Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 05 cze 2012, 17:25

Użytkownik

Użytkownik

Witam.
Mam do was prośbę , w zasadzie nie ja a wujek.

Mam zamiar założyć firmę transportową (dokładniej ma być to przewóz zbóż i owoców ale mniejsza z tym) Wyrobiłem już (tu zacytuję) : Certyfikat ukończenia kursu : Szkolenie okresowe C a na drugim papierze mam Świadectwo Kwalifikacji zawodowej nr xxx. Z tego co doszedłem to mam już "Szkolenie okresowe (35 godz.)"
Więc co jeszcze muszę wyrobić ?

Pozdrawiam Marek ;)

Post Wysłano: 05 cze 2012, 17:53

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

kurs na wyszukiwanie informacji na http://www.wagaciezka.com, tym bardziej ze masz konto od 2008 roku.

Post Wysłano: 05 cze 2012, 18:54

Użytkownik

Użytkownik

O to chodzi ,że ja i wujo mamy małą wiedzę na temat kwesti prawnej , ale Ty za to widzę obcykany Jesteś.

Post Wysłano: 05 cze 2012, 22:26

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

nie nie jestem ale szukac nauczylem sie.

Post Wysłano: 05 cze 2012, 23:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10467084
Samochód: Volvo FH 500

Nie będę jak kolega wyżej, chociaz popieram stwierdzenie bo szukanie nie boli to jednak ubolewam nad prezentowana przez niego forma nauczania lub też zwracania uwagi, i przedstawię co potrzeba do założenia firmy.

O dokumentach czy tez sprawach które każda firma musi załatwić czyli NIP, REGON lub KRS jeśli jest to spółka chyba nie muszę mówić? Konto bankowe obowiązkowo bo bez tego ani rusz. Wpis do ewidencji działalności gospodarczej oraz ubezpieczenie tzw OCP. To chyba tyle z tych łatwiejszych ale żeby można było zacząć mówić o firmie transportowej trzeba iść na kurs i otrzymać Certyfikat Kompetencji Zawodowych jest to chyba najłatwiejsze z najtrudniejszych zadań jakie trzeba wykonać schody zaczynają się dopiero w momencie kiedy trzeba uzyskać zabezpieczenie w postaci 9 000 € na pierwszy samochód i 5 000 € na każdy następny. Przy czym w różnych miejscach w kraju różnie interpretują przepisy i niektórzy twierdza ze otrzymali licencje bo pokazali jako zabezpieczenie ubezpieczenie OC samochodu, inni bo pokazali OCP. Nie wiem czy faktycznie tak to działa i czy jest to możliwe wiem ze u mnie jako gwarancje przyjmują środki na rachunku bankowym, bilans czy tez sprawozdanie finansowe z ostatniego roku (dotyczy firm które już od jakiegoś czasu istnieją na rynku) lub tez gwarancja bankowa (ostatnio jak czytałem to chyba tylko 2 banki działały coś w tym kierunku żeby mieć w swojej ofercie coś takiego).

Oczywiście należy również pamiętać ze przepisy wymaja potwierdzenia dobrej reputacji, posiadania bazy eksploatacyjnej.

Jeśli o czymś zapomniałem to z góry przepraszam ale jest już dość późno ;)

Post Wysłano: 06 cze 2012, 10:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

A z bazą eksploatacyjną jak to jest ? Trzeba wykazać że ma się własny warsztat, plac ?

Post Wysłano: 07 cze 2012, 11:50

Użytkownik

Użytkownik

Zoltus , dzięki , co nie co mi to rozjaśniłeś oraz wujkowi.

2. Kwalifikacja wstępna przyspieszona (140 godz.) w tym:
- część podstawowa 97 godzin zajęć teoretycznych
- część specjalistyczna:
- 33 godzin zajęć teoretycznych,
- 8 godzin zajęć praktycznych – jazda w ruchu drogowym,
- 2 godziny zajęć praktycznych - jazdy w warunkach specjalnych.
Czyli z ważnieszych papierów co do jazdy zostało mu tylko to ? Przedtem jeszcze założenie firmy itp jak rozumiem .

Co do firmy to jest artykuł w jakimś starszym trailerze , jak zjedzie tato to już będę wiedział wszystko z wujem na temat firmy oraz innych rzeczy oraz poszukam gazety z tym artykułem , ale z tego co pamiętam to chyba i podwórko może być jako baza , a co do osób które mieszkają w bloku to nie wiem.

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]