Strona 51 z 77 [ Posty: 1522 ] Przejdź na stronę Poprzednia 149 50 51 52 5377 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 04 mar 2012, 22:51

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: scania 480

Sprawa jest skomplikowana trochę bo będą nam musieli płacić od km w tabeli określili sosnę na 740 kg a wiemy że jest to bzdurą bo sosna wychodzi 900 kg i więcej i jeżeli według dowodu rejestracyjnego wyjdzie że mogę załadować 27 m3 a załaduję np 23 a dmc będzie 40t to będą musieli zapłacić 100% stawki bo nie mogą stawki uzależnić od przywiezionej masy

Post Wysłano: 07 mar 2012, 21:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5718619
Samochód: Scania R560 6x4

U nas krzywa papierówka stoi na niektórych leśnictwach leży nawet po 1000m3 a prosta schodzi normalnie.

Ostatnio zmieniony 08 mar 2012, 0:01 przez Bajzel, łącznie zmieniany 1 raz.
Interpunkcja, błagam...

Post Wysłano: 07 mar 2012, 22:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 6562569
Samochód: SCANIA 144G

koledzy kryzys kryzysem ale jeśli będziemy robić tak ze schodzimy ze stawek bo chcemy jeździć i zarabiać po 20zł z kursu to według mnie jest coś nie tak jak dla mnie powinniśmy ustaalić, powołać coś w stylu stowarzyszenia i ustalić stawki i się tego trzymać, a nie jeździć i podpie.... na drugiego i obniżać stawki i wozić po 30-35m3.Wiem co mówie bo u nas goście woża po 14zł/m3 to jest coś nie tak i mówią że mogą zejść jeszce niżej byle wozic.... szok !!!!! i robiąc tak to do niczego nie dojdziemy i spora większość zbankrutuje!!!! Powinna być jedność!!!!!

Post Wysłano: 08 mar 2012, 14:12

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: scania

dłużyca18-Pamiętasz jak OZPTD walczyło z dużymi firmami i co ci co z nimi walczyli(przewożnicy) teraz roboty nie mają :(

Post Wysłano: 11 mar 2012, 23:31

Użytkownik

Użytkownik

Witam
Przepraszam że tak wtrące ale mam pytanie jaka jest taka standardowa długość zabudowy do drewna w samochodzie ze skrzynią takiego 3 osiowego (od ściany przedniej do dźwigu) oraz jaki powinien być rozstaw kłonic co 1,5m wystarczy?

Pozdrawiam

Post Wysłano: 12 mar 2012, 14:40

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4446783

Cytuj:
Witam
Przepraszam że tak wtrące ale mam pytanie jaka jest taka standardowa długość zabudowy do drewna w samochodzie ze skrzynią takiego 3 osiowego (od ściany przedniej do dźwigu) oraz jaki powinien być rozstaw kłonic co 1,5m wystarczy?

Pozdrawiam
Do dłużycy czy stosu?

Post Wysłano: 12 mar 2012, 18:23

Użytkownik

Użytkownik

GG: 6562569
Samochód: SCANIA 144G

Cytuj:
dłużyca18-Pamiętasz jak OZPTD walczyło z dużymi firmami i co ci co z nimi walczyli(przewożnicy) teraz roboty nie mają :(
Koledo tylko w taki sposób to zauwarz jak zanirza się stawki... To juz lepiej iść i robićna parkingu za ciecia i nie martwic się że cos się może zepsuć coś pęknac cvzy może Cię zatrzymać ITD bo przy tych cenach to jest zabawa w kotka i myszke...
Więc nikt mi nie przetłumaczy że takie zaniżanie stawek jest dobre czy słuszne na złe czasy...
Według mnie powinniśmy się zrzeszyć i trzymać się jedneych stawek każdy!!! A jak ktoś się wybija to go przywołac do porządku.

