Cytuj:
Spokojnie, najpierw ogarnę jakąś robotę a następnie zajmę się załatwianiem reszty
Na początek myślę tylko na krajówkę szukać roboty.
Ogólnie jak by ktoś mógł mi powiedzieć na jaką stawkę mam się godzić za km? Oczywiście, wiem że najlepsza jak największa
Ale chodzi mi o taka stawkę za którą idzie wyjść w miarę dobrze
Jednemu będzie się opłacało jeździć za złocisza, a inny za 50 groszy więcej nie odpali nawet auta.
Troszkę pomogę Ci w obliczeniach (tu wystarczy wiedza matematyczna na poziomie szkoły podstawowej, a ty jako przyszły przedsiębiorca powinieneś taką posiadac
)
Wszystkie kwoty tu podane zapewne będą się różniły od rzeczywistości (koledzy z tego forum: Long, Adifek czy Kwiatula będą zapewne bardziej kompetentni w tej kwestii)
No ale jedziemy
Bierzesz w leasing jakiegoś nowego 8-mio paletowca - koszt pi razy drzwi 90 000 zł plus jakaś pierwsza wpłata w wysokości 10 klocków (teoretycznie), rozkładasz to na 3 lata - rata 3000 tysie.
Auto przejeździ 10 000 km w miesiącu (marzenie niejednego busiarza po kraju) spalając średnio 13 litrów/100 km.
Koszt paliwa, licząc za litr 5.70 x 13 (spalanie/100km) wyjdzie 74 złote.
Przy zakładanych 10 kkm miesięcznie sam koszt paliwa - 7400 zł.
7400+3000=10400
Dzieląc powyższą kwotę przez liczbę przejechanych km wychodzi ~
1.05 zł za samo paliwo + leasing, a gdzie reszta opłat typu ZUS, przeglądy etc.?!
A teraz otwórz choćby stronę z popularnym portalem aukcyjnym Alledrogo, zakładka Usługi => motoryzacja, transport => usługi transportowe.
Zszokowany?!
Takie niestety są prawa rynku...
Cytuj:
Jak nie masz nagranej konkretnej roboty to nie polecam wchodzić.
Wszystkie podane wyżej kwoty mogą różnić się mniej lub więcej.
Jest tu wielu kolegów na forum obeznanych w tym temacie, którzy poprawią mnie jeśli gdzieś popełniłem błąd
Pzdr.