Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 28 sie 2012, 8:13

Użytkownik

Użytkownik

Cześć,
Mam problem z ustaleniem co może być przyczyną wysokiego spalania, które z tygodnia na tydzień wynosi 39 lit. Jazda po kraju, ładunki w obie strony między 20 a 24 t.Przebieg pojazdu 650kkm. Kierowca sprawdzony - ten powód odpada. Cudów nie oczekuje, ale 39 to zbyt dużo.
Diagnostyka komputerowa robiona w 2 warsztatach. W obu przypadkach nic nie wykazała, zadnych błędów na pulpicie. Ustawione zawory, wymienione filtry, termostaty, sprawdzono szczelność rur, cybantów itp. Samochód pracuje prawidłowo. Nie zauważono żadnych oznak braku mocy, kopcenia.
Co należałoby sprawdzić czego nie pokaże komuter? Czy istnieje prawdopodobieństwo, że nie wyświetli błędów uszkodzonych wtrysków lub innych elementów, które mogą odpowiadać za spalanie?
pozd
LeoTir

Post Wysłano: 28 sie 2012, 9:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

mimo wszystko proponował był , niech wsiądzie inny kierowca albo Ty jako właściciel i pojedzie,może nie koniecznie kradnie co po prostu nierozsądnie jezdzi.sprawdzenie nic nie kosztuje, a wymieniać po kolei różne części , a potem może się okazać że niepotrzebnie to nie rozwiązanie.

Post Wysłano: 28 sie 2012, 10:47

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
mimo wszystko proponował był , niech wsiądzie inny kierowca albo Ty jako właściciel i pojedzie,może nie koniecznie kradnie co po prostu nierozsądnie jezdzi.sprawdzenie nic nie kosztuje, a wymieniać po kolei różne części , a potem może się okazać że niepotrzebnie to nie rozwiązanie.
Many mam od 2008 roku. Ten kierowca miał okzaje jeździć u mnie wszystkimi TGA 460, TGA 390 i spalanie zawsze było w normie. Ostatnio podpięty był pod tą samą naczepę 460 i spalanie wyszło z obliczeń 34.
Silnika nie chciałbym ruszać dlatego pytam o inne możliwe przyczyny, które mogą być winne. Może ktoś coś podpowie, warto sprawdzić wszystkie możliwości.
pozd

Post Wysłano: 28 sie 2012, 12:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1466678
Samochód: Serwis 24h

Zależy pod jaki tester byl podpinany, bo specjalistom z testerem autocom podziękujemy, ja w takich sprawach zapinam komputer i jeżdżę autem, Diagnostyka w serwisie nie jest taka droga a naprawdę skuteczna.

Jak tam EGR zaglądał tam ktoś? podrzuć drugą czujke doładowania

Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!!
tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456
https://www.facebook.com/LKWSERWIS

Post Wysłano: 28 sie 2012, 12:23

Użytkownik

Użytkownik

jakie kompy były podpinane to nie powiem, ale w jednym przypadku warsztat jest z dużą tradycją i ekipa też jest solidna. nie mam powodu aby uważać, że nie zrobili jak należy, choć jeździć to napewno je jeździli z podpięytym. Egr raczej nikt nie sprawdzał:( czy czujniki doładowania są różne czy może być od 460?
Łukaszmechanik u Ciebie jak się domyślam można to sprawdzić i taką diagnostykę przeprowadzić?
pozd

Post Wysłano: 28 sie 2012, 12:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Łukaszmechanik u Ciebie jak się domyślam można to sprawdzić i taką diagnostykę przeprowadzić?
pozd
Kolego mimo szczerych chęci ale dafa, volvo, mercedesa, renówczke. Manów dużo nie robiłem, nie chcę cię naciągać na koszty dojazdu, bo ty przyjeżdżasz żeby odjechać sprawnym autem, a nie po to żebym tyłek powoził nim pół dnia, a wykonania usługi nie gwarantuje :wink: . Poszukam miałem numer do gościa który w serwisie w święcicach pracował jak znajdę to podam:wink: Pozdrawiam

Post Wysłano: 28 sie 2012, 12:49

Użytkownik

Użytkownik

Chyba w Lesznie jest gość, który robił w serwisie Mana a teraz prowadzi własny warsztat? Może jego masz na myśli?
pozd

Post Wysłano: 28 sie 2012, 13:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie, nie lecąc dwójką ze stolicy w strone sochaczewa, przed sochaczewem jest miejscowość teresin-niepokalanów. Wiesz gdzie jest hotel kuźnia napoleońska to obok niej skręcasz skręcasz w lewo i jedziesz ok 6-7km prosta zacznie sie las po prawej stronie jedziesz prosto aż skończy sie las i dojedziesz do miejscowości elżbietów i po prawej stronie nie wiem czy jest jeszcze szyld stoi kiedyś był, w głębi w podwórku widać warsztat. Gość sie nazywa Dariusz Beśka. Wytłumaczyłem ci jak najlepiej mogłem.

