Choć jestem zwolennikiem Volvo, to jesli mialbym dzis wybierac nowy samochod, to powaznie bym sie zastaanowil. Kabina w porownaniu do konkurencji wypada blado, ale za to pod wzgledem mechaniki i awaryjnosci najlepszy z podanych. Jesli chodzi o Scanie, to tak jak ktos kiedys pisal, ladna, fajna, wygodna, ale jak sie zacznie sypac to tylko raz, a ladna do momentu kiedy nie zaczna odpadac plastiki, lakier nie wyblaknie... MAN ma super kabine, duza, przestronna i ma dobra widoczosc przez wielkie wrecz szyby, ale z MAN'ami jest podobno tak, ze jak sie trafi na dobry egzemplarz to jest okej, gorzej jak sie trafi na ten zly, to taka skarbonka bez dna sie robi. MAN'y z najmocniejszymi silnikami chyba zawsze mialy problemy z awaryjnoscia. Chodzi tu glownie o duze spalanie, przegrzewanie sie tych motorow i z tego co sie orietntuje to te mocne sa tylko z automatem do ktorego mam mieszane uczucia. A moze nowy Actros? Motor co prawda 510 KM, ale z nowa skrzynia chyba mistrz ekonomii. Kabina i wyposazenie tez bez zarzutu. Niektorzy mowia ze jest brzydki, a ja uwazam, ze troche go przybajerzyc i wziac dobry kolorek i jak dla mnie autko ideal.
Kolejny temat w ktorym porusze temat silnikow V8. Jak dla mnie zbyteczny bajer. Fajnie, głosno chodza i jak dla mnie to wszystko. Pozatym wydaje mi sie, montowanie jakichs "glosnych" wydechow czy to w Volvo czy Scanii V8 da taki sam efekt i dzwiek, tylko ile mozna wytrzymac w halasie takiego silnika, moze fajne, ale w koncu tez sie robi uciazliwe. I powtorze, ze silniki rzedowe wypieraja V8. Po pierwsze rynek amerykanski, gdzie silniki musza byc wiele wytrzymalsze i tylko rzedowki sa tam teraz dostepne. Drugim przykladem niech bedzie nowy Actros wlasnie ktory nie ma juz V6 tylko R6, ktory i tak jest produkowany przez amerykanskiego Detroit Diesel. Mercedes poklada duze nadzieje w nowym MP4 i gdyby rzedowki nie byly lepsze, to by Actrosy mialy V-ki.
Ktorego bys z tych czterech nie wybral to bedziesz zadowolony. Jaki pisalem wyzej, ladny kolor wybrac do tego orurowanie, halogeny, itp. wszystko z umiarem i fajnie.
No a jesli chcecie sie wyrozniac na szlaku, to moze w jakies amerykanskie ciezarowki celujcie. Chyba najbardziej szpanerskim ciagnikiem jest International LoneStar. Pozdrawiam