Witam wszystkich.
Jeżeli można to chciałbym skorzystać z waszej wiedzy i znajomości tematu.
Przez ponad dziesięć lat prowadziłem transport taki malutki, jednoosobowy małym dostawczakiem, ale to już przeszłość i wróciłem do wyuczonego zawodu z branży budowlanej i potrzebuje kupić autko np. typu Doka. 6/7 osób i skrzynia. Ma to być firma bądź też działalność budowlana, nie transportowa, aczkolwiek autko wciągnięte w ewidencje firmy i chcę korzystać z odpisów podatkowych.
Posiadam prawko B i C od wielu już lat i nigdy żadnych kwalifikacji nie dorabiałem.
Są Doki na bliźniakach o DMC do 5000, gdzie faktyczna ładowność to 2300, takiej potrzebuje, raz na jakiś czas do np. przewozu rusztowania. Wiem że można je zarejestrować na DMC do 3500 ale w razie kontroli auta na bliźniakach to chyba każdy piesek zauważy i zrobi swoje.
Pytanie.
1 Czy przy zarejestrowanym aucie do 5000 DMC będę potrzebował jeszcze jakiś licencji, kwalifikacji np. na przewóz towarów.
2. Czy w takim pojeździe do 5000 DMC muszę mieć tachograf.
2. Czy lepiej zarejestrować taki pojazd na 3500 DMC i uważać na kontrole, oczywiście przy załadowanym aucie, bo przy pustym można pewnie jakoś się wyłgać...
To może zapytam krócej.
czy prowadząc działalność budowlaną mogę na prawku C jeździć autkiem do 5000 dmc bez innych kwalifikacji czy egzaminów, tak jak bym prowadził autko do 3500 dmc.
Prawko mi na to zezwala ale jak z przepisami?