Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 16 lip 2012, 23:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11426561
Samochód: IVECO STRALIS (tandem)

KW pełna niby 280h i od 18lat
kw przyspieszona 140 i od 21 lat bez ograniczen lub Z OGRANICZENIAMI jeśli sie nie ma wymaganego wieku.
Wiemy ze kurs kw pełnej a kw przyśpieszonej rózni sie oprócz iloscią godzin jeszcze ceną.
Załóżmy ze mam 20 lat i zrobie kw przyspieszoną do tego psycho i doktorek i w prawku mam daty pieknie ładnie i nawet kod 95. Z papierkami ide do pracodawcy i przyjmuje mnie na zwykłą ciężarówkę o dmc powiedzmy 18t lub 40t i mam kontrole drogową powiedzmy policji lub ITD czy tez s.granicznej to jest do wykrycia ze mam KW przyśpieszoną i w tym przypadku ograniczenia tonażowe czy nie bo widzą ze mam odpowiednie kwity to jest ok i moge jechac dalej? Chce sie dowiedziec czy przy kontroli aż tak zagłębiają sie dokładnie czy jest tak jak zawsze czyli sprawdzają badania świadectwo kw prawo jazdy i czy nie poszukiwany listem gonczym, punkty karne czy inne takie rutynowe działania?

Post Wysłano: 17 lip 2012, 11:06

Użytkownik

Użytkownik

GG: 6609014
Samochód: MAN L2000 MB 410D

1) kwalifikacja wstępna - jedynie dla kierowców którzy nie ukończyli 21 lat i od razu chcą rozpocząć przygodę z ciężarówkami bez żadnych ograniczeń tonażowych . Kwalifikacja jest droga, przewidziano 280 godzin nauki, czyli ponad dwa miesiące; po egzaminie na wymianę prawa jazdy czeka się około dwa tygodnie - łacznie blisko trzy miesiące trzeba zarezerwować na otrzymanie uprawnień do wykonywania zawodu kierowcy. Natomiast po zmianach, które obowiązują od 1 stycznia 2012r. w ustawie o transporcie drogowym z 6 września 2001 roku, osoby z kwalifikacją wstępną i prawem jazdy kategorii C lub C+E mogą zostać zatrudnione przez przewoźników krajowych, międzynarodowych lub inne podmioty wykonujące transport drogowy, na stanowisku kierowcy.

2) kwalifikacja wstępna przyspieszona - jest dla kierowców którzy ukończyli już 21 lat i jest tak samo ważna jak kwalifikacja wstępna. Ale nie tylko. Mogą ją również ukończyć kierowcy, którzy nie skończyli jeszcze 21 lat. Wiążą się z tym ograniczenia tonażowe, jak dla kategorii C1 lub C1 + E. Z chwilą ukończenia przez kierowcę 21 lat w/w ograniczenia przestają obowiązywać. Warto się zastanowić i być może zdecydować się właśnie na kwalifikację wstępną przyspieszoną, bo jest szybciej i taniej. Kurs trwa jedynie 140 godzin, kończy się egzaminem państwowym, który odbywa się w naszym ośrodku.

Z tego wynika że nie możesz jeździć zwykłym zestawem do 40t :) co najwyżej solo do 7,5t z przyczepą.

Jak masz 20 lat to mi się wydaje że lepiej iść na przyspieszoną bo mniej kosztuje za rok będziesz mógł zestawem jeździć , trwa krócej a i tak są małe szanse na robotę w tym wieku :)

Post Wysłano: 17 lip 2012, 13:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11426561
Samochód: IVECO STRALIS (tandem)

Tak myśle własnie zrobic kw przyspieszoną wydac mniej kasy a przynajmniej miec to za sobą po ukonczeniu 21 lat mozna smigac tylko ze z robotą by tak problemu nie było ale raczej byłby to skoczek. Tylko własnie to mnie interesuje czy jest to do wykrycia przez słuzby kontrolujące ze mam kw pełną czy przyspieszoną...

Post Wysłano: 17 lip 2012, 21:12

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Tak myśle własnie zrobic kw przyspieszoną wydac mniej kasy a przynajmniej miec to za sobą po ukonczeniu 21 lat mozna smigac tylko ze z robotą by tak problemu nie było ale raczej byłby to skoczek. Tylko własnie to mnie interesuje czy jest to do wykrycia przez słuzby kontrolujące ze mam kw pełną czy przyspieszoną...
Pewnie kod 95 będzie wbity koło C1 C1+E o ile masz przyczepy

Post Wysłano: 17 lip 2012, 22:30

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Będziesz miał wbity kod normalnie pod C i CE. Podczas kontroli drogowej nie mogą sprawdzić, czy robiłeś KW pełną czy przyspieszoną, bo nie masz obowiązku wozić ze sobą tego świstka z kwalifikacji. Musieliby iść do ośrodka, gdzie robiłeś KW, albo do wydziału komunikacji (bo tam chyba kserowali sobie te dokumenty), żeby to sprawdzić.

