Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 20 sie 2012, 20:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5652541

Witam, przymierzam się do ubiegania o licencję transportową i mam pytanie odnośnie siedziby firmy transportowej. Na stronie GITD znalazłem informację, iż jednym z wymaganych dokumentów jest: „oświadczenie (druk nr 1) potwierdzające posiadanie rzeczywistej i stałej siedziby w jednym z państw członkowskich”. Czy konieczne jest przedstawienie aktu notarialnego potwierdzającego, iż właściciel firmy ubiegającej się o licencje jest również właścicielem działki na której ma być prowadzona działalność transportowa? Czy wystarczy tylko, ów druk w którym należy podać adres siedziby w której prowadzona jest rzeczywista działalność transportowa, przechowywane dokumenty itp. Chciałbym, aby siedzibą mojej firmy była działka, której prawnymi właścicielami są moi rodzice. Ja osobiście jestem na niej zameldowany i przebywam tam na stałe. Działka oczywiście jest wyposażona w biura i wszystkie elementy niezbędne do prowadzenia działalności gospodarczej.

2. Jeszcze pytanko odnośnie zabezpieczenia finansowego. Czy faktycznie wystarczającym zabezpieczeniem jest wyciąg z konta bankowego? Na forum znalazłem się z takim wpisem od moderatora Bajzel.
Cytuj:
Wystarczy wykazać wyciąg z konta bankowego kiedy prosisz o wystawienie licencji, potem możesz zrobić z tymi pieniędzmi co chcesz (czyt. chociażby oddać wujkowi, który wysłał Ci je wczoraj)
Zdaje się, że przed 4 grudnia, w niektórych wydziałach komunikacji urzędnicy robili problemy i wyciąg bankowy nie był wystarczającym zabezpieczeniem. Jak to jest naprawdę w tej chwili??

Post Wysłano: 20 sie 2012, 22:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ciężarowy

Nie musisz mieć żadnego aktu notarialnego, wystarczy tylko oświadczenie. Co do zabezpieczenia to wyciąg z konta bankowego odpada. Najlepszym rozwiązaniem dla nowych firm ubiegających się o licencję na transport międzynarodowy jest ubezpieczenie odpowiedzialności zawodowej przewoźnika. http://1071-2009.eu/

Post Wysłano: 21 sie 2012, 13:34

Użytkownik

Użytkownik

Dzięki Martin za odpowiedź. A jeśli nie ubezpieczenie odpowiedzialności zawodowej przewoźnika to to jaka inna forma zabezpieczenia wchodzi w grę??

Post Wysłano: 21 sie 2012, 13:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Roczne sprawozdanie finansowe w przypadku działających już firm i AC pojazdu własnościowego zgłoszonego do licencji lub naczepy, ale nie wiem czy to jeszcze przechodzi.

Post Wysłano: 21 sie 2012, 15:01

Użytkownik

Użytkownik

AC w żadnym wypadku!

Post Wysłano: 23 sie 2012, 16:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 5.2L Magnum V8 oraz 1.8 Twin Spark

Ubezpieczenie odpowiedzialności zawodowej przewoźnika nie wystarczy, musisz mieć polisę ubezpieczeniową działalności gospodarczej.

Post Wysłano: 23 sie 2012, 18:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ubezpieczenie odpowiedzialności zawodowej przewoźnika nie wystarczy, musisz mieć polisę ubezpieczeniową działalności gospodarczej.
Chyba do jakiegoś starostwa bo nie do GITD :wink:

Post Wysłano: 24 sie 2012, 11:55

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7
Samochód: niemiecki

Autocasco pojazdu własnościowego już nie jest akceptowane przez GITD? Jeszcze miesiąc/dwa miesiące temu było wystarczające.

Post Wysłano: 01 wrz 2012, 12:30

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Firma Generali wystawia ubezpieczenia ktore sa akceptowane zarowno przez GITD jak i przez starostwa. Potwierdzone na 100 % bo w tym tygodniu zlozylem takie zabezpieczenie i bez problemu przyjeli. Kosztuje to 1000 zl na 1 auto i chyba 600 zl na kazde kolejne.
Jak chcesz to odezwij sie na PW to dam ci namiar na agentke ktora mi to robila.

Post Wysłano: 02 wrz 2012, 20:40

Użytkownik

Użytkownik

Dzięki Chorusek, udało mi się zorientować między czasie i już wiem o tym ubezpieczeniu. Chyba jak do tej pory tylko Generali ma w swojej ofercie takie ubezpieczenie. Wiecie o jakimś innym towarzystwie??

Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]