Strona 1 z 1 [ Posty: 19 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: Nauka Jazdy.
Post Wysłano: 21 lut 2011, 21:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8977791

Witam wszystkich użytkowników forum Mam pytanie odnośnie prawa jazdy C+E. Mianowicie chodzi mi czy Kurs na przewóz rzeczy i adr mogę zrobić np: po roku po odebraniu prawa jazdy z Kat. C+E? Pozdrawiam

JEŻDŻE ZE SCHMITZEM

Post Wysłano: 21 lut 2011, 21:50

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

pewnie że możesz tylko, że nie będziesz mógł jeździć zawodowo nie wspominając o wożeniu ADRów

Post Wysłano: 21 lut 2011, 22:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie bede mógł jeździć zawodowo do póki nie zrobie kursów tak? To akurat wiem. Tylko mam teraz pieniądze przeznaczone na kat c+e wiec chcem robić. Mam dopiero 19 lat. A prace i tak moge podjąć od 21 roku. Dobrze mówie.

JEŻDŻE ZE SCHMITZEM

Post Wysłano: 21 lut 2011, 22:02

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Nie bede mógł jeździć zawodowo do póki nie zrobie kursów tak? To akurat wiem. Tylko mam teraz pieniądze przeznaczone na kat c+e wiec chcę robić. Mam dopiero 19 lat. A prace i tak moge podjąć od 21 roku. Dobrze mówie.
dobrze mówisz, po skończeniu 21 lat masz krótszą a co za tym idzie tańszą kwalifikacje wstepną.

Post Wysłano: 21 lut 2011, 22:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jeszcze raz, żebyśmy doszli w 100 % do porozumienia. Zapisuje się na C+E wydaje około 4000 tyś na to. Zdaje odbieram prawo jazdy. Nadal mam 19 lat. Przychodzi rok w którym kończe 21 lat. Ide i robię kurs na przewóz rzeczy który kosztuje około 3000 tyś tak? Ide do firmy siadam i jeżdże tak? Zrozumieliśmy się?

JEŻDŻE ZE SCHMITZEM

Post Wysłano: 21 lut 2011, 22:13

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Jeszcze raz, żebyśmy doszli w 100 % do porozumienia. Zapisuje się na C+E wydaje około 4000 tyś na to. Zdaje odbieram prawo jazdy. Nadal mam 19 lat. Przychodzi rok w którym kończe 21 lat. Ide i robię kurs na przewóz rzeczy który kosztuje około 3000 tyś tak? Ide do firmy siadam i jeżdże tak? Zrozumieliśmy się?
mniej więcej tak to może wyglądać. no po drodze możesz jeszcze sobie ADRy zrobić ale to dopiero jak zrobisz KW bo po co wcześniej.
tak sie zastanawiam co was młodych ciągnie do tego ciężkiego kawałka chleba.

Post Wysłano: 21 lut 2011, 22:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ok, dziękuje ślicznie za dość wyczerpującą odpowiedz. Dowiedziałem się mniej więcej czego chciałem. Co nas ciągnie? W prawdzie nie wiem jak wszystkich innych młodych, lecz u mnie jest tak ,że każdy w mojej rodzinie urodził się z kółkiem w ręku. Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy.

JEŻDŻE ZE SCHMITZEM

Post Wysłano: 22 lut 2011, 0:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5539280
Samochód: Iveco Stralis 480

ADR rob jak bedzie tobie potrzebne
Podstawowe zrobisz w 2 dni
Wydawane one sa i tak na %lat wiec jak teraz zrobisz to 2 lata bedzie juz leciec-no chyba ze gdzies do 7,5T bedziesz jezdzil to tak :?

Post Wysłano: 22 lut 2011, 4:01

Użytkownik

Użytkownik

Jak chcesz jeździć to rób pełne KW (280h) i zaczynaj. Dla mnie głupotą jest czekanie 2-3 lat aż bd mógł zrobić przyśpieszoną kwalifikacje aby spełniać swoje dziecięce marzenia... Skoro tak Cię ciągnie to rób wszystko teraz - szybciej zaczniesz zbierać doświadczenie i lata pracy. A jak nie masz kasy na pełne kw to proponuje pójść do urzędu i dowiedzieć się o dofinansowania na podniesienie swoich kwalifikacji. Jeśli się nie myle to mogą Ci wypłacić maksymalnie 300% średniej krajowej. Ale o to się już radzę w urzędzie dopytać ;)