Post Wysłano: 18 lip 2012, 20:17

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Będziesz miał wbity kod normalnie pod C i CE. Podczas kontroli drogowej nie mogą sprawdzić, czy robiłeś KW pełną czy przyspieszoną, bo nie masz obowiązku wozić ze sobą tego świstka z kwalifikacji. Musieliby iść do ośrodka, gdzie robiłeś KW, albo do wydziału komunikacji (bo tam chyba kserowali sobie te dokumenty), żeby to sprawdzić.
Na pewno mają jak sprawdzić o to się nie martw :wink:

Gorzej jak powiesz że pełną miałeś a oni to w jakiś sposób sprawdzą bo wtedy będziesz żałował że nie zrobiłeś pełnej 8)

Skoro jest na to egzamin państwowy a nie tak jak w przeszłości kurs na rzeczy co się chodziło na zajęcia tylko to na pewno jest jakiś monitoring nad tym jakiś wpis czy coś podobnego bo w tym kraju to normalka :lol:

Post Wysłano: 18 lip 2012, 21:31

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Na pewno mają jak sprawdzić o to się nie martw :wink:

Gorzej jak powiesz że pełną miałeś a oni to w jakiś sposób sprawdzą bo wtedy będziesz żałował że nie zrobiłeś pełnej 8)

Skoro jest na to egzamin państwowy a nie tak jak w przeszłości kurs na rzeczy co się chodziło na zajęcia tylko to na pewno jest jakiś monitoring nad tym jakiś wpis czy coś podobnego bo w tym kraju to normalka :lol:

Jazda bez KW dla kierowcy to nie taka wielka sprawa, gorzej dla firmy transportowej która takiego kierowce zatrudniła. Btw jak masz zamiar latać na Rosję to po co Ci KW ? Lepiej w dobre cb zainwestuj i poluj na darmowe kursy z PUP. 3tyś w kieszeni

Post Wysłano: 18 lip 2012, 23:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: dobry

A tak na moja sytuacje..
Jestem z 04.1996r i jeśli nic sie nie zmieni to gdy bede miec 18 lat, kat B, zrobie KW 280h, prawo jazdy c+e, kurs na przewoz rzeczy, badania i swiadectwo kwalifikacji to moj tata bedzie mnie mogl zatrudnic na zestaw dmc 40t ? Bo z tego co piszecie to na to wyglada że tak :d

Post Wysłano: 18 lip 2012, 23:20

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
A tak na moja sytuacje..
Jestem z 04.1996r i jeśli nic sie nie zmieni to gdy bede miec 18 lat, kat B, zrobie KW 280h, prawo jazdy c+e, kurs na przewoz rzeczy, badania i swiadectwo kwalifikacji to moj tata bedzie mnie mogl zatrudnic na zestaw dmc 40t ? Bo z tego co piszecie to na to wyglada że tak :d
Jasne że tak

Post Wysłano: 19 lip 2012, 20:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1466678
Samochód: Serwis 24h

Cytuj:
A tak na moja sytuacje..
A może tak na początek jakaś szkoła ?
Masz 16 lat :mrgreen: Czym ty sie przejmujesz jeszcze ci sie 8 razy odmieni co chcesz w życiu robić a na koniec i tak zdecyduje przypadek.Ja jak zrobiłem B 11lat temu z początku też byłem napalony na jazdę i często gęsto kręciłem sie bez sensu ale to były czasy gdzie LPG kosztowało 70groszy za litr. Teraz mam 30 lat i po pary godzinach w samochodzie wysiadam wykończony. Teraz wyobraź sobie sytuacje gdzie znudzi ci sie to tirowanie bez szkoły gdzie znajdziesz prace?
Cytuj:
mam kontrole drogową powiedzmy policji lub ITD czy tez s.granicznej to jest do wykrycia ze mam KW przyśpieszoną i w tym przypadku ograniczenia tonażowe czy nie bo widzą ze mam odpowiednie kwity to jest ok i moge jechac dalej?
Dziwne że tak jest w tym kraju jak gość ledwo robi sie pełno letni i juz kombinuje, pojeździ rok zacznie grzebać przy tacho, bo on już jest weteran. A na koniec zrobi komuś krzywdę i odsiedzi 5lat

Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!!
tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456
https://www.facebook.com/LKWSERWIS

Post Wysłano: 19 lip 2012, 22:14

Użytkownik

Użytkownik

E tam kombinować. Jeden mały magnesik... :D

Post Wysłano: 19 lip 2012, 23:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
E tam kombinować. Jeden mały magnesik... :D
W łeb sie nim pi**dolnij w tym kraju każdy kombinuje... Ja na przykład boje się o swoją żone i dwójkę małych dzieci, którym w jakiś tam minimalny sposób taki burak jadący 3 szychte może zaszkodzić, ale dzieci wożonych w autach jest dużo tak samo dużo jak bogu ducha winnych ludzi.

