Coraz częściej spotykamy na drogach auta wyposażone w czerwone lampeczki na bocznych spojlerach. Czy podczas jazdy w nocy ma to wpływ na widoczność w lusterkach?
Mam zamontowane u siebie w magnumce. Mi nie przeszkadzaja w zaden sposob. Jest oczywiscie czerwona poswiata, ale nie odbija sie w lusterku. Ja mam takie z tej firmy http://www.was.eu/index.php3?action=wyb ... =5&lang=PL i naprawde polecam. Wykonanie eleganckie, latwy montaz. Mam po 4 na kazdej stronie. Nie mam fotek, ale jak zrobie to wrzuce. Ze wzgledu, ze nie ma na ich stronie podanych cen to napisze ci ze koszt sztuki to 28 zl brutto.
Lampki piękna rzecz tylko moje pytanie - gdzie się wpiąć w instalację? Wiadomo, że kabina jest podnoszona, jedna owiewka odchylana - ma ktoś może jakiś patent? Auto to Premium DXi 2006r
Ja mam je na osobnym guziku z osobnego kabla pociągniętego nic zero wspólnego z oświetleniem podstawowym czy tam zwał jak zwał, w lusterkach się nie odbija, a wręcz lubię z nimi jeździć gdyż ponieważ lubię tą poświatę widzieć jak się odbija od kontenera i znaków bez tego tak ciemno jakoś. Odchylana owiewka też nie problem zostaw trochę luźnego kabla i otworzysz tylko nie zostawiaj go luźnego w takich miejscach gdzie może się przetrzeć.
_________________ Recykling 1 tony papieru pozwala oszczędzić 17 drzew, 26 500 litrów wody, od 2,3 m3 miejsca na składowisku śmieci, 320 litrów ropy, 24kg zanieczyszczeń odprowadzanych do atmosfery, 4200 kWh energii- jest to wystarczająca ilość energii, aby zasilić nią przeciętny dom przez 6 miesięcy !
Ja w swoich autach mam poprowadzony przewód z bezpieczników (prąd) i pod maską mam puszkę pod którą wpinam wszystkie dodatkowe lampki No i oczywiście też jest klawisz dla czepiających się czasami federalnych :p
GG: 13222659
Samochód: fiat punto ;-)
No tak samo mam że puszkę sobie zrobiłem pod maską i tam wszystko, w puszcze jest sucho jak dobrze zrobisz to nic ci nie zaśniedzieje, ja u siebie założyłem ori włączniki które sterują przekaźnikami pod nogami pasażera i od nich na zewnątrz do puszki (dalekosiężne, postój) i każda lampka do puszki a nie jak niektórzy robią że lampka do lampki
A takie pytanie mam jak rozwiązujecie sprawę lampek na spoilerach?? Chodzi mi o to czy puszczacie jeden kabel po owiewce i wczepiacie się do niego czy do każdej lampki jakoś oddzielnie? A jeśli się wpinacie to kabel na pół i izolacja czy teraz bardzo modne złącza "Jaeger"? Jeśli ktoś mógłby podesłać fotkę z bliska jak to wygląda.
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Do szybko złączek jest potrzebny do tego specjalny płaski przewód na który nakładamy prostokątną wtyczkę od obrysówki, w wtyczce masz dwa bolce które przebijają izolacje podczas wciskania wtyczki na przewód elektryczny. Dla zapewnienia dobrego połączenia zakłada się specjalny klips zdrugiej strony wtyczki w kształcie litery U który dociska wtyczkę do przewodu elektrycznego
Osobiście nie polecam tego gdyż raz zrobiłem i już nigdy tego nie zastosuje, dlatego że po krótkim czasie po prostu przewód utlenił się. Może dlatego że w złym miejscu zastosowałem bo cały czas pełno wody na nie leciało.
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Też osobiście myślę że te szybkozłączki to totalny nie wypał, zwłaszcza tam gdzie są narażone na wodę z solą zwłaszcza zimą.
Jedynie w fabryce mogą się tłumaczyć że to jest szybciej i prościej podłączyć lampę nisz w konwencjonalny sposób
Kupiliśmy nową wywrotkę Wieltona i firankę Kogla, to wszystkie obrysówki boczne są w taki sposób podłączone. A jeszcze inne zapytanie. Przypuśćmy, że robię coś tymi złączkami. Mam kabel z prądem, plus i minus, wpinam po kolei wszystkie obrysówki i jak najlepiej zakończyć ten główny przewód?
Powiem tylko że najlepszy według mnie sposób to zrobić sobie puszkę w ramie z postojem (+i-) i z niej wyprowadzić kable do lampek, to znaczy jeden kabel do jednej lampki, bo w tedy masz tylko jedno połączenie które skutecznie uszczelnisz bo przewód do przewodu a nie że trzy przewody i ciężko to uszczelnić (ja jak muszę trzy przewody łączyć to dodatkowo silikonu używam).
Co do pytanie to najlepiej uciąć i na przewód założyć termokurczliwą rurkę i zgrzać i zacisnąć palcami, tak najprościej.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 6 gości