Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 04 sie 2012, 14:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Panowie mój znajomy ma taki problem, prawo jazdy kat.C zdobył w roku 2009 na starych zasadach przed 10 września 2009 następnie wyrobił kurs na przewóz rzeczy ten na starych zasadach bodajże w formacie A5. Miał pracować jako kierowca ale wyjechał za granicę i nie podjął pracy jako kierowca. Teraz wrócił i ma od poniedziałku pracować jako kierowca. Będzie to jego pierwsza praca jako kierowca. Ma aktualne badania lekarskie i psychologiczne według odpowiednich ustaw, tylko nie ma tego wprowadzonego do prawa jazdy tzn. nie ma po prostu kodu. Czy może jeździć w tej firmie transportowej wożąc ze sobą te zaświadczenia czy nie :?:
Czy po prostu musi zrobić szkolenie okresowe i normalnie po nowemu wszystko :?:

Post Wysłano: 04 sie 2012, 15:26

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

1. jak ma uprawnienia "zdobyte" w roku 2009 to ma jeszcze czas na ukończenie kursu dokształacającego i wpisanie kodu 95 w prawo jazdy.
2. w sytuacji twojego kolegi zaświadczenie o spełnieniu wymagań wystawia pracodawca na podstawie dokumentu o ukończeniu kursu na przewóz rzeczy oraz o posiadaniu aktualnych badań lekarskich i psychotechnicznych.
3. gdybyś zadał sobie troszkę trudu to wszystkie te problemy są dokładnie opisane na forum trzeba tylko poszukać.

Post Wysłano: 04 sie 2012, 16:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

zzx nie jestem na forum od dziś i wiem że podobnego typu problemy były poruszane jednak nie w identycznej sytuacji dlatego te pytania.
Jeśli możesz mi powiedzieć, czy nie będzie żadnego problemu i przypału z tym że nie ma jeszcze kodu to powiedz mi to na 100% czy sam słyszałeś o takiej praktyce i ja mu to po prostu powiem i on będzie spokojniejszy.
Bo właśnie kiedyś czytałem gdzieś notatki że jeżeli kierowca uzyskał prawo jazdy kat.C, zrobił kurs na przewóz rzeczy na starych zasadach ale nie podjął pracy do 10 września 2009 to te uprawnienia są nie ważne bo musi zrobić szkolenie okresowe sam wprowadziłem tego zamieszania i chce poznać jak to faktycznie z tym jest.
Ale fajnie skoro twierdzisz że jego aktualny pracodawca wystawi zaświadczenie o spełnieniu wymagań na podstawie tamtego dokumentu bez szkolenia okresowego. :!: :!:

Post Wysłano: 04 sie 2012, 16:18

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

tak naprawdę to o tym nie słyszałem ale przeczytałem w przepisach.
nie chcę ci udowadniać że twój znajomy nie jest święta krową i sejm czy ministerstwo stanowi dla niego specjalnie przepisy.
przepisy o których mówimy obowiązuja wszystkich zarówno tych, którzy zrobili prawo jazdy w latach 50 czy 60 ubiegłego stulecia jak i tych, którzy otrzymali uprawnienia przed 10.09.2009 r. i w związku z tym mają obowiązek w określonych terminach ukończyć kurs dokształcający, zupełnie inaczej niż kierowcy którzy odebrali sowje uprawnienia po dniu 10.09.2009r.
teraz już nie mam czasu by poszukać przepisów ( konkretnych aktów prawnych), ale wujek google jest nieoceniony więc do dzieła.
wpisz:
uprawnienia kierowcy kategorii "c" po 10.09.2009,
kurs dokształcający dla kierowców kategorii "c" terminy.
efekt gwarantowany - nie musisz nikogo słuchac wystarczy poczytać.

Post Wysłano: 04 sie 2012, 16:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: TGL 12.250 tandem

Ja kodu nie mam, jeżdżę z papierkiem :)

Post Wysłano: 04 sie 2012, 17:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ja kodu nie mam, jeżdżę z papierkiem :)
Pawełeczek a kiedy uzyskałeś prawko, wszystkie kontrole jakie miałeś przechodziłeś bez żadnych problemów mam tu na myśli kontrole dotyczące uprawnień :?:

Post Wysłano: 04 sie 2012, 17:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: TGL 12.250 tandem

C - 2008
CE - 2011
Jeszcze tak szczegółowej kontroli drogowej nie miałem, żeby wołali komplet dokumentów ;)

Post Wysłano: 04 sie 2012, 18:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Sprawa przecież jest prosta. W ustawie o kwalifikacji wstępnej były jasno wypisane terminy, do kiedy muszą zrobić szkolenie osoby ci, którzy mają kurs na przewóz rzeczy. Termin zależny od daty wydania prawa jazdy. W moim przypadku jest to rok 2013. Faktycznie było też coś takiego, że jeśli do roku nie podjęło się pracy, to trzeba było zrobić to szkolenie od razu ale.... kto to sprawdzi na drodze? Ja pojechałem w podwójnej nie przejmując się tym.

Miałem po prostu zaświadczenie od pracodawcy.

Post Wysłano: 04 sie 2012, 23:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Sprawa przecież jest prosta. W ustawie o kwalifikacji wstępnej były jasno wypisane terminy, do kiedy muszą zrobić szkolenie osoby ci, którzy mają kurs na przewóz rzeczy. Termin zależny od daty wydania prawa jazdy. W moim przypadku jest to rok 2013. Faktycznie było też coś takiego, że jeśli do roku nie podjęło się pracy, to trzeba było zrobić to szkolenie od razu ale.... kto to sprawdzi na drodze? Ja pojechałem w podwójnej nie przejmując się tym.

Miałem po prostu zaświadczenie od pracodawcy.
Marix dzięki za dobrą odpowiedź. Czyli nawet jeśli nie mamy kodu to nie musimy się przejmować. Pozdrawiam :wink:

Post Wysłano: 05 sie 2012, 10:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: R420

Trzeba jednak pamiętać o tym szkoleniu, bo po terminie (już nie pamiętam który miesiąc 2013), wszelacy inspektorzy będą wiedzieli, że upłynął już ostatni termin, do którego ktoś mógł jeszcze jeździć bez tego kodu.

Post Wysłano: 05 sie 2012, 12:44

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: scania

dlaczego piszesz o roku 2013, mi sie wydaje ze ostatni termin to rok 2014

http://www.kpspm.pl/aktualnosci/24-firm ... rawa-jazdy

Post Wysłano: 05 sie 2012, 15:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika