Cytuj:
(...)BTW. jak to jest z ryczałtami za nocleg(150% diety). Wiadomo, że w aucie nie mogę odbyc pauzy tygodniowej, jedynie skróconą czyli ryczałt się liczy jeśli pauzę w trasie mam zaliczoną jako regularną tygodniówkę?
"zwrot kosztów noclegu albo ryczałt za nocleg, chyba że pracodawca zapewnił pracownikowi nocleg". Czy kabina ciężarówki to jest zapewnienie pracownikowi noclegu?
Cytuj:
Ustawa o czasie pracy kierowców:
"Art. 14. [Nieprzerwany wypoczynek] 1.W każdej dobie kierowcy przysługuje prawo do co najmniej 11 godzin nieprzerwanego odpoczynku. Dobowy odpoczynek, z wyłączeniem odpoczynku kierowców o których mowa w rozdziale 4a, może być wykorzystany w pojeździe jeżeli pojazd znajduje się na postoju i jest wyposażony w miejsce do spania."
W świetle orzecznictwa wyposażenie pojazdów w miejsce do spania nie jest równoznaczne z zapewnieniem bezpłatnego noclegu podczas podróży służbowej (Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, interpretacja z dnia 8 września 2008 r., KAN-5802/06/08). Nocleg kierowcy w kabinie samochodu, nawet w przypadku dostosowania jej do takich potrzeb, nie zwalnia pracodawcy z obowiązku pieniężnego zrekompensowania noclegu w trakcie podróży służbowej (Dyrektor Izby Skarbowej w Kielcach, interpretacja z 22 maja 2007 r., PD2-4151-35/07). Uściślając tę problematykę, Sąd Najwyższy w swoim wyroku stwierdza, że „nie jest zapewnieniem bezpłatnego noclegu kierowcom, którzy – nocując w takich niedogodnych warunkach – ponadto osobiście sprawowali nadzór nad samochodem i mieniem pozwanego pracodawcy” (Wyrok SN z dnia 19 luty 2007, sygn.I PK 232/06).
Więcej na temat diet kierowców
tutaj.
Niedługo mam kontrolę podatkową, zobaczymy czy powyższe jest respektowane przez Urząd Skarbowy