Cytuj:
Druga sprawa, że te 7" kusi...
Pilomatt, jaką minimalną wartość tej pamięci przyjąć w poszukiwaniach, żeby za rok się nie okazała mułem i osłem?
Przepraszam WAS bardzo ale popełniłem błąd w poprzednim mym poście nie ma być FLASH lecz ma być tam RAM
Pamięć RAM - można przyjąć zasadę czym więcej tym szybciej.
Wyznaczamy trasę, po wyłączeniu urządzenia i ponownym włączeniu ta trasa jest zapamiętana itd. Nie jestem pewien ale tu chyba odpowiada za to pamięć FLASH:
Cytuj:
Pamięć flash (ang. flash memory) – rodzaj pamięci EEPROM, pozwalającej na zapisywanie lub kasowanie wielu komórek pamięci podczas jednej operacji programowania. Jest to pamięć trwała (nieulotna) – po odłączeniu zasilania nie traci zapisanych w niej danych.
Również pamięć FLASH jest używana do zapisu na niej oprogramowania urządzenia.
np:
Urządzenie ''X'' - 2GB
Urządzenie ''XX'' - 4GB
na urządzeniu ''X'' nie zmieści się oprogramowanie ''Z'' z mapą EU ponieważ, przykładowo zajmują te dwie rzeczy 2.5GB. Dlatego używamy kart pamięci (SD, MicroSD)
Ważną rzeczą jest również Pamięć Operacyjna (procesor) oraz Pamięć RAM (szybkość wyznaczania tras, szybkość myślenia).
Więc czym większe wartości tym lepiej, głównie skupiamy się na procesorze oraz na pamięci RAM, nie chcemy używać karty pamięci SD, MicroSD zwracamy uwagę na pamięć wbudowaną [FLASH - Jest to pamięć trwała (nieulotna)]. (czym większy w komputerze procesor, RAM, karta graficzna itp. tym komputer lepszy)
GoClever Navio 500 Plus:
Procesor MediaTek 468 MHz.
64 MB pamięci RAM.
GOCLEVER NAVIO 705VPLUS:
Procesor MediaTek MT3351 468MHz (ARM11).
128MB DDR2 pamięci RAM.
widać różnicę ? Różnica jest widoczna i w cenie i w świeżości urządzenia.
Co do przyjmowania wartości to standardem o ile się nie mylę jest właśnie 128MB, lecz trzeba to użyć z głową, nie włączać sobie animacji 3D itd. Oraz używać oprogramowania i mapy która zjada najmniej pamięci RAM lecz nie sprawdzimy co ile zjada, po prostu trzeba to wypróbować. Jak trafisz na 256MB będzie dobrze
. Osobiście jestem zdania, chcesz coś porządnego kup coś Oryginalnego (coś co jest stworzone pod konkretną rzecz w tym przypadku pod konkretną mapę, np: TomTom pod TomTom-a, Garmin pod Garmin-a, i to nie ma prawa się zaciąć)
Pozdrawiam!