Post Wysłano: 22 lut 2011, 9:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Partner 1.6 HDI, MB Coupe 3.0 24V

Panowie piszecie o ADR, a za przeproszeniem g**** wiecie i wprowadzacie w błąd. Żeby zrobić ADR to trzeba mieć ukończone 21 lat. Cytuję ze stronki wordu:
Cytuj:
Kierowców w zakresie przewozu towarów niebezpiecznych (ADR)
Wymaganie stawiane kandydatom:
Ukończone 21 lat;
Prawo jazdy;
Kursu na przewóz rzeczy nie ma już dawno, możesz zrobić Kwalifikacje Wstępną. Co do pracy od 21 lat, to wielu użytkowników na tym jak i innych forach wypowiadało się, że mając 19-20 lat pracują na dużych zestawach i nikt się do niczego nie doczepił.
Natomiast na HDSy starczy 18 lat.

Post Wysłano: 24 lut 2011, 13:06

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3168594

Cytuj:
. no po drodze możesz jeszcze sobie ADRy zrobić ale to dopiero jak zrobisz KW bo po co wcześniej.
ADR'y można zrobić po ukończeniu 21 lat.
Nie trzeba do tego posiadać KW, np możesz dostawczakiem butle propan-butan wozić.
Warunek na ADR jest ukończony wiek 21 lat.
Cytuj:
Co do pracy od 21 lat, to wielu użytkowników na tym jak i innych forach wypowiadało się, że mając 19-20 lat pracują na dużych zestawach i nikt się do niczego nie doczepił.
Osobiście też nawet na WC widziałem taki przypadek,ale nie wiem czy to nie bajka.
Osoba prowadząca zestaw w wieku 20 lat najnormalniej w świecie nie ma uprawnień do tego, nie daj boże jakiś pijak wejdzie mu pod koła i co wtedy :?: Płacz lament i więzienie... Także lepiej się zastanowić.

Post Wysłano: 24 lut 2011, 14:46

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
Cytuj:
. no po drodze możesz jeszcze sobie ADRy zrobić ale to dopiero jak zrobisz KW bo po co wcześniej.
ADR'y można zrobić po ukończeniu 21 lat.
Nie trzeba do tego posiadać KW, np możesz dostawczakiem butle propan-butan wozić.
Warunek na ADR jest ukończony wiek 21 lat.
Cytuj:
Co do pracy od 21 lat, to wielu użytkowników na tym jak i innych forach wypowiadało się, że mając 19-20 lat pracują na dużych zestawach i nikt się do niczego nie doczepił.
Osobiście też nawet na WC widziałem taki przypadek,ale nie wiem czy to nie bajka.
Osoba prowadząca zestaw w wieku 20 lat najnormalniej w świecie nie ma uprawnień do tego, nie daj boże jakiś pijak wejdzie mu pod koła i co wtedy :?: Płacz lament i więzienie... Także lepiej się zastanowić.

Witam,masz racje co do tego,ale jak ktoś jest pod jarany to i tak zacznie jezdzić,mimo ze niema ukończonych lat do prowadzenia takiego zestawu. Ale jak jeszcze się ma poukładane w głowie to wszystko będzie ok.Ja zacząłem jezdzic w wieku 19 lat od razu po ukończeniu prawka,miałem kilka kontroli i nikt do mojego wieku nigdy się nie doczepił,ale pewnie miałem szczęście, pozdrawiam

Post Wysłano: 24 lut 2011, 18:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Cytuj:
Ale jak jeszcze się ma poukładane w głowie to wszystko będzie ok
Cytuj:
nie daj boże jakiś pijak wejdzie mu pod koła i co wtedy :?: Płacz lament i więzienie... Także lepiej się zastanowić.
Niestety jedno z drugim ma malo wspolnego.

Sam mam 20lat i jeżdżę mialem kilka kontroli rozmawialem z wieloma inspektorami i zaden nie potrafil w prost odpowiedziec czy moge czy nie

Post Wysłano: 24 lut 2011, 20:04

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
Cytuj:
Ale jak jeszcze się ma poukładane w głowie to wszystko będzie ok
Cytuj:
nie daj boże jakiś pijak wejdzie mu pod koła i co wtedy :?: Płacz lament i więzienie... Także lepiej się zastanowić.
Niestety jedno z drugim ma malo wspolnego.

Owszem ma. Nie Chodziło mi wtedy o kwestie prawne tylko o twoje umiejętności.Nie powiesz mi ze od razu jak wybierzesz prawko to wszystkie rozumy pozjadałeś i jesteś pewien że nic już cie nie zaskoczy w tym zawodzie.

