Cytuj:
Ja jako nadawca zlecam transport do odbiorcy (transport w PL)
Ile muszę miec CMR 3 szt. w sumie ?
Czy jako załącznik do CMR daję fakturę VAT ?
Proszę mi wytłumaczyc jak to wszystko zrobic w profesjonalny sposób, przy dotrzymaniu wszelkich kwestii prawnych i etycznych.
Każde podmiot, uczestniczący w przewozie, chce mieć swoją kopię CMR. Z reguły wystarczą 4, chociaż ja,na przykład, mam formularze o 5 kopiach. Zdarza się czasami, że nawet strażnicy na bramie potrzebują 1 kopię CMR. Jeśli między Tobą, a odbiorcą, jest tylko przewoźnik, wystarczą 3 kopie. Jeśli dochodzi do tego spedycja, dobrze mieć 4.
Jeśli przewóz wykonywany jest wg konwencji CMR, co potwierdzasz właśnie tym drukiem, nie są potrzebne żadne inne dokumenty, chyba że towar musi przejść procedurę celną. Prawidłowo wypełniony i podpisany przez nadawcę/przewoźników/odbiorcę CMR jest dowodem na wykonanie przewozu. Przewoźnik nie potrzebuje widzieć faktury VAT, możesz ją załączyć do CMR, ale nie musisz; cena lub wartość ładunku jest często tajemnicą. Wielu nadawców załącza dodatkowo listy wysyłkowe (packing list), na których jest szczegółowe zestawienie załadowanych towarów.
Jakikolwiek dokument załączysz do CMR, wpisz to w pozycji nr 5 odpowiedniego druku.