Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: VW

Witam, mam takie pytanie-

Kierowcy ukradli towar podczas postoju- kilka małych pudełek z jakimiś końcówkami do szlauchów ogrodowych (jakieś 5% towaru auta).
Auto podjechało na rozładunek, firma machnęła ręką, ale w CMR odnotowano brak kartoników.
Spedytorka, od której miałam zlecenie zadzwoniła, że klient nie robi problemów i mamy dosłać raport policji itp - wszystkie dokumenty dostarczyliśmy niezwłocznie, a spedycja miała nam dosłać FV z wyceną szkody oraz całego transportu. Do dziś cisza... Sprawa od GRUDNIA 2011.

Teraz pytanie-
ILE CZASU MA SPEDYCJA NA UZYSKANIE WW DOKUMENTÓW OD POSZKODOWANEJ FIRMY I NA DOSŁANIE ICH PRZEWOŹNIKOWI?

W tym momencie fracht za transport został zablokowany, a ubezpieczyciel nie może ruszyć sprawy, bo nie ma wymaganych dokumentów.

Ktoś pomoże?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

Cytuj:
LE CZASU MA SPEDYCJA NA UZYSKANIE WW DOKUMENTÓW OD POSZKODOWANEJ FIRMY I NA DOSŁANIE ICH PRZEWOŹNIKOWI
Nie ma określonego jasno i precyzyjnie czasu dosłania takowych dokumentów. Również żadna spedycja nie ma prawa wstrzymywania płatności za usługę jeśli powstaje roszczenie (praktyka jest oczywiście inna)
Natomiast co ważne - okres ubiegania się o roszczenia to rok od daty powstania szkody. Jeśli strona ewidentnie blokuje - nie przysyła dokumentów, unika kontaktu należy wszystkie informacje zbierać, wszelkie maile - to jest dowód niepodważalny przed sądem, że nie było możliwości uzyskania odszkodowania ze względu na niekompletną dokumentację.

Nie wiem czy dostałaś jakaś konkretną notę do zapłacenia. Jeśli nie - zgłoś spedycje na liste dłużników/ew postępowanie sądowe o zapłatę. Jeśli tak - poproś spedycję o ostatecznie przesłanie dokumentów - czyli dokumet potwierdzający że faktycznie klient obziążył Twoją spedycję - jeśli takiego dokumentu nie ma, sprawa jest jasna. Jeśli jest -ubiegasz sie o odszkodowanie z tytuły polisy OCP - o ile ta polisa zawiera klauzule rabunku

Użytkownik

Użytkownik

Matee, dzięki serdeczne za odpowiedź.

Cytuj:
Nie wiem czy dostałaś jakaś konkretną notę do zapłacenia.
nie dostaliśmy. po prostu potrącili sobie z frachtu.
Fracht był za dwa przewozy (tzw.kółko) - jeden wykonany właściwie, drugi był związany z kradzieżą.
Cytuj:
Nie wiem czy dostałaś jakaś konkretną notę do zapłacenia. Jeśli nie - zgłoś spedycje na liste dłużników/ew postępowanie sądowe o zapłatę.
zgłosiłam do windykacji przez Timo- podobno nic nie mogą zrobić. Kasy nie ściągną, bo nastąpiła częściowa kradzież ładunku. Dokumentów potwierdzających obciążenie spedycji przez klienta też nie mogą uzyskać- spedycja niby nie dostała jeszcze tego od klienta.

Widać ewidentny przekręt...

Z tego co napisałeś, to rozumiem, że trzeba czekać rok zanim wejdzie się z nimi na drogę sądową... Myślisz, że jest w ogóle realna szansa wygrania tej sprawy? Spotkałeś się z czymś podobnym? To będzie walka z dużą spedycją austriacką.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

Rok - jest to czas na wystosowanie roszczenia od momentu powstania rzekomej szkody.

Jeśli nie ma dokumentów potwierdzających to, że faktycznie szkoda miała miejsce - że faktycznie odbiorca towaru obciażył nadawcę konkretną kwotą (dokument faktura handlowa) to idź w zaparte do sądu - wygrasz.

Ja teraz toczę sprawę z dużą niemiecką spedycją, bo rzekomo szkoda powstała a dokumentu potwierdzającego zapłatę nie ma ... przed sądem pocą się i klucza, prawnik już nam powiedział że sprawa raczej wygrana.

Użytkownik

Użytkownik

Dzięki wielkie za pomoc!
I życzę powodzenia w Waszej sprawie.

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]