Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 02 sie 2012, 16:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Kupiłem ostatanio swój pierwszy samochód i chcą go zarejestrować. I mam w związku z tym taki problem. Otóż chcę wziąść go na współwłasność z ojcem, bo ja się będę łapał na pierwsze zniżki ubezpieczeniowe dopiero za rok a pewnie skasują mnie w przybliżeniu na 1300zł. No i moje pytanie jak to zrobić?? Czy zrobic ojca właścicielem a siebie współwłaścicielem, czy to nie ma żadnego znaczenia przy zniżkach, oraz czy muszę mieć ojca wpisanego do umowy kupna-sprzedaży (bo umowę mam ale jeszcze nie uzupełnioną z naszej strony) Z góry dziękuję za pomoc.

Post Wysłano: 02 sie 2012, 17:00

Jeśli Twój ojciec ma zniżki, to o tyle mniej będziesz płacił. On musi być właścicielem, a Ty będziesz współwłaścicielem. Na umowie muszą być podpisy Twoje i ojca.

Post Wysłano: 02 sie 2012, 18:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Na umowie muszą być podpisy Twoje i ojca.
Natomiast jeśli już kupiłeś samochód tylko na siebie to musisz zrobić darowiznę na ojca w Urzędzie Skarbowym. Darowizna syn-ojciec jest zwolniona z podatku ze względu na bliski stopień pokrewieństwa.

Post Wysłano: 03 sie 2012, 19:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Dzięki za pomoc panowie. Równocześnie zasięgnąłem jednak języka u znajomego w PZU i nie koniecznie musi być ojciec właścicielem a ja współwłaścicielem, żeby otrzymać zniżki. Podobnie w Vienna Group w którym do tego czasu było ubezpieczone auto. Patrzyłem do bezpieczenia i młody był właścicielem a ojciec ze zniżkami wspólwłaścicielem. Niemniej jednak dziękuję bardzo za pomoc ;]

Post Wysłano: 03 sie 2012, 21:53

Użytkownik

Użytkownik

Podobnie w Hestii i Allianz - sam mam tak, ze jestem wlascicielem, a ojciec wspolwlascicielem i place tyle, ile wynika z jego znizek.

Post Wysłano: 04 sie 2012, 3:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: brak

OT.

Darowizna Babcia-> wnuk też będzie zwolniona od podatku?

Post Wysłano: 04 sie 2012, 13:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: DAF 105XF

Cytuj:
OT.

Darowizna Babcia-> wnuk też będzie zwolniona od podatku?
Tak.

Chociaż jeśli są to pieniądze, to musisz spełnić jeszcze jeden warunek - pieniądze nie mogą być przekazane "z ręki do ręki", ale przekazem lub przelewem, i ten fakt wraz z potwierdzeniem trzeba zgłosić do właściwego US.

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]