Post Wysłano: 28 sie 2012, 17:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Mieliśmy na warsztacie problem z TGLem. Też palił za dużo. Mechanik podpiął komputer i nie wykazało żadnych błędów. Przy sprawdzaniu szczelności układu okazało się, że pękła obudowa intercoolera. Podobną usterkę mieliśmy potem w innym MANie.

Post Wysłano: 28 sie 2012, 17:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ale wtedy nie ma siły, nie pytałem o to bo raczej pewnie sprawdzili

Post Wysłano: 28 sie 2012, 18:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Cytuj:
Nie, nie lecąc dwójką ze stolicy w strone sochaczewa, przed sochaczewem jest miejscowość teresin-niepokalanów. Wiesz gdzie jest hotel kuźnia napoleońska to obok niej skręcasz skręcasz w lewo i jedziesz ok 6-7km prosta zacznie sie las po prawej stronie jedziesz prosto aż skończy sie las i dojedziesz do miejscowości elżbietów i po prawej stronie nie wiem czy jest jeszcze szyld stoi kiedyś był, w głębi w podwórku widać warsztat. Gość sie nazywa Dariusz Beśka. Wytłumaczyłem ci jak najlepiej mogłem.
Jest przecież google;)

http://www.google.pl/#hl=pl&pwst=1&scli ... 24&bih=677

http://www.yp.pl/firma/elzbietow-18-96- ... /onas.html

http://www.rankingwarsztatow.pl/mapa_do ... hanika.php

Post Wysłano: 29 sie 2012, 10:05

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Jest przecież google;)
http://www.google.pl/#hl=pl&pwst=1&scli ... 24&bih=677
http://www.yp.pl/firma/elzbietow-18-96- ... /onas.html
http://www.rankingwarsztatow.pl/mapa_do ... hanika.php
Oczywiście, że jest. Już wczoraj z tego skorzystałem i znalazłem namiary. Ba nawet byłem.
Łukaszmechanik - wielkie dzięki za namiary do pana Darka. Co prawda nie robi diagnostyki komputerowej, ale naprawia wszelkiego rodzaju moduły, sterowniki itp. Pech chciał, że poleciało w innym Manie visco a za nim FFR.
Byłem, pana Darek naprawił od ręki i wszystko działa jak należy.
pozd
LeoTir

Post Wysłano: 31 sie 2012, 19:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: man

Cytuj:
-kolego ja mam takie zapytanie ,.-mam czasem wrażenie że mój maniek jest jakby mułowaty (niby że wchodzi na obroty ale jakby bardziej trzeba go dociskać ) ,spalanie niby w normie ,może wtedy bardziej przydymi ale może dlatego że bardziej go dociskam..-- ZMĘCZENIE ,WRAŻENIE a może coś nie jest TAK.?!-
-MAN 26 414-

Post Wysłano: 31 sie 2012, 19:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Cytuj:
Cytuj:
-kolego ja mam takie zapytanie ,.-mam czasem wrażenie że mój maniek jest jakby mułowaty (niby że wchodzi na obroty ale jakby bardziej trzeba go dociskać ) ,spalanie niby w normie ,może wtedy bardziej przydymi ale może dlatego że bardziej go dociskam..-- ZMĘCZENIE ,WRAŻENIE a może coś nie jest TAK.?!-
-MAN 26 414-
Sprawdź czujnik wzniosu iglicy na pierwszym cylindrze

Filmy z tras

Post Wysłano: 01 wrz 2012, 16:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: man

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
-MAN 26 414-
Sprawdź czujnik wzniosu iglicy na pierwszym cylindrze
-kolego "MAN"-ale pulpit nic nie pokazuje (komp. bez błędów ),._jak można to sprawdzić .

Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]