Post Wysłano: 12 mar 2012, 22:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Dokładnie. Prosty przykład w Szczecinku. U nas zrobienie jakiegoś normalnego protestu praktycznie jest nierealne, bo zawsze jakiś Polaczek się znajdzie i będzie woził po kosztach byle żeby robotę mieć.
Cytuj:
Cytuj:
Witam

Pozdrawiam
Do dłużycy czy stosu?
Chłopie weź tak troszku poruszaj główką, ładowałeś kiedyś dłużycę między dźwig a ścianę? Tylko nie pisz proszę, że posiadając piłę można dłużycę na takie auto załadować bo to chyba oczywiste... Koledze chodziło o auto do stosu. Co do długości paki to wszystko zależy od tego, jakie drewno chcesz wozić. My mamy paki na autach około 6 metrowe i wiadomo: 2 rządki 1,8m, 2m, 2,5m i po 1 rządku 3m i kłody 4m. Chcąc wozić 1,2 metrowe to już trzeba trochę inaczej to rozegrać, ale standardowo rozstaw kłonic 1,5 metra jest ok :wink: Są auta co mają pakę długości 6,5 metra i dłuższe wtedy 3 metrowej można włożyć dwa rządki ale wiadomo auto z taką długością już nie jest tak zwrotne w lesie.

Post Wysłano: 13 mar 2012, 13:46

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7106329

W mielcu jest dokładnie tak samo, niema z kim nawet rozmawiać, przez jakiś czas był umówiony 'stop' że wszyscy stali i czekali co zrobią 'bogowie' ale po tygodniu zaczęli sie wyłamywać i ooogień... ;P tak wygląda ten cały transport w tym kraju...

Post Wysłano: 13 mar 2012, 16:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11422435

Cytuj:
Witam

Pozdrawiam
Zależy jaki system kłonic i jakie chcesz wozić drzewo. Bo jeśli ławy przesuwne to , można dostosować w każdej chwili do danego wymiaru.Jeśli gniazdowy to biorąc średnią długość paki wychodzi 6m dzielone na 4 ławy wychodzi 1.5 m stałego odstępu między kłonicami. I czy auto ma wozić też papierówkę.

Tutaj mam pytanie do kolegów. Czy opłacalne jest mieć zamontowane 8 ław na aucie tak jak tutaj ?

Post Wysłano: 13 mar 2012, 17:12

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7602522
Samochód: Volvo.

Cytuj:
Cytuj:

Tutaj mam pytanie do kolegów. Czy opłacalne jest mieć zamontowane 8 ław na aucie tak jak tutaj ?
Jeżeli wozisz papierówkę to jak najbardziej. Wrzucisz 4 rządki 1,20 i nie udręczasz się z ubijaniem i równaniem drewna ładowanym na normalna pakę. My mamy tak u siebie zrobione i sobie taki system kłonnic chwalimy. Każdą długość drewna załadujesz ,bez latania z kłonnicami po pace.

Post Wysłano: 13 mar 2012, 19:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10770724

Ewetualnie masz problem przy zwalaniu "valmetem"

Post Wysłano: 13 mar 2012, 20:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

Jeżeli wozisz papierówkę to jak najbardziej. Wrzucisz 4 rządki 1,20 i nie udręczasz się z ubijaniem i równaniem drewna ładowanym na normalna pakę. My mamy tak u siebie zrobione i sobie taki system kłonnic chwalimy. Każdą długość drewna załadujesz ,bez latania z kłonnicami po pace.
Tylko jeśli wozisz raz w tygodniu 1,2m papierówkę a 20 kursów z dłuższą papierówką to jest to po prostu denerwujące. Sam jeździłem z przyczepą co miała kłonic na 5 rządków 1,2m papierówki i jak woziłem kłodę czy 2,5m to nerwicy dostawałem jak musiałem celować między te kłonice, w ogóle wieczorem. Na jednym z naszych aut mamy po prostu nakładkę - zespawane 4 pary kłonic i przykręcamy je tak, że razem z zamontowanymi na stałe na aucie kłonicami możemy załadować 4 rzędy 1,2m papierówki.

