Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam. Potrzebuje porady.
Ojciec ma firmę transportowa. Działa na zasadzie wykonywania zleceń dla spedycji. Oczywiście licencja, a w zasadzie jej wypisy są.
Przyszedł czas żebym się usamodzielnił. Mam założoną firmę ukierunkowana rownież na transport. Z tymże ja nie posiadam licencji.
Pytanie moje brzmi czy ja mogę wykonywać transport ojca samochodem, wystawiać faktury spedycjom itd.? Przyjmijmy, ze ojciec "daje" mi auto wraz z wypisem z licencji i wszystkimi dokumentami. Czy to jest zgodne z prawem?
Pytanie drugie brzmi na jakiej zasadzie zatrudnia się kierowców w firmach przewozowych na własnej działalności? Miedzy innymi Pawtrans tak robi/robił. Jaka jest zasada takiego zatrudnienia? Z góry dzięki za pomoc, w sprawach zatrudnieniowych jestem po prostu zielony.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

a o stoi na przeszkodzie by uzyskać własną licencję?
jeżeli wykonujesz transport na ojca licencji to również on powinien wystawić fakturę za transport.
to że wozisz na licencji ojca to pikus co będzie jak powstanie szkoda w transporcie a ty przeciez nie masz własnej polisy ocp.

Użytkownik

Użytkownik

żeby uzyskać licencję nic nie stoi na przeszkodzie. Ale nie o to było pytanie. Po prostu potrzebuje czegos takiego na okres przejściowy.
Dlatego właśnie pytam, czy korzystając z licencji, ubezpieczenia itd mogę wystawiać faktury i robić usługi?
Na jakiej zasadzie są pracuja kierowcy na wlasnej działalności? Przecież nie mają ani licencji, ani ubezpieczenia OCP.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Dlatego właśnie pytam, czy korzystając z licencji, ubezpieczenia itd mogę wystawiać faktury i robić usługi?
odpowiedź będzie krótka - nie możesz korzystac z cudzej licencji pracując na własny rachunek.

Użytkownik

Użytkownik

To jak to zrobic, zeby obejsc zdobywanie licencji przez jakis czas?
Poraz 3 pytam, jak sa zatrudniani kierowcy ktorzy sa na wlasnych dzialalnosciach?
Kolejna sprawa nawet jesli zdobede licencje to nie bedzie mnie stac na zakup pojazdu, wiec jak korzystac z pojazdu ojca? Przeciez ten pojazd ma juz wypis z lecencji.

Użytkownik

Użytkownik

kierowcy świadczą usługę kierowania pojazdem - nie maja licencji bo do takiej działalności nie jest potrzebna.
samochód możesz od ojca wypożyczyć sporządzając stosowna umowę tak jak np. umowa leasingu to też jest wypożyczenie czy wynajęcia pojazdu, ale by jeździć na własny rachunek i świadczyć usługi musisz mieć swoją licencje tak trudno to zrozumieć?
w chwili gdy ojciec pożyczy ci ten pojazd swój wypis musi oddać w starostwie lub przepisać go na inny pojazd.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
kierowcy świadczą usługę kierowania pojazdem - nie maja licencji bo do takiej działalności nie jest potrzebna .
jak to zrobic po kolei?
Rozumiem ze ja jako firma x wystawiam ojcu raz w miesiacu fakture za usluge kierowania pojazdem na jakas dana kwoete. Place ZUS, podatek od tej kwoty i finito? Ojciec daje mi pojazd z dokumentami jako podwykonawcy tak jakby tak? Gdzies musze to zglosic w jakims urzedzie czy nikogo to nie interesuje?

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9058783
Samochód: Scania

Daje Ci kluczyki, komplet dokumentów od auta i pozostałe wymagane w transporcie i finito. Wystawia Ci zaświadczenie o spełnieniu obowiązków.... bla bla i jedziesz. A z ojcem najlepiej, jakbyś podpisał jakąś umowę o świadczenie usług kierowania pojazdem i co miesiąc wystawiał faktury.

CPC - 21.12.2009

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]