Cytuj:
...Druga sprawa, nie można mieć pretensji do policji jeśli w wyniku nagłego zatrzymania doszło do wypadku, obrócenia pojazdu, bo gwałtownie hamował, w sytuacji jeśli dwukrotnie przekraczamy prędkość...
tu się niezgodzę można mieć pretensje bo z ustawy wynika:
"6. Polecenie do zatrzymania pojazdu podaje się z dostatecznej odległości, w sposób zapewniający jego dostrzeżenie przez kierującego pojazdem oraz bezpieczne zatrzymanie w miejscu wskazanym przez policjanta."
policjant nie jest dzieckiem specjalnej troski i musi przewidzieć skutki zatrzymania pojazdu jadącego z nadmierną prędkością. nie może być tak, że powie: "a ja nie wiedziałem" lub "skąd to mogłem przewidzeć". to jest jego zawód, w tym kierunku są szkoleni i muszą wiedzieć jak zachować się w takiej sytuacji.
policjant jest od dbania o bezpieczeństwo na drodze, a nie prowokowanie niebezpiecznych momentów.
natomiast co do tej plagi, ja tego jakoś nie zauważyłem i mimo że dużo jeżdżę (dwa dni w tygodniu delegacje najczęściej na drugi koniec Polski i co weekend wycieczka kamperem).
czy zgodzić się i jak to ujął kolega Damiann_DAF dać na tacę i czekać na wygaśnięcie punktów, a nie lepiej nie kolekcjonować ich?
jeżeli chodzi o odczyt z tacho nawet analogowego, to jeżeli kolega Gilotyn@ ma jakieś wątpliwości proszę o maila i prześlę materiały, które służą na szkoleniach dla ITD do odczytu tarczek z tachografów analogowych.