl/search?sourceid=ch ... a-zlecenie

Od siebie dodam, że jeśli masz pracę na umowie o pracę, to podjęcie nowego zatrudnienia na umowie-zlecenie to jakby degradacja. Zero urlopu, zero chorobowego, żadnej pewności odnośnie ilości godzin do przepracowania, "prywaciarze" często oszukują nie płacąc składek etc. Poza tym może być tak, że dziś pracujesz, jutro Ci dziękują.

Post Wysłano: 03 lut 2012, 3:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Źle się zrozumieliśmy w poprzedniej pracy byłem zatrudniony na Umowę o Pracę, teraz jestem na bezrobociu.

To moja pierwsza praca w zawodzie kierowcy i w takiej formie zatrudnienia czyli umowa o pracę.

Właśnie zależy mi na tym żeby być ubezpieczonym, wygląda na to że będę musiał co jakiś czas sprawdzać czy pracodawca odprowadza składki do ZUSu i od jakiej kwoty.
Prawda jest taka ze u poprzednio byłem zatrudniony u pewnego pracodawcy i niczym się nie musiałem interesować, przychodził koniec miesiąca kasa na koncie i byłem ubezpieczony od kwoty która zarabiałem.

Jeśli chodzi o pracę cóż nie chcę wybrzydzać, gdzie nie zadzwoniłem to wszyscy pytali o staż pracy o tu wysłałem tylko maila i zaprosili mnie na rozmowę. Potrzebują kierowców bo wygrali przetarg na dowóz dzieci do szkoły.

Post Wysłano: 03 lut 2012, 12:37

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: daf xf

Z tymi składkami na emeryture to juz nie przesadzajcie. Chyba że jeszcze ktoś się łudzi że za kilka lat ZUS nadal będzie je wypłacał ;D

Post Wysłano: 03 lut 2012, 13:12

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Renault Premium

Praca na umowę zlecenie nie liczy się do stażu pracy.

Post Wysłano: 03 lut 2012, 13:36

Cytuj:
Cytuj:
Okresu zatrudnienia na podstawie umowy zlecenia nie wlicza się do stażu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze. Jest to bowiem umowa cywilnoprawna, do której nie mają zastosowania przepisy Kodeksu pracy. Kwestie umów zlecenia reguluje Kodeks cywilny (art. 734-751).

Oznacza to, że okresu zatrudnienia na umowę zlecenia nie bierze się pod uwagę przy ustalaniu wymiaru przysługującego urlopu, stażu pracy do nagrody jubileuszowej oraz innych świadczeń, jeżeli przepisy płacowe obowiązujące u pracodawcy przewidują wypłacanie składników zależnych od ogólnego stażu pracy.

Natomiast zatrudnienie na umowę zlecenia w czasie podlegania ubezpieczeniom społecznym (bez względu na to, czy było to ubezpieczenie obowiązkowe, czy dobrowolne) zalicza się do okresu ubezpieczenia, od którego zależą uprawnienia emerytalne.

Post Wysłano: 03 lut 2012, 18:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Natomiast zatrudnienie na umowę zlecenia w czasie podlegania ubezpieczeniom społecznym (bez względu na to, czy było to ubezpieczenie obowiązkowe, czy dobrowolne) zalicza się do okresu ubezpieczenia, od którego zależą uprawnienia emerytalne.
I o to mi chodziło ;)

Dzięki

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]