Post Wysłano: 27 lut 2011, 20:14

Użytkownik

Użytkownik

Kod:
Szanowny Panie,
Odnośnie wymagań w stosunku do kierowcy, uprzejmie wyjaśniam. Zgodnie z art. 39 a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2007 r. nr 125, poz. 874 ze zm.):

Art. 39a. 1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta: 
        1)        ukończyła: 
a) 18 lat – w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii: 
- C lub C+E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną, 
- C1 lub C1+E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyspieszoną, 
b) 21 lat – w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii: 
- C lub C+E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyspieszoną, 
- D lub D+E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną, 
- D1 lub D1+E, o ile przewóz wykonywany jest na liniach regularnych, których trasa nie przekracza 50 km i o ile kierowca uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyspieszoną, 
c) 23 lata – w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii D lub D+E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyspieszoną; 
        2)        posiada odpowiednie uprawnienie do kierowania pojazdem samochodowym, określone w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym; 
        3)        nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy; 
        4)        nie ma przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy; 
        5)        uzyskała kwalifikację wstępną lub kwalifikację wstępną przyśpieszoną; 
        6)        ukończyła szkolenie okresowe. 

Wyjątki od obowiązku uzyskania kwalifikacji wstępnej dotyczą niektórych rodzajów przewozów i są wymienione w art. 39a ust. 3. Powyższe warunki zatrudnienia kierowcy odnoszą się zarówno do transportu drogowego, jak i przewozu na potrzeby własne. 
W razie wątpliwości zachęcam do skorzystania z telefonicznych dyżurów inspektorskich prowadzonych przez Wojewódzkie Inspektoraty Transportu Drogowego od poniedziałku do piątku w godz. 9-15 oraz dyżuru prawnego w GITD w piątki w godz. 9-15 ; numery telefonów znajdzie Pan na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego w zakładce "Kontakt":

http://www.gitd.gov.pl/index.php/pol/KONTAKT.

Jednocześnie informuję, iż odpowiedzi udzielane przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego nie stanowią wiążących wykładni przepisów prawa, lecz są informacją na ich temat. 

Z poważaniem, 
Aleksandra Kobylska 
Wydział Informacji i Promocji 
Gabinet Głównego Inspektora 
Główny Inspektorat Transportu Drogowego 

Od:	scania420@interia.pl
Do:	info@gitd.gov.pl
Data:	2011-02-24 00:52
Temat:	Wymagania wiekowe.

Witam. Jestem młodym, jeszcze niepełnoletnim człowiekiem, który marzy o zawodzie kierowcy. Niedługo skończę 18 rok życia, co za tym idzie chcę podjąć próbę zdania egzaminu na prawo jazdy kat. B. Wiem, że w tym nie napotkam żadnych przeszkód. Natomiast moje pytanie wiąże się z kolejnymi kategoriami prawa jazdy. Czy jeśli chcę uzyskać kat. C, C + E muszę mieć ukończone 21 lat bądź posiadać 2 lata prawo jazdy kategorii B? I czy jak zdam już kat. C + E to czy w wieku np.19 lat mogę uzyskać Kwalifikację wstępną. 
Proszę o możliwie szybką oraz wyczerpującą wypowiedź.
Myślę że tutaj znajduje się odpowiedź na Twoje pytanie co do c+e. Natomiast ADR tylko od 21 roku życia ;)

Post Wysłano: 07 lut 2012, 20:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Odnawiam temat Panowie. Hee może dla niektórych może wydać się to głupie ale co tam. W tej chwili w maju koncze 20 lat za mną c+e i kwalifikacja aktualnie czekam na karte i do roboty pozdrawiam. :)

JEŻDŻE ZE SCHMITZEM

Post Wysłano: 27 kwie 2012, 23:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

A poza tym jak wielka jest różnica czy masz 20 lat czy 21? Pozdrawiam

JEŻDŻE ZE SCHMITZEM

Post Wysłano: 27 kwie 2012, 23:38

Cytuj:
A poza tym jak wielka jest różnica czy masz 20 lat czy 21? Pozdrawiam
Jeden rok.

Post Wysłano: 28 kwie 2012, 0:12

Użytkownik

Użytkownik

No to ładnie;) Powodzenia życze no i szerokości przede wszystkim;)

Strona 1 z 1 [ Posty: 19 ]