Post Wysłano: 13 mar 2012, 21:10

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

Tylko jeśli wozisz raz w tygodniu 1,2m papierówkę a 20 kursów z dłuższą papierówką to jest to po prostu denerwujące. Sam jeździłem z przyczepą co miała kłonic na 5 rządków 1,2m papierówki i jak woziłem kłodę czy 2,5m to nerwicy dostawałem jak musiałem celować między te kłonice, w ogóle wieczorem. Na jednym z naszych aut mamy po prostu nakładkę - zespawane 4 pary kłonic i przykręcamy je tak, że razem z zamontowanymi na stałe na aucie kłonicami możemy załadować 4 rzędy 1,2m papierówki.
Każdy robi lub zamawia tak jak jemu jest wygodnie i dostosowuje do swoich potrzeb. Tak ja mówiłem 8 ław jest uniwersalne ,a 'trafianie' to kwestia przyzwyczajenia. :)

Post Wysłano: 13 mar 2012, 22:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dokładnie Hubert. Wy zapewne wozicie w większości 1,2 metrowe to i Wam to pasuje. W końcu lepiej celować między dwie kłonice niż układać na jedną :mrgreen:

Post Wysłano: 13 mar 2012, 22:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Dokładnie Hubert. Wy zapewne wozicie w większości 1,2 metrowe to i Wam to pasuje. W końcu lepiej celować między dwie kłonice niż układać na jedną :mrgreen:
Dzięki za odpowiedzi ;)
A czy ktoś może porównać wagę zabudowy platformy z 4 parami kłonic, do 8 ław ? Bo zadając pytanie o opłacalność 8 ław na aucie miałem na myśli, czy nie będzie za dużej straty w ładowności. Ale myślę że będzie to porównywalna waga, wręcz z przewagą dla ław.

Post Wysłano: 13 mar 2012, 22:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie będzie wcale dużej straty. Jakbyś założył kłonice aluminiowe to nieznacznie się zmieni wszystko zależy od materiału z jakiego je wykonano. My na przyczepie mamy metalowe, ale nie ma co ukrywać, jakbyś w nie ładował papierówkę 2,5m lub kłodę 4m to dużej żywotności im nie daję, ale na 1,2m spokojnie starczają. Zresztą jak założysz więcej kłonic to automatycznie nie kładziesz kłody na 2 tylko na np. 5 kłonic i wtedy jest spoko.

Post Wysłano: 13 mar 2012, 22:52

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Oczywiście :mrgreen:
Cytuj:
Dzięki za odpowiedzi ;)
A czy ktoś może porównać wagę zabudowy platformy z 4 parami kłonic, do 8 ław ? Bo zadając pytanie o opłacalność 8 ław na aucie miałem na myśli, czy nie będzie za dużej straty w ładowności. Ale myślę że będzie to porównywalna waga, wręcz z przewagą dla ław.
Ławy z kłonnicami aluminiowymi wyjdą na wadze dużo korzystniej. :) Na zabudowę z paka licz spokojnie 3tony.

Post Wysłano: 14 mar 2012, 10:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 35025070
Samochód: S-U-P-E-R

Najlepsza dłużyca.
2 pary kłonic, 8 - 23 metrów długości i ogień... :U

Post Wysłano: 15 mar 2012, 0:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Oczywiście :mrgreen:
Cytuj:
Dzięki za odpowiedzi ;)
Ławy z kłonnicami aluminiowymi wyjdą na wadze dużo korzystniej. :) Na zabudowę z paka licz spokojnie 3tony.

Ale jednak ludzie biorą auta i przyczepy z podłogą, bo jeśli wożą dużo papierówki, to wejdzie im jej więcej na auto, jeśli ułożą ją wzdłużnie, dobrze myślę ? U mnie na terenie auta do papierówki to tylko z podłogą, i zmiennym systemem kłonic.

Strona 51 z 77 [ Posty: 1522 ] Przejdź na stronę Poprzednia 149 50 51 52 5377 Następna