Cytuj:
Po przeczytaniu tych paru postów na temat starych samochodów i właścicieli prawda jest taka, że ktoś kto ma kasę to nie bawi się w stare samochody tylko kupi nowsze, żeby się to nie sypało. Ktoś kto nie ma kasy, kupi stare zwłoki i reanimuje, żeby coś stworzyc. I tu nie ma co się oszukiwać bo taka jest prawda. Gadacie o nowych ciągnikach, że nic nie idzie przy tym zrobic i są jednorazowe a tak prawde to 99% ludzi woli nowe FH niz starego trupa. Glupie pieprzenie, że lepiej stary ciągnik bo idzie przy tym samemu porobić i jest taniej. Prawidłowo eksploatowany samochód będzie jezdzic i jezdzic. Z jednej strony nie dziwie się DAKERowi, że kupuje starocie i reanimuje bo wiadomo, jeżdze tym na co mnie stać. Ale pisałeś, że do nowszego samochodu musiałbyś doplacić 22 tys. To czy nie można pojeździc ten rok czy iles starym, pewnym samochodem, dozbierać i patrzec coś nowszego? Sam mam gospodarstwo rolne i wiem jak to jest z maszynami rolniczymi, to co ma przebieg i jest leciwe to i tak prędzej czy pozniej będzie się sypać i będzie skarbonka bez dna. Sam uzytkuje od wujka jelona ktorego mamy na spolke ktorym wozimy zboze i chce zmienic samochod ale nie oszukujmy się, żeby cos jezdziło koło komina to 40 trzeba dac. Sam oglądalem ciągniki ponizej 20 tyś to stwierdziliśmy, że to trumny i tyle. W rolnictwie jest to samo, starocia są wyjechane i będą potrzebować remontu a dobry sprzęt kosztuje. Oczywiście podziwiam Cie, masz zapał i życzę Ci zeby udało Ci się w przyszłości kupić coś nowszego, nie wymagającego w przyszłości tak kosztownego remotnu co stary sprzet oraz zarobionej kasy na transporcie choć dobrze wiemy jak jest teraz w tych czasach.
Może i tak, tylko czy jakby dołożył te 20 000 zł, to czy kupiłoby się coś dużo "lepszego"?
W takich autach bardziej liczy się jego stan i funkcjonalność niż rocznik. Owszem, kto lata po zachodzie, patrzy żeby to jakoś wyglądało, żeby spełniało podstawowe normy euro, ale u nas na kraju?
Samochód z rocznika przykładowo 2000 to też dla jednych już starocie. Jest to okres w którym samochód może mieć już 2 bańki nakulane bez problemu. Prawda taka, że przy 3-4 właścicielu pojazdu mało kto już wierzy w realny przebieg samochodu, który i tak już przyjechał z zachodu, gdzie w 4 lata zrobił milion, u nas pokulał parę lat a i tak jego przebieg jest na poziomie 800-900 tysięcy