Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 29 lut 2012, 20:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: TLC 80

Witam wszystkich.
Jeżeli można to chciałbym skorzystać z waszej wiedzy i znajomości tematu.
Przez ponad dziesięć lat prowadziłem transport taki malutki, jednoosobowy małym dostawczakiem, ale to już przeszłość i wróciłem do wyuczonego zawodu z branży budowlanej i potrzebuje kupić autko np. typu Doka. 6/7 osób i skrzynia. Ma to być firma bądź też działalność budowlana, nie transportowa, aczkolwiek autko wciągnięte w ewidencje firmy i chcę korzystać z odpisów podatkowych.
Posiadam prawko B i C od wielu już lat i nigdy żadnych kwalifikacji nie dorabiałem.
Są Doki na bliźniakach o DMC do 5000, gdzie faktyczna ładowność to 2300, takiej potrzebuje, raz na jakiś czas do np. przewozu rusztowania. Wiem że można je zarejestrować na DMC do 3500 ale w razie kontroli auta na bliźniakach to chyba każdy piesek zauważy i zrobi swoje. :evil:

Pytanie.
1 Czy przy zarejestrowanym aucie do 5000 DMC będę potrzebował jeszcze jakiś licencji, kwalifikacji np. na przewóz towarów.
2. Czy w takim pojeździe do 5000 DMC muszę mieć tachograf.
2. Czy lepiej zarejestrować taki pojazd na 3500 DMC i uważać na kontrole, oczywiście przy załadowanym aucie, bo przy pustym można pewnie jakoś się wyłgać... :mrgreen:

To może zapytam krócej.
czy prowadząc działalność budowlaną mogę na prawku C jeździć autkiem do 5000 dmc bez innych kwalifikacji czy egzaminów, tak jak bym prowadził autko do 3500 dmc.
Prawko mi na to zezwala ale jak z przepisami?

Post Wysłano: 01 mar 2012, 20:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 428634
Samochód: mercedes 2553

Cytuj:
To może zapytam krócej.....
czy prowadząc działalność budowlaną mogę na prawku C jeździć autkiem do 5000 dmc bez innych kwalifikacji czy egzaminów.....tak jak bym prowadził autko do 3500 dmc...
prawko mi na to zezwala ale jak z przepisami..... :?:
Chyba nic więcej nie potrzebujesz prócz kat. C, to nie jest transport, nie świadczysz usług transportowych tylko wozisz towar na potrzeby własne. Tak mi się wydaje ale jak jest konkretnie w praktyce to Ci już nie powiem.
Wiem że właśnie istnieje możliwość wożenia jakiś rzeczy ale tylko na własne potrzeby.

Post Wysłano: 08 mar 2012, 17:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: TLC 80

Znalazłem coś takiego DMC 6000.
http://otomoto.pl/mercedes-benz-vario-6 ... 04692.html
Czy kupione cacko na działalność budowlaną i użytkowane tylko dla potrzeb własnych potrzebuje do obsługi kwalifikacje, czy C wystarczy.

PS. wyczytałem też że te silniki 4.2 są trwałą jednostką imają dość umiarkowany apetyt na paliwo.

Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]