Post Wysłano: 19 lip 2012, 23:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
A tak na moja sytuacje..
A może tak na początek jakaś szkoła ?
Masz 16 lat :mrgreen: Czym ty sie przejmujesz jeszcze ci sie 8 razy odmieni co chcesz w życiu robić a na koniec i tak zdecyduje przypadek.Ja jak zrobiłem B 11lat temu z początku też byłem napalony na jazdę i często gęsto kręciłem sie bez sensu ale to były czasy gdzie LPG kosztowało 70groszy za litr. Teraz mam 30 lat i po pary godzinach w samochodzie wysiadam wykończony. Teraz wyobraź sobie sytuacje gdzie znudzi ci sie to tirowanie bez szkoły gdzie znajdziesz prace?
prosze pana powiem tak.. Kocham jazde cieżarowki i cieszy mnie ta praca.. W wieku 16 umiem już prawie wszystko(wiem że nie mam doświadczenia), Dobrze sobie radze z 3 osiowa przyczepa na kołowrocie.. Mam ambicje na zestawy do drewna..i Jakos sobie niewyobrażam że miałbym robic cos innego ;d

Post Wysłano: 19 lip 2012, 23:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
prosze pana powiem tak.. Kocham jazde cieżarowki i cieszy mnie ta praca.. W wieku 16 umiem już prawie wszystko(wiem że nie mam doświadczenia), Dobrze sobie radze z 3 osiowa przyczepa na kołowrocie.. Mam ambicje na zestawy do drewna..i Jakos sobie niewyobrażam że miałbym robic cos innego ;d
To najwidoczniej nie załączyło cie to co posiada dwóch moich wakacyjnych pracowników wiek +/- 18lat że jadą do pracy prosto z imprezy spóźniając sie przy okazji. I gwarantuje ci że ta pasja ci przejdzie szybciej niż zaczniesz ją realizować :wink:

Post Wysłano: 19 lip 2012, 23:41

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3477552
Samochód: MAN 12.224 Sprinter 412 Atego 1528

Cytuj:
Cytuj:
To najwidoczniej nie załączyło cie to co posiada dwóch moich wakacyjnych pracowników wiek +/- 18lat że jadą do pracy prosto z imprezy spóźniając sie przy okazji. I gwarantuje ci że ta pasja ci przejdzie szybciej niż zaczniesz ją realizować :wink:

ewentualnie po 1 wypłacie jak przeliczysz ile tak naprawdę wyszło Ci na godzinę. I ile urwali CI za urwane lusterka i rysy na samochodzie

Post Wysłano: 19 lip 2012, 23:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
ewentualnie po 1 wypłacie jak przeliczysz ile tak naprawdę wyszło Ci na godzinę. I ile urwali CI za urwane lusterka i rysy na samochodzie
to raczej przypadłość raz na kilka miesięcy

Post Wysłano: 19 lip 2012, 23:57

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3477552
Samochód: MAN 12.224 Sprinter 412 Atego 1528

Cytuj:
Cytuj:

W normalnym transporcie tak :) ale on che jeździć z drzewem a tam o urwanie lustra nie jest ciężko.. no i prowadzenie zestawu o wadze 50 ton tez nie jest takie proste

Post Wysłano: 20 lip 2012, 0:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

W normalnym transporcie tak :) ale on che jeździć z drzewem a tam o urwanie lustra nie jest ciężko.. no i prowadzenie zestawu o wadze 50 ton tez nie jest takie proste
u nas w firmie te usterki sie niezdażaja.. Tylko porysowane spojlery.. Co prawda raz kretyn z volva nam naczepa rozwalil lustro i sie nie zatrzymal.. Ale to i tak na zwykłej drodze było.. U nas w firmie praca zła nie jest tylko duzo załadunkow i rozladunków.. A nawet i ostatnio zlecen bardzo mało ;/

Post Wysłano: 21 lip 2012, 5:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5672017
Samochód: Man TGA

To jest chore, te przepisy wymaganie wieku, nie wiem jak to komentować z w ogóle.. Polska to chyba jedyny kraj europejski gdzie trzeba mieć 21lat, żeby zostać kierowcą..W Szwecji potrzebne jest Prawo Jady i Karta Kierowcy, w Niemczech podobnie. Nic więcej..

Post Wysłano: 21 lip 2012, 13:45

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
To jest chore, te przepisy wymaganie wieku, nie wiem jak to komentować z w ogóle.. Polska to chyba jedyny kraj europejski gdzie trzeba mieć 21lat, żeby zostać kierowcą..W Szwecji potrzebne jest Prawo Jady i Karta Kierowcy, w Niemczech podobnie. Nic więcej..
No ale ponoć KW jest przepisem unijnym więc chyba we wszystkich krajach trzeba ją mieć.