Fox pokazał co u siebie chowa to teraz i ja zaprezentuję swoją kolekcje. Zaczynając kolekcjonowanie modeli w 1:50 postanowiłem sobie zrobić jedno założenie. Nie chcę mieć dużo modeli(bo i tak nie mam miejsca na eksponowanie dużych ilości), ale mają to być modele wyjątkowe. Zapraszam do oglądania i oceniania.
Na początek Volvo FH16 700 w barwach dobrze wszystkim znanej firmy Torben Rafn A/S:
Gdy tylko wyjąłem ten model z pudełka od razu stwierdziłem że co do jakości wykonania i ilości detali WSI nie ma sobie równych. Co ciekawe dodatkowa oś bardzo popularna w Danii i Szwecji jest w modelu skrętna i posiada ruchome zawieszenie.
Kolejnym modelem była Scania P400 w barwach Sarensa z żurawiem Liebherr LTF 1060 - 4.1:
Jakość wykonania, ilość detali i możliwości rozkładania żurawia mnie rozłożyła na łopatki, to właśnie dzięki Scanii postanowiłem zrealizować pewien model-marzenie, ale o tym następnym razem.
Jako trzeci w kolekcji zagościł DAF XF 105 z naczepą Nooteboom semi również w barwach firmy Torben Rafn A/S:
O zakupie tego modelu zdecydował fakt że posiadał on ładunek w postaci huba od wiatraka. Dodatkowo oczywiście jest to limitowana edycja modelu w barach Duńskiego przewoźnika. Modele w tych barwach są mocno rozchwytywane przez kolekcjonerów z całej europy.
Kolejne modele